Milliardær drapstruet etter corona-krav

Slaktes for kontroversielle uttalelser om pandemihåndtering. Dette er rikingens dom over Norge.

KREVER GJENÅPNING: En av Storbritannias rikeste personer, Simon Dolan, vekker oppsikt etter at han hamret løs mot regjeringen. Her avbildet med sin kone Sabrina Dolan i 2011. Foto: NTB Scanpix
KREVER GJENÅPNING: En av Storbritannias rikeste personer, Simon Dolan, vekker oppsikt etter at han hamret løs mot regjeringen. Her avbildet med sin kone Sabrina Dolan i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Jeg har fått drapstrusler, sier Simon Dolan (50) til Børsen.

Den britiske forretningsmannen har skapt furore i hjemlandet, etter at han sto fram i The Guardian og slaktet den britiske regjeringens håndtering av coronapandemien.

Milliardæren mener at landet flyr i prosjektilfart mot økonomisk havari, og krever at statsminister Boris Johnson (55) letter på restriksjonene umiddelbart.

- Jeg og min advokat ønsker helt enkelt at landets «lockdown» avsluttes. Vi mener nå at effekten av den - hvis det noen gang fantes en - er borte.

- Vi ønsker en umiddelbar gjenåpning av skolene, slik at barna kan leke med vennene sine, og at foreldre kan returnere til jobb. Vi ønsker også at samlinger på opptil 100 personer skal bli tillatt, fortsetter han.

KLAR TALE: Simon Dolan krever at britiske myndigheter letter på tiltakene. Foto: NTB Scanpix
KLAR TALE: Simon Dolan krever at britiske myndigheter letter på tiltakene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Truer med rettslige skritt

Dolan advarer om at han vil trekke myndighetenes tiltak for retten, dersom kravene ikke blir møtt. Sammen med sin advokat, Michael Gardner, ønsker 50-åringen at en domstol skal ta konkret stilling til lovligheten rundt corona-restriksjonene.

- Hva konkret er det du anklager regjeringen for?

- Hovedsakelig for å operere utenfor loven. Det er tekniske juridiske argumenter som ligger til grunn, men i hovedsak mener vi at regjeringens handlinger er helt ute av proporsjoner. I England har man den grunnleggende retten til frihet og til å nyte ens private eiendom i fred, forteller han.

- Drapsmann

Dolan, som blant annet står bak boka «How to Make Millions Without a Degree», har gjennom åra slått seg opp som en suksessfull forretningsmann.

Ti av hans selskaper holder til i Storbritannia, deriblant charterflyvirksomheten Jota Aviation. Ifølge The Times har 50-åringen en estimert formue på 142 millioner pund, noe som tilsvarer cirka 1,8 milliarder norske kroner.

Dermed fyller han jevnlig spaltene i britiske storaviser - og er ikke fremmed for selv å bidra med kontroversielt påfyll.

- Hvorvidt tiltakene bør oppheves eller ei, er et veldig splittende tema. Det overrasket meg. Folk har sterke meninger på hver sin kant. Det finnes folk som mener at jeg er en drapsmann fordi jeg utfordrer saken. Andre mener jeg bør starte en revolusjon og styrte regjeringen, sier Dolan til Børsen.

NYE REISERÅD: Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) presenterte nye reiseråd nå som Norge gradvis åpner under coronakrisen. Vis mer

Dyster statistikk

Det er innført strenge begrensninger på bevegelsesfriheten i Storbritannia. Det offisielle dødsfallet for coronavirus nærmer seg 30 000, ifølge The Independent. Selv om kurven flater ut, ligger det an til at bare USA vil komme verre ut av pandemien.

- Mener du at eldre og risikoutsatte grupper bør ofres for å redde økonomien?

- Selvsagt ikke. Feilen ved spørsmålet er at det forutsetter at økonomien lever sitt eget liv, avskåret fra å beskytte de eldre og svake - en blomstrende økonomi sørger for et helsetilbud til disse menneskene. Uten en blomstrende økonomi vil det blir mye mer død og lidelse - ta sosialistiske Venezuela som et skrekkeksempel.

NYE REISERÅD: Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) presenterte nye reiseråd nå som Norge gradvis åpner under coronakrisen. Vis mer

Ikke kritisk til Trump

Dolan mener det er vanskelig å svare på hvilket land som har håndtert situasjonen best, da «det ligger ulike forutsetninger» til grunn.

- Bortsett fra enkle råd om god håndhygiene og sosial distansering, har ingen myndigheter tatt grep som har gjort en vesentlig forskjell, hevder 50-åringen.

- Hvordan mener du at Donald Trump har håndtert situasjonen?

- På sin vanlige måte. Du kan tolke det som du vil, men personlig mener jeg at han ikke har håndtert det dårlig, jamfør mitt svar over.

UTEN MASKE: USAs president Donald Trump har lenge skrytt av egen håndtering av coronaviruset. Selv følger han ikke alltid de gjeldende smittevernrådene. Video: CNN Vis mer

- Katastrofe

Overfor The Guardian har eksperter advart om at opp mot 18 000 kreftpasienter i England kan miste livet under coronapandemien. Dette som følge av forsinket behandling eller at sykdommen blir oppdaget for seint.

Det er en faktor som inngår i argumentasjonen til milliardæren.

- Ved å la restriksjonene stå, gjør man langt mer skade enn ved å lette på tiltakene. Både fra et økonomisk standpunkt, men også hva gjelder risikoen for tapte menneskeliv, mener han.

- Statsministeren din, Boris Johnson, var alvorlig syk med coronaviruset. Har det påvirket ditt syn på noen måte?

- Nei. Jeg ser dette som fullstendig apolitisk. Han hadde det tøft, men han er leder av landet og må ta grep.

- Hvilke økonomiske konsekvenser frykter du at tiltakene vil ha på lang sikt?

- For Spania, Italia og Frankrikes skyld - katastrofe. Det er vanskelig å se hvordan disse landene vil overleve, med mindre all gjeld blir slettet - som igjen får store ringvirkninger. For andre land som har innført tiltak som er langt mindre inngripende, eksempelvis Sverige, tror jeg at de på sikt vil komme tilbake til normalen. For England sin del tror jeg dessverre det vil ta en hel generasjon, om ikke lenger.

Skryt til Norge

Dolan har også registrert den norske coronastrategien, og mener Erna Solbergs regjering har håndtert krisen på en forholdsvis god måte.

- De har operert på en bestemt måte, noe som alltid er bra. De burde kanskje lettet på tiltakene tidligere, ettersom R-tallet var under 0.7 så tidlig som 6. april.

I likhet med norske eksperter, frykter Dolan at konsekvensene vil ramme de yngste hardest.

- De yngste vil alltid bli berørt. Det er de som må betale skatt i langt tid framover og dermed plukke opp regninga. Det er også de som mest sannsynlig vil gå arbeidsledige på grunn av dette. Det positive er at Norge har et enormt nasjonalt formuesfond som bør brukes til å få i gang økonomien igjen. Blant annet ved å investere i lokale virksomheter, samt senke skatter og avgifter, sier han til Børsen.

Boris: - Verste beslutningen

The Guardian har vært i kontakt med det britiske helsedepartementet for en kommentar til Simon Dolans uttalelser. Henvendelsen er foreløpig ikke besvart.

Til tross for knallhard kritikk fra en av sine landsmenn, er Boris Johnson derimot krystallklar om situasjonen.

I en videouttalelse onsdag, blant annet publisert hos avisa Evening Standard, sier statsministeren at det å lette på restriksjonene for tidlig, vil «være den verste beslutningen» de kan ta.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer