Milliardær i hardt vær

Afrikas rikeste kvinne nekter for å være innblandet i korrupsjon. Nå har dokumenter som viser mistenkelige utbetalinger blitt lekket.

AFRIKAS RIKESTE KVINNE: Tidligere presidentdatter Isabel dos Santos har anslås å ha en formue på omkring 20 milliarder kroner. Foto: NTB Scanpix
AFRIKAS RIKESTE KVINNE: Tidligere presidentdatter Isabel dos Santos har anslås å ha en formue på omkring 20 milliarder kroner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Afrikas rikeste kvinne og tidligere presidentdatter, Isabel dos Santos, og hennes ektemann Sindika Dokolo, etterforskes for omfattende korrupsjon. Som følge av dette har en domstol i Angola frosset ekteparets bankkontoer og eierandeler i telekomselskapet Unitel og sementselskapet Cimangola.

Dos Santos har lenge nektet for at hennes formue på 2,2 milliarder dollar – omkring 20 milliarder kroner – er et resultat av nepotisme og korrupsjon.

Undersøkelser av en omfattende lekkasje som omfatter 715 000 dokumenter, tyder derimot på at Dos Santos profitterte på ekstraordinære forretningsmuligheter som hun ble tildelt av regjeringen som ble ledet av hennes far, José Eduardo dos Santos, fram til han gikk av i 2017, ifølge The Guardian.

Journalister fra 37 forskjellige mediehus og -organisasjoner har deltatt i undersøkelsene, deriblant The Guardian, BBC, The New York Times og portugisiske Expresso.

Ga dattera lederverv

José Eduardo dos Santos ledet Angola i totalt 38 år, og i 2016 utnevnte han dattera Isabel til leder for den statlige oljegiganten Sonangol.

Fra før hadde dattera fått kontroll over Angolas største mobiloperatører, samt sikret seg store eierinteresser i medier og banker både i hjemlandet og i Portugal.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer