I desember i fjor gikk den styrtrike forretningsmannen Majid Al Futtaim uventet bort. Milliardæren regnes som en pioner innenfor Dubais eiendomsutvikling og etterlot seg en svimlende formue.
Nå står arven i fare for å utløse ei bombe internt i familieimperiet. Ringvirkningene av oppgjøret risikerer også å ramme Dubais økonomiske utsikter hardt. Det melder Bloomberg.
Bakteppet er at Al Futtaim satt med makta i holdingselskapet Majid Al Futtaim Group - som han selv grunnla i 1992.
Enorm rikdom
Virksomheten kontrollerer verdier for 16,5 milliarder dollar, og står bak noen av de største og mest eksklusive utbyggingsprosjektene i emiratet i nyere tid.
Det inkluderer flere kjøpesentre, en innendørs skihall, samt en stor dagligvarekjede - for å nevne noe.

Familiestrid: Døtrene gjort arveløse
Al Futtaims bidro med andre ord sterkt til voldsom vekst i Dubais økonomi.
Mye står nå på spill når private eiendeler og midler skal fordeles. Det inkluderer blant annet luksuseiendommer, yachter og privatfly - flere steder i verden.
Da gjelder det å holde tunga rett i munnen:
Ti personer, bestående av tre koner, en sønn og seks døtre, har krav på sin del av Al Futtaims anslåtte formue på 6,1 milliarder dollar, skriver Bloomberg. Det utgjør 53 milliarder norske kroner etter dagens kurs.
Bekymring
Milliardæren hadde ytterligere to sønner, som begge omkom i to ulike båtulykker. Hvordan arven konkret skulle fordeles, var uavklart da Al Futtaim døde i fjor.
Arvingene har søkt individuell juridisk bistand. Nå vokser bekymringen for at verdiene potensielt skal skape opprivende konflikt både privat og rettslig.
Det er igangsatt et voldsomt arbeid, og nedsatt en arbeidsgruppe som skal sørge for at arven fordeles på en rettferdig og forholdsmessig måte.

- Syke, syke transaksjoner
Saken er av så stor betydning at Dubais leder, Mohammed bin Rashid Al Maktoum, som også fungerer som Emiratenes statsminister, er involvert, med hovedansvar for arbeidet.
Uro
Fordelingen av aksjepostene skal allerede være avklart. Det betyr at imperiet, som tidligere var styrt av familiens overhode, nå har fått ni hovedeiere. I ei tid der Dubai satser stort på vekst, er det knyttet uro til hvilken retning eierne vil ta selskapet i framtida.
Spørsmålet er om en intern strid vil bremse eller stanse holdingselskapets videre investeringer i emiratet, og dermed sørge for negative, økonomiske ringvirkninger.
Fordelingsprosessen anslås å ta minst ett år.