Milliardær i hardt vær

Afrikas rikeste kvinne nekter for å være innblandet i korrupsjon. Nå har dokumenter som viser mistenkelige utbetalinger blitt lekket.

AFRIKAS RIKESTE KVINNE: Tidligere presidentdatter Isabel dos Santos har anslås å ha en formue på omkring 20 milliarder kroner. Foto: NTB Scanpix
AFRIKAS RIKESTE KVINNE: Tidligere presidentdatter Isabel dos Santos har anslås å ha en formue på omkring 20 milliarder kroner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Afrikas rikeste kvinne og tidligere presidentdatter, Isabel dos Santos, og hennes ektemann Sindika Dokolo, etterforskes for omfattende korrupsjon. Som følge av dette har en domstol i Angola frosset ekteparets bankkontoer og eierandeler i telekomselskapet Unitel og sementselskapet Cimangola.

Dos Santos har lenge nektet for at hennes formue på 2,2 milliarder dollar – omkring 20 milliarder kroner – er et resultat av nepotisme og korrupsjon.

Undersøkelser av en omfattende lekkasje som omfatter 715 000 dokumenter, tyder derimot på at Dos Santos profitterte på ekstraordinære forretningsmuligheter som hun ble tildelt av regjeringen som ble ledet av hennes far, José Eduardo dos Santos, fram til han gikk av i 2017, ifølge The Guardian.

Journalister fra 37 forskjellige mediehus og -organisasjoner har deltatt i undersøkelsene, deriblant The Guardian, BBC, The New York Times og portugisiske Expresso.

Ga dattera lederverv

José Eduardo dos Santos ledet Angola i totalt 38 år, og i 2016 utnevnte han dattera Isabel til leder for den statlige oljegiganten Sonangol.

Fra før hadde dattera fått kontroll over Angolas største mobiloperatører, samt sikret seg store eierinteresser i medier og banker både i hjemlandet og i Portugal.

Like etter at Angolas nye president, Joao Lourenco, overtok styringen i 2017, sparket han Isabel dos Santos fra lederstillingen i Sonangol. Og det er i forbindelse med dette at BBC har gjort noen av sine mest mistenkelige funn.

TAPT MYE: Denne julereklamen sørget for at den amerikanske treningutstyrprodusenten tapte 14 milliarder. Video: Peleton Vis mer

Mistenkelige utbetalinger

De lekkede dokumentene viser nemlig at dos Santos godkjente utbetalinger verdt 58 millioner dollar til konsulentselskapet Matter Business i Dubai i samme tidsperiode som hun ble sparket.

Dos Santos hevder at hun ikke har noen tilknytning til Matter Business, men dokumentene avslører at selskapet ble drevet av hennes daglige leder og var eid av en av hennes venner.

Ifølge BBC ble det sendt mer enn 50 fakturaer fra konsulentselskapet til Sonangol dagen hun fikk sparken. Dos Santos har tilsynelatende også godkjent utbetalinger til vennen sin etter at hun ble sparket.

I tillegg melder BBC at fakturaene er svært lite detaljerte. Blant annet ble Sonangol fakturert for 472 196 dollar for uspesifiserte juridiske tjenester, mens en annen faktura er på 928 517 dollar for uspesifiserte juridiske tjenester.

I tillegg signerte Dos Santos to fakturaer pålydende 676 340 dollar for samme tjeneste, som ble utført samme dag.

Dos Santos hevder at alle utbetalingene ble gjort i henhold til kontrakten mellom partene, som var godkjent av styret i Sonangol.

Reagerer

Sonangol-utbetalingene er bare en av flere eksempler som trekkes fram som følge av undersøkelsene av de lekkede dokumentene, noe som får leder av organisasjonen Corruption Watch til å reagere.

- Hver gang hun dukker opp på forsiden av et ukeblad et eller annet sted i verden, og hver gang hun arrangerer glamorøse fester i Sør-Frankrike, tråkker hun samtidig på ambisjonene til innbyggerne i Angola, sier organisasjonsleder Andrew Feinstein.

- Heksejakt

Dos Santos og hennes ektemann mener at lekkasjen skyldes at datasystemene til deres ansatte og juridiske rådgivere har blitt hacket. De mener seg også utsatt for en politisk motivert heksejakt ledet av Angolas nye president.

Gjennom sine advokater har de nektet for å ha gjort noe galt, samt nektet for at de har blitt finansiert av angolanske myndigheter.

Isabel dos Santos' far benekter alle anklager om økonomisk mislighold i et åpent brev. Der uttaler han at han ikke har overført statlige penger til seg selv eller noen andre personer eller enheter.

Den tidligere presidenten og store deler av den øvrige familien lever nå i eksil. Isabel dos Santos oppholder seg for det meste i London i Storbritannia.

HER RAKNET DET: Kraftspekulant Einar Aas figurerte høyt på skattelistene. Men 2018 ble året da alt raknet. Foto: John T. Pedersen. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer