Milliardær «forsvunnet» etter bråk

Den kinesiske milliardæren Jack Ma skal ikke ha blitt sett offentlig på to måneder.

BORTE: Jack Ma har ikke blitt sett offentlig siden den historiske børsnoteringen til selskapet han er majoritetseier i, Ant Group, ble stanset for to måneder siden. Foto: AFP / NTB
BORTE: Jack Ma har ikke blitt sett offentlig siden den historiske børsnoteringen til selskapet han er majoritetseier i, Ant Group, ble stanset for to måneder siden. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Kinas aller rikeste mann har vært i trøbbel de siste månedene. Det som egentlig skulle vært et jubelhalvår, med en gigantisk børsnotering for selskapet Ant Group, har blitt alt annet enn fest og moro for den kinesiske milliardæren Jack Ma.

Borte

Nå har Ma, frivillig eller ikke, gått helt under jorda. I så stor grad at han også har blitt fjernet totalt som ansikt utad for talentshowet «Africa's Business Heroes», som han selv har skapt. Programmet er en konkurranse for fremadstormende entreprenører, skriver Financial Times.

Nå er Jack Ma fjernet fra alt promomateriell til programmet, han er fjernet fra programmets nettside og han ble på påfallende vis utelatt fra en reklamevideo for programmet.

Han var heller ikke med som dommer under finalen, som ble innspilt i november, og skal vises på TV i løpet av våren.

- På grunn av en kollisjon i timeplanen kunne ikke Ma være med i dommerpanelet i finalen av «Africa's Business Heroes» tidligere i år, sier en talsperson for Alibaba, selskapet som ble grunnlagt av den kinesiske milliardæren.

Det som er verdt å merke seg er timingen. Finalen ble nemlig spilt inn kort tid etter en tale som kinesiske myndigheter fikk i halsen og en gigantisk børsnotering ble stanset.

Omstridt børsnotering

26. oktober i år la finansteknologikjempen Ant Group, der Jack Ma er majoritetseier, fram dokumenter i forbindelse med at de planla en dobbel børsnotering i Shanghai og Hongkong.

Ifølge dokumentene var selskapet verdsatt til svimlende 2900 milliarder kroner, og skulle etter planen hente inn drøye 320 milliarder norske kroner i frisk kapital i forbindelse med børsnoteringen, som ville blitt den største i verdenshistorien.

Den gang ei. 4. november ble børsnoteringen brått stanset av kinesiske myndigheter. De begrunnet suspensjonen av børsnoteringen med at det var «store problemer».

Børsen i Shanghai skrev i en uttalelse at Ma hadde blitt kalt inn til et tilsynsintervju. Dagen før børsnoteringen ble stanset skal Ant Group og Ma ha fått beskjed om at kinesiske myndigheter ville innføre nye regler for fintech-selskaper, som Ant Group er.

Ant Group gir mikrolån til kunder via en mobilapp, uten å ta kredittrisikoen ved lånene selv. Ant stiller nemlig bare opp med to prosent av lånebeløpet selv, mens resten kommer fra bankene de samarbeider med, eller blir pakket og solgt som verdipapirer.

Selv om flere påpeker at det er gode grunner til å regulere selskaper som Ant Group, er det noe med timingen som får flere til å rynke på nesa, skriver Yahoo Finance.

Refset myndighetene

Ei drøy uke før børsnoteringen ble stanset fyrte nemlig Jack Ma av mot både det klassiske banksystemet og Kina.

Han sa blant annet at det kinesiske systemet i for stor grad er dominert av store statlige banker.

- Store banker er som store elver - men vi trenger dammer, bekker og små kanaler i systemet. Uten dette økosystemet vil det alltid bli flom og tørke nå og da, sa Ma, ifølge South China Morning Post.

Han siterte også Kinas mektige president Xi Jinping, som har sagt: «Suksess trenger ikke komme fra meg.»

I forlengelsen av det sa Ma at han ville hjelpe Kina med å løse finansproblemene gjennom innovasjon. Han kritiserte myndighetenes stadig tøffere finansreguleringer, som ifølge ham holder tilbake den teknologiske utviklingen.

Milliardæren anklaget også kinesiske banker for å ha en «pantelånermentalitet», som har «skadet mange gründere».

Forbannet Xi

Denne talen skal ha gjort Kinas president Xi Jinping svært forbannet, ifølge Wall Street Journal. Han beordret tjenestemenn til å etterforske og stanse Ant Groups børsnotering.

I desember opplyste kinesiske myndigheter at de har satt i gang gransking av Mas nettgigant Alibaba Group på mistanke om monopolvirksomhet.

Myndighetene skal også holde samtaler med Alibabas underselskap Ant Group, melder statlige medier i Kina.

Etter at børsnoteringen til Ant Group gikk i vasken har ikke Jack Ma vært å se offentlig. Ingen uttalelser, ingen deltakelser i offentlige arrangement og altså heller ingen deltakelse i TV-programmet han selv skapte, skriver CNBC.

I august tvitret Ma en gratulasjon til de 20 entreprenørene som hadde kommet seg gjennom utsilingsprosessen til den andre utgaven av programmet.

«Jeg gleder meg til å se dem», tvitret Ma, i det som inntil videre er en av hans siste Twitter-meldinger.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer