Bent Christian Wilhelmsen:

Milliardær i årelang hyttekonflikt: - Alvorlig

Siden kjøpet i 2014 har hytteprosjektet støtt på en rekke utfordringer for Bent Christian Wilhelmsen.

IDYLLISK PERLE: Hyttetomta ligger omringet av vann og svaberg i ettertraktede Tjøme. Foto: 2022 Norkart AS/Geovekst og kommunene/OpenStreetMap/NASA, Meti/1881
IDYLLISK PERLE: Hyttetomta ligger omringet av vann og svaberg i ettertraktede Tjøme. Foto: 2022 Norkart AS/Geovekst og kommunene/OpenStreetMap/NASA, Meti/1881 Vis mer
Publisert

Rederimilliardær Bent Christian Wilhelmsen er ifølge Kapitals Norges 27. rikeste person, med en formue på 8,75 milliarder kroner.

Han kjøpte i 2014 en strandeiendom på idylliske Tjøme sammen med kona Solveig Aars Wilhelmsen.

Fjærder kommune, hvor eiendommen ligger, er den dyreste kommunen å kjøpe fritidsbolig i, og paret måtte den gang ut med 20 millioner kroner.

Den daværende eiendommen besto av seks bygninger, og planen var å rive det hele for å sette opp to bygninger - uten å utvide bruksarealet. Prosjektet ble i utgangspunktet ønsket velkommen av kommunen, som godkjente planene i 2017.

Børsen har fått innsyn i dokumentene som vedrører eiendommen, som tegner et bilde av et salig rot rundt det som skulle være familiens sted for rekreasjon og avslapping. Nå har det blitt en hodepine.

Her gjelder det å ha tunga rett i munnen.

Fant 15 avvik

Kommunen fant nemlig ut, etter et rutinemessig tilsyn i 2018, at godkjennelsen fra 2017 var fattet på feil grunnlag. De kom da fram til at kun 160 kvadratmeter av totalt 311 var lovlig oppført. Likevel valgte kommunen å se bort fra dette, ved å ikke omgjøre tillatelsen som var gitt.

Under tilsynet avdekket de imidlertid 15 avvik. Kommunen etterhåndsgodkjente siden tre av disse, men resten ble avslått. Avslaget er påklaget av Wilhelmsen. Avvikene går blant annet på byggehøyde, terrasseetablering og riving og gjenoppføring av eksisterende basseng.

Børsen har vært i kontakt med Wilhemsens advokat, Anne Tellefsen, som opplyser at han ikke vil kommentere saken.

Kjernen i saken er at eiendommen er innenfor det såkalte 100-metersbeltet langs sjøen, også omtalt som strandsona. Her er det et generelt byggeforbud, med noen unntak, blant annet forbedring av eksisterende eiendommer, som er tilfelle i denne saken.

Nå foregår kampen for å få godkjent de resterende tiltakene, og ekteparet hadde befaring av Hovedutvalget for kommunalteknikk på luksuseiendommen i fjor høst.

Statsforvalteren: - Alvorlig strid

Etter befaring åpnet politikerne for å godkjenne åtte av de resterende tolv avvikene, og saken ble deretter sendt til Statsforvalteren.

Der møtte ekteparet, som bor i Sveits, på ny motgang. I et brev datert 25. januar i år, som Børsen har fått innsyn i, mener Statsforvalteren at de åtte avvikene er i «alvorlig strid» med nasjonale interesser.

Brevet er sendt tilbake til Færder kommune, som nå må avgjøre om de skal følge Statsforvalterens fraråding om å gi dispenasjon. Om de gir milliardæren tommel opp, vurderer Statsforvalteren å klage. Da havner saken på en settestatsforvalters bord, forklarer saksbehandler hos Statsforvalteren til Børsen.

Virksomhetsleder for byggesak og geodata i kommunen, Anne-Mari Rustan Aas, forteller at Hovedutvalgets flertall også besluttet å sende ytterligere tiltak, som omhandler det nye bassenget, til vurdering hos Statsforvalteren. Dermed trekker saken enda mer ut, og kommunen må etter ny anbefaling vurdere neste steg.

- Kommunen vil da ta stilling til den samlede saken, hvorvidt de tar klagen til tiltakshaver (Wilhelmsen, journ. anm.) til følge, eller anbefalingen fra Statsforvalteren. Hvis hovedutvalget da gir dispenasjon, så er det opp til Statsforvalter å eventuelt påklage, sier hun til Børsen.

Kan bli bedt om riving

Hvis Wilhelmsen ikke får medhold i klagen, er det et sannsynlig scenario at kommunen vil gi pålegg om retting av de ulovlige tiltakene. Som i dette tilfellet vil bety riving.

- Det er en vurdering som kan gjøres i den forbindelse, uten at jeg skal forskuttere på det. Noen går også inn i en ny søknadsrunde, for eksempel med færre av tiltakene, for å prøve å finne en løsning. Det er ikke så lett å si hva neste skritt på veien er, det er det på mange måter tiltakshaver som avgjør, sier Rustan Aas.

Det gjenstår med andre ord mange steg før Hønsøveien 73 blir et fristed fra hverdagens tjas og mas for Wilhelmsen.

Bøter fra Økokrim

Saken har også vært under etterforskning av Økokrim, men denne ble henlagt i januar, ifølge Tønsberg Blad.

Selv om Wilhelmsen og arkitektfirmaet har sluppet unna sanksjoner, er det tidligere delt ut bøter på til sammen 1,1 millioner kroner til firmaene som har stått for riving og gjenoppføring av eiendommens basseng og terrengoppfylling.

Wilhelmsen er ikke den eneste som har byggeproblemer i Færder kommune. Lokalavisa Øyene skrev nylig at det på kommunens bord lå 87 saker til ulovlighetslista. Flere av sakene har, i likhet med Wilhelmsens, pågått over flere år.

Blant annet omtalte Børsen tennisbanen som har fått naboene til å stirre. Med murvegger som strekker seg opp til 5,2 meter, har anlegget til mangemillionær Hans Ole Helling fått det lite flatterende kallenavnet «Alcatraz».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer