«Tidenes største skatteunndragelse»

Milliardær anklages for demens-løgn

Milliardæren Robert Brockman hevder demens forhindrer ham i å stå til ansvar for sin påståtte skatteunndragelse. Påtalemyndigheten mener han juger.

DEMENS: IT-milliardæren Robert Brockman mener demens forhindrer ham i å stille i retten, men påtalemyndigheten tror ikke på ham. Foto: Dave Rossman / Houston Chronicle via AP / NTB
DEMENS: IT-milliardæren Robert Brockman mener demens forhindrer ham i å stille i retten, men påtalemyndigheten tror ikke på ham. Foto: Dave Rossman / Houston Chronicle via AP / NTB Vis mer
Publisert

Det var i fjor høst det som blir omtalt som «tidenes største skatteunndragelse» ble kjent for offentligheten.

Den 80 år gamle IT-milliardæren Robert Brockman ble tiltalt for å ha unndratt over to milliarder dollar fra skattemyndighetene.

Ifølge tiltalen skal Brockman, som på daværende tidspunkt var administrerende direktør for dataselskapet Reynolds & Reynolds, i nesten 20 år ha unndratt skatt, svindlet og hvitvasket penger, skriver CNN.

- Aldri sett maken

Tiltalen er på hele 39 punkter og er full av svært oppsiktsvekkende detaljer. Brockman skal blant annet ha kontrollert et intrikat nett av utenlandske selskaper og bankkontoer.

Påtalemyndigheten mener Brockman har gjemt unna penger i skatteparadis som Bermuda og på hemmelige kontoer i Sveits, for å slippe å skatte av dem.

Med pengene han unndro skal han, blant mye annet, ha kjøpt luksuriøse eiendommer og en luksusyacht med det passende navnet «Turmoil» (kaos).

Brockman skal ha hatt et kryptert kommunikasjonssystem der han kommuniserte med ansatte under kodenavn. Her skal han blant annet ha bedt ansatte om å tilintetgjøre dokumenter.

- Om vi ser bort fra summen, har jeg aldri sett et grådighetsmønster eller et liknende forsøk på å skjule noe som dette, i mine over 25 år som agent, sa Jim Lee, sjef for IRS' spesialetterforskningsenhet under en pressekonferanse i fjor.

Aksjefond i fokus

Sentralt i saken står det private aksjefondet Vista Equity Partner, som ble grunnlagt av USAs rikeste afroamerikaner, Robert F. Smith på begynnelsen av 2000-tallet. Brockman stilte med en milliard dollar da fondet ble etablert.

Det er på mange måter Smith som gjør at Brockman nå sitter i saksa. I oktober i fjor inngikk han en avtale med påtalemyndigheten, mot at han ikke blir tiltalt.

I sin tilståelse erkjenner Smith å ha unndratt 200 millioner dollar i inntektsskatt, og gikk med på å betale skattemyndighetene 139 millioner dollar. Samtidig gikk han med på å samarbeide i saken mot Brockman.

Tror ikke på demens

Brockman erkjenner ikke straffskyld, og mener samtidig at han ikke kan møte i retten for å stå til rette for sine påståtte handlinger. Brockmans forsvarere sier nemlig at han lider av demens, skriver Bloomberg.

Det tror ikke påtalemyndigheten på.

Da skattemyndighetene gikk til aksjon i 2018, noe som etter hvert ledet til tiltalen mot Brockman, mener de han begynte å samle sammen bevis for at han hadde fått demens.

Samtidig framholder påtalemyndigheten at Brockman har framstått like skarp som alltid de siste åra.

Under et rettsmøte i 2019 i en sak som ikke har noe med skattespørsmålet å gjøre, sa Brockman:

- Jeg er veldig opptatt av detaljer.

Et år seinere lovet han å lære en toppsjef komplekse oppgaver.

«Å ta hånd om salgsbeslutninger er en av de mest komplekse tingene jeg må lære deg. Det kan ikke gjøres raskt - ettersom utdanningen fokuserer på mange, mange situasjoner», skrev Brockman i mars 2020.

Brockman har fått demensdiagnose fra fire forskjellige leger. Det som likevel er verdt å merke seg er at alle disse legene er knyttet til Baylor College of Medicine i Houston, en institusjon Brockman har donert over 25 millioner dollar til.

Undersøkt av mange leger

Siden har flere leger konkluderte med at Brockman er frisk nok til å stilles for retten.

- Det er store mengder bevis på sakslista i denne saken som støtter påstanden om at han spiller syk. Veldig mye av dette er veldig, veldig objektive bevis, sa aktor Christopher Magnani under en høring i juli.

Forrige uke sendte Brockmans forsvarere en rapport til retten, der det står at nye nevrologiske bilder slår fast at milliardæren har demens forårsaket av enten Parkinsons eller Alzheimers, eller begge deler.

- Brockman har demens, en tilstand som er permanent, progressiv og umulig å kurere. Han er ute av stand til å forstå tiltalepunktene og i å bistå med sitt forsvar, og han vil aldri være kompetent til å gjøre det, skriver forsvarerne.

Mandag skal det avholdes høring for å fastslå om han kan straffeforfølges eller ikke. Dommeren i saken kan også oppnevne egen ekspert dersom han ønsker det.

Programmereren som ble milliardær

Robert Brockman er opprinnelig programmerer og slo seg opp ved å tilby datatjenester til bilselskaper, som gjorde at de kunne samle regnskapene fra alle sine forhandlere.

Han ble for alvor stor da bilgiganten Ford bestemte at de ikke ville drive med IT-tjenester lenger på begynnelsen av 90-tallet, og solgte den delen av selskapet til Brockman, skriver Forbes, som i en lang artikkel fra i februar i år gikk gjennom den tiltalte milliardærens vei til rikdom.

Brockman leverte systemer ingen andre kunne matche, men han klarte også å låse forhandlerne til kontrakter som gjorde at de kunne bli pålagt kostbare oppgraderinger.

Han skapte det bransjefolk omtaler som en «Darth Vader-kontrakt», fordi den gjorde hans advokater i stand til å knuse forhandlere som gjorde motstand.

Jay Gill, en entreprenør som eide 10 forhandlere, fikk en regning på tre millioner dollar i fanget fra Brockman da han kjøpte Livermore Auto Group. Regningen ble til slutt halvert.

- Han har tjent penger ved å rævkjøre folk. Hver gang du spurte om noe eller trengte noe, så ville han automatisk forlenge kontrakten uten at du visste det. Når du har en 30 cm tjukk kontrakt, så er det inni der et sted, sier Gill, som feller følgende dom over Brockman:

- Jeg vet helt utvetydig at jeg ikke ville gjort forretninger med den fyren, selv om det var gratis.

Rettssaker

I åras løp har over 100 forhandlere forsøkt å komme seg ut av kontraktene til Brockman, men de har tapt i retten.

Etter suksessen i bilbransjen inngikk Brockman samarbeidet med Smith og hans private aksjefond, som nå altså kan føre til at Brockman blir dømt for skatteunndragelse.

På 2000-tallet kjøpte han også selskapet Reynolds & Reynolds, men hans eierskap der er ikke en del av straffesaken mot ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer