Milliardær døde brått: Fullt arvekaos

Det bygges opp til en arvestrid som kan sørge for et økonomisk jordskjelv i Dubai.

TRØBLETE: I fjor døde en av de fremste eiendomsutviklerne i Dubai. Nå skaper den enorme arven hodepine blant de etterlatte. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
TRØBLETE: I fjor døde en av de fremste eiendomsutviklerne i Dubai. Nå skaper den enorme arven hodepine blant de etterlatte. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

I desember i fjor gikk den styrtrike forretningsmannen Majid Al Futtaim uventet bort. Milliardæren regnes som en pioner innenfor Dubais eiendomsutvikling og etterlot seg en svimlende formue.

Nå står arven i fare for å utløse ei bombe internt i familieimperiet. Ringvirkningene av oppgjøret risikerer også å ramme Dubais økonomiske utsikter hardt. Det melder Bloomberg.

Bakteppet er at Al Futtaim satt med makta i holdingselskapet Majid Al Futtaim Group - som han selv grunnla i 1992.

Enorm rikdom

Virksomheten kontrollerer verdier for 16,5 milliarder dollar, og står bak noen av de største og mest eksklusive utbyggingsprosjektene i emiratet i nyere tid.

Det inkluderer flere kjøpesentre, en innendørs skihall, samt en stor dagligvarekjede - for å nevne noe.

Al Futtaims bidro med andre ord sterkt til voldsom vekst i Dubais økonomi.

Mye står nå på spill når private eiendeler og midler skal fordeles. Det inkluderer blant annet luksuseiendommer, yachter og privatfly - flere steder i verden.

Da gjelder det å holde tunga rett i munnen:

Ti personer, bestående av tre koner, en sønn og seks døtre, har krav på sin del av Al Futtaims anslåtte formue på 6,1 milliarder dollar, skriver Bloomberg. Det utgjør 53 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

LUKSUSLEILIGHETER: Dagbladet reiser til Dubai for å se etter leiligheter som nordmenn eier i skjul for norske skattemyndigheter. Reporter: Eiliv Frich Flydal. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer

Bekymring

Milliardæren hadde ytterligere to sønner, som begge omkom i to ulike båtulykker. Hvordan arven konkret skulle fordeles, var uavklart da Al Futtaim døde i fjor.

Arvingene har søkt individuell juridisk bistand. Nå vokser bekymringen for at verdiene potensielt skal skape opprivende konflikt både privat og rettslig.

Det er igangsatt et voldsomt arbeid, og nedsatt en arbeidsgruppe som skal sørge for at arven fordeles på en rettferdig og forholdsmessig måte.

Saken er av så stor betydning at Dubais leder, Mohammed bin Rashid Al Maktoum, som også fungerer som Emiratenes statsminister, er involvert, med hovedansvar for arbeidet.

Uro

Fordelingen av aksjepostene skal allerede være avklart. Det betyr at imperiet, som tidligere var styrt av familiens overhode, nå har fått ni hovedeiere. I ei tid der Dubai satser stort på vekst, er det knyttet uro til hvilken retning eierne vil ta selskapet i framtida.

Spørsmålet er om en intern strid vil bremse eller stanse holdingselskapets videre investeringer i emiratet, og dermed sørge for negative, økonomiske ringvirkninger.

Fordelingsprosessen anslås å ta minst ett år.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer