Patagonia:

Milliardær gir bort selskapet til klimakampen

Yvon Chouinard, mannen bak klesmerket Patagonia, gir bort hele milliard-pengesekken til inntekt for klimakampen.

GIS BORT: Selskapet Patagonia, som produserer utendørsklær, vil i sin helhet bli gitt bort til miljøkampen. Ifølge The New York Times har Patagonia en verdi på rundt 3 milliarder dollar. Foto: Gene J. Puskar / AP / NTB
GIS BORT: Selskapet Patagonia, som produserer utendørsklær, vil i sin helhet bli gitt bort til miljøkampen. Ifølge The New York Times har Patagonia en verdi på rundt 3 milliarder dollar. Foto: Gene J. Puskar / AP / NTB Vis mer
Publisert

- Jorda er nå vår eneste aksjonær.

Slik innledes brevet publisert på klesmerket Patagonias hjemmesider, signert grunnlegger og administrerende direktør, Yvon Chouinard (83).

Ifølge Chouinard ble flere forskjellige alternativer vurdert når selskapet og formuens framtid skulle avgjøres. Konklusjonen han, kona og deres to voksne barn kom fram til, var at ingen av alternativene ville oppfylle det de ønsket.

Milliarder av dollar

Dermed måtte de lage sin egen plan:

Hele selskapet overføres til et veldedig fond, dedikert til å kjempe mot klimakrisa og beskytte naturen.

- Hvert år vil pengene vi tjener etter å ha reinvestert i selskapet bli fordelt som et utbytte, for å bidra til å kjempe for klima, sier Chouinard.

Og det er ikke småtterier selskapet vil by på. Ifølge The New York Times, som har gjort et eksklusivt intervju med Patagonia-direktøren, har merket en estimert verdi på rundt 3 milliarder dollar, og har inntekter på rundt 100 millioner dollar i året.

- Forhåpentligvis kan dette påvirke en ny form for kapitalisme som ikke ender opp med noen få rike og en hel gjeng med fattige, sier Chouinard til storavisa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.