Robert Brockman:

Milliardær anklaget for demensløgn er død

IT-milliardæren var tiltalt i «tidenes største» skatteunndragelsessak.

DØD: Robert Brockman sto overfor en svær rettssak, men er nå død. Foto: Dave Rossman / Houston Chronicle / AP / NTB
DØD: Robert Brockman sto overfor en svær rettssak, men er nå død. Foto: Dave Rossman / Houston Chronicle / AP / NTB Vis mer
Publisert

I 2020 ble IT-riking Robert Brockman tiltalt i det som omtales som «tidenes største» skatteunndragelse av et enkeltindivid i USA. Lørdag ble han bekreftet død, 81 år gammel. Det skriver NBC News.

I nesten 20 år som administrerende direktør for dataselskapet Reynolds & Reynolds skal han ha unndratt skatt for over to milliarder dollar, samt svindlet og hvitvasket penger.

I den usedvanlig lange tiltalen på 39 punkter står det blant annet at den da 80 år gamle mannen skal ha kontrollert et avansert nett av utenlandske selskaper og bankkontoer, og at han skal ha gjemt bort penger i velkjente skatteparadis som Bermuda og Sveits.

Til gjengjeld kunne han kjøpe luksuriøse eiendommer og en luksusyacht kalt «Turmoil».

- Om vi ser bort fra summen, har jeg aldri sett et grådighetsmønster eller et liknende forsøk på å skjule noe som dette, i mine over 25 år som agent, sa Jim Lee, sjef for IRS' spesialetterforskningsenhet under en pressekonferanse da saken ble kjent for offentligheten.

Anklaget for demensløgn

Brockman erkjente ikke straffskyld, og forsvarerne hans mente han ikke kunne stille i retten fordi han led av demens. Det trodde ikke påtalemyndigheten på. De mener Brockman begynte å samle bevis for at han hadde fått demens etter at skattemyndighetene gikk til aksjon i 2018, og at han hadde framstått like skarp de siste åra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.