Stein Erik Hagen

Milliardær i flykrangel

Milliardærene må slutte å fly til hyttene sine, mener Rødt. Stein Erik Hagen tror ikke Rødt får gjennomslag for det forslaget.

PRIVATFLY: Stein Erik Hagen flyr privatfly til hytta. Det må han slutte med, mener Rødt. Foto: Terje Pedersen / NTB
PRIVATFLY: Stein Erik Hagen flyr privatfly til hytta. Det må han slutte med, mener Rødt. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rødt ønsker å legge ned forbud mot at milliardærer flyr til hyttene sine med privatfly, skriver Nettavisen.

Forslaget går ut på et forbud mot å bruke privatfly til transport som ikke er begrunnet i liv helse og sikkerhet.

- Pisslei

Nestleder i Rødt, Marie Sneve Martinussen, mener det er den rike eliten må ta ansvaret for store deler av de utslippene vi har i dag, og at de da må ta ansvaret for å kutte utslipp i mye større grad enn andre folk.

- Nå er jeg pisslei at det hele tida snakkes om dugnadsarbeid og at alle må bidra. Det er de rikeste som forurenser mest, og de må ta regningen når klimagassutslippene skal ned, sier Martinussen.

Bakgrunnen for utblåsningen er FNs nye klimarapport som kom tidligere denne uka.

«Det er entydig at menneskelig påvirkning har varmet opp atmosfæren, hav og land. Utbredte og raske endringer i atmosfæren, havet, kryosfæren og biosfæren har skjedd», slo rapporten fast.

FNs klimapanel konkluderer med at vi allerede på 2030-tallet kan oppleve år med 1,5 graders oppvarming. Det vil føre til både hyppigere og sterkere ekstremvær, som innebærer mer hetebølger, styrtregn og tørke.

Og med rapporten i bakhånd, mener Rødt-politikeren at det er noen vaner norske rikinger bare må legge av seg med en eneste gang.

- Milliardærene Stein Erik Hagen og Erik Bøhler bruker privatfly for å dra fra Oslo til hyttene sine i Kragerø. Det må de bare slutte med, sier Martinussen.

FLYET: Det skal være dette flyet som irritererer naboene. Foto: Markus Toften
FLYET: Det skal være dette flyet som irritererer naboene. Foto: Markus Toften Vis mer

Flybråk

Bakgrunnen for at Martinussen trekker fram Hagen og Bøhler stammer fra tidligere i sommer. Da hadde Kragerø Blad Vestmar en artikkel om at de to forretningspartnernes nye sjøfly var til sjenanse for noen av naboene, som mente det støyet veldig.

Bøhler lovet bot og bedring, og sa at de hadde hatt opplæring av pilotene, noe som hadde bidratt til noe mer trafikk enn vanlig.

Den andre personen som bruker flyet er altså Stein Erik Hagen. Til Børsen sier han at han mener det er veldig overdrevet hvor mye de bruker flyet til og fra hytta.

- Jeg har hatt fire turer i år, og så har jeg hatt gjester tre ganger. Jeg har brukt flyet sju ganger fra mai måned og fram til nå, sier Hagen.

- Har solgt helikopter

Han legger også til at hans barn har brukt sjøflyet, men at det på ingen måte har gått i skytteltrafikk opp og ned.

- Det går flere sjøfly her i området, så det kan vel hende at de tenker at alle fly som går over her går til meg, sier Hagen.

Forslaget til Rødt, om å forby bruk av privatfly for å fly til hytta, tar Hagen med knusende ro.

- Rødt har vel en oppslutning på rundt fem prosent. Det betyr at det er 95 prosent som ikke er enige med dem, sier Hagen.

- Men hva tenker du om at Rødt mener dere som har mye må ta et ekstra miljøansvar?

- Tidligere har jeg brukt helikopter til hytta, men det har jeg solgt og nå har vi kjøpt dette sjøflyet, som er mer miljøvennlig. Vi gjør masse for å få ned utslipp og gjør mye forskjellig rundt omkring for å redusere karbonavtrykket, sier Hagen, og legger til:

- Sjøflyet går ikke opp og ned til hytta. Det brukes mest i næringslivet for å bidra til verdiskapning.

Kjøpte luksusfly

I 2019 skrev også bladet Kapital at Hagen, gjennom selskapet Aviation Invest, som er opprettet av Hagens familieselskap Canica, kjøpte luksusflyet Gulfstream G280 for 200 millioner kroner.

Det spesielle med flyet er at det er nytt og moderne med energieffektive motorer og lave utslipp.

- Flyet er spesielt tilpasset bruk av biodrivstoff og satte tidligere i år rekord i langflyging med biodrivstoff. Bruk av biodrivstoff reduserer klimaavtrykket vesentlig, sa administrerende direktør i Canica, Nils Selte.

Hagen selv har til salt i grøten - og vel så det. Ifølge bladet Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste personer er Hagen god for 33 milliarder kroner - noe som sikrer ham en hyggelig sjuendeplass på lista.

Under coronapandemien har det også gått så det griner med dagligvaregiganten Orkla, der Hagen er største eier.

Driftsresultatet for 2020 endte på 5,5 milliarder, opp 7,9 prosent fra året før. Orklas styre foreslo dermed å øke utbytte for regnskapsåret med 15 øre til 2,75 kroner per aksje.

Ifølge E24 sikret dette aksjonærene et utbytte på til sammen 2,75 milliarder kroner. En drøy halv milliard av disse går til selskapets største aksjonær, som er Stein Erik Hagens familieselskap Canica.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer