Husbankens barnehagelån:

Milliardær arvet lån i velferds-bank

Dagbladet avslører: Et svensk, børsnotert milliardkonsern har overtatt barnehagelån på 72 millioner kroner i statlige Husbanken. Lånene har drømmerente, og ei løpetid på 30 år.

- INGEN FORDEL: SBBs største eier, Ilija Batljan, sier til Dagbladets finansnettsted Børsen at lån til 2,1 prosent rente i Husbanken ikke er noen fordel for SBB, fordi andre lån SBB har er billigere. Foto: SBB
- INGEN FORDEL: SBBs største eier, Ilija Batljan, sier til Dagbladets finansnettsted Børsen at lån til 2,1 prosent rente i Husbanken ikke er noen fordel for SBB, fordi andre lån SBB har er billigere. Foto: SBB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med 2,1 prosent i gjennomsnittlig rente, og ei løpetid på 30 år, har børsnoterte, svenske Samhällsbyggnadsbolagen (SBB) fått lånebetingelser andre bare kan drømme om.

Boligrenta er, til sammenlikning, omtrent dobbelt så høy.

Lånene på til sammen 72 millioner kroner er i Husbanken, den norske statens bank for vanskeligstilte i boligmarkedet.

- Hårreisende, sier Hege Bae Nyholt (Rødt).

SBBs konsernsjef og største eier, Ilija Batljan, sier at lånene ikke er noen fordel, og at SBB har lavere rente på andre lån (se øvrige svar lenger nede).

Den tidligere flyktningen fra Bosnia-krigen var i sin tid en stjerne for de svenske sosialdemokratene, men er nå blant Nordens største eiendomsbaroner.

Smutthull I

Forklaringen på lånene til SBB, er at Husbanken fram til 2021 også lånte ut penger til barnehagebygg, som en del av Stortingets barnehageforlik i 2003.

Lånene til SBB-konsernet gjelder fem barnehager som ble bygget for nærmere 15 år siden, av eiere som leide dem ut.

I 2015 ble de kjøpt av det svenske eiendomsselskapet Hemfosa AB. Dette selskapet ble fire år senere kjøpt av SBB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.