Robert Brockman:

Milliardær anklaget for demensløgn er død

IT-milliardæren var tiltalt i «tidenes største» skatteunndragelsessak.

DØD: Robert Brockman sto overfor en svær rettssak, men er nå død. Foto: Dave Rossman / Houston Chronicle / AP / NTB
DØD: Robert Brockman sto overfor en svær rettssak, men er nå død. Foto: Dave Rossman / Houston Chronicle / AP / NTB Vis mer
Publisert

I 2020 ble IT-riking Robert Brockman tiltalt i det som omtales som «tidenes største» skatteunndragelse av et enkeltindivid i USA. Lørdag ble han bekreftet død, 81 år gammel. Det skriver NBC News.

I nesten 20 år som administrerende direktør for dataselskapet Reynolds & Reynolds skal han ha unndratt skatt for over to milliarder dollar, samt svindlet og hvitvasket penger.

I den usedvanlig lange tiltalen på 39 punkter står det blant annet at den da 80 år gamle mannen skal ha kontrollert et avansert nett av utenlandske selskaper og bankkontoer, og at han skal ha gjemt bort penger i velkjente skatteparadis som Bermuda og Sveits.

Til gjengjeld kunne han kjøpe luksuriøse eiendommer og en luksusyacht kalt «Turmoil».

- Om vi ser bort fra summen, har jeg aldri sett et grådighetsmønster eller et liknende forsøk på å skjule noe som dette, i mine over 25 år som agent, sa Jim Lee, sjef for IRS' spesialetterforskningsenhet under en pressekonferanse da saken ble kjent for offentligheten.

Anklaget for demensløgn

Brockman erkjente ikke straffskyld, og forsvarerne hans mente han ikke kunne stille i retten fordi han led av demens. Det trodde ikke påtalemyndigheten på. De mener Brockman begynte å samle bevis for at han hadde fått demens etter at skattemyndighetene gikk til aksjon i 2018, og at han hadde framstått like skarp de siste åra.

En dommer mente i mai i år at han var i stand til å stille, og rettssaken er berammet i februar neste år.

Advokaten hans, Kathy Keneally, bekrefter imidlertid at han er gått bort. Dødsårsaken er ikke kjent. Det er heller ikke kjent hva som skjer med rettssaken.

RASER: Milliardær raser mot Golden-vits etter fredagens «Nytt på Nytt». Video: NRK. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

Brockman fikk riktignok en demensdiagnose av fire ulike leger, men de var alle knyttet til Baylor College of Medicine i Houston, som Brockman har donert over 25 millioner dollar til. Andre leger konkluderte med at han var frist nok til å stille i retten.

- Det er store mengder bevis på sakslista i denne saken som støtter påstanden om at han spiller syk. Veldig mye av dette er objektive bevis, sa aktor Christopher Magnani under en høring i juli i fjor.

Flere rettssaker

Nøkkelvitnet i saken heter Robert Smith, og er en tidligere forretningsforbindelse til Brockman. Smith unngikk selv tiltale ved å tilstå skatteunndragelse og å betale 139 millioner dollar i skatter og bot. Han gikk også med på å samarbeide i saken mot nå avdøde Brockman.

Robert Brockman var opprinnelig programmerer og slo seg opp ved å tilby datatjenester til bilselskaper, som gjorde at de kunne samle regnskapene fra alle sine forhandlere. På 90-tallet solgte bilgiganten Ford IT-tjenestene sine til Brockman, og ballen begynte å rulle.

Flere mener imidlertid at Brockman drev uredelige forretninger, og låste dem fast i kontrakter som var umulig å komme ut av. Over 100 forhandlere har gjennom åra forsøkt å komme seg ut av kontraktene hans, men tapt i retten.

Ifølge Forbes var Brockman god for 4,7 milliarder dollar da han døde. I 2021 var han nummer 229 over verdens rikeste, men sank til en 601. plass i 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer