Joakim Varner:

Milliardær i hyttetrøbbel: - Svært overrasket

Kommunen avdekket det de mener er en rekke ulovligheter ved Joakim Varners storslåtte fritidsresidens. Selv er klesarvingen «svært overrasket».

LUKSUSEIENDOM: Joakim Varner sikret seg denne sjøperlen for ti år siden. Nå har han fått kommunen på nakken etter et tilsyn gjennomført i desember i fjor. Foto: 1881.no / Norkart AS / Geovekst og kommunene / OpenStreetMap / NASA / Meti
LUKSUSEIENDOM: Joakim Varner sikret seg denne sjøperlen for ti år siden. Nå har han fått kommunen på nakken etter et tilsyn gjennomført i desember i fjor. Foto: 1881.no / Norkart AS / Geovekst og kommunene / OpenStreetMap / NASA / Meti Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren 2011 punget klesarving og milliardær Joakim Varner (47) ut 35 millioner kroner for det som da var et av Norges dyreste hyttekjøp.

Luksusobjektet ligger idyllisk til ved sjøen på Tjøme, hvor flere av landets rikeste er tungt representert med sine fritidseiendommer.

Nå har det imidlertid oppstått uro i hytteparadiset. I desember i fjor var Færder kommune på førjulsbesøk hos Varner i Flekkenveien. Under tilsynet ble det etter kommunens vurdering oppdaget en rekke ulovligheter.

Reagerer på dette

Etterfølgende mottok Varner et tvangsmulkt-varsel om følgende forhold:

  • Drivstoffanlegg
  • Terrasser mot vest
  • Tilbygg av kjeller mot øst
  • Utvidelse av teknisk rom ved basseng
ARVINGER: Varner-brødrene Petter (58), Marius (55) og Joakim (47) har alle tjent seg søkkrike på konsernet som deres far, Frank Varner, i sin tid bygget opp. Her avbildet sammen i 2004. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten / NTB
ARVINGER: Varner-brødrene Petter (58), Marius (55) og Joakim (47) har alle tjent seg søkkrike på konsernet som deres far, Frank Varner, i sin tid bygget opp. Her avbildet sammen i 2004. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten / NTB Vis mer

Ifølge Tønsbergs Blad, som først omtalte saken, bygget Varner et privat drivstoffanlegg for egne fritidsbåter i 2016. I varselet fra kommunen heter det at fundamentet og pumpa knyttet til anlegget ble oppført i strid med gjeldende bestemmelser.

- Ulovlig

Kommunen konkluderer med at drivstoffanlegget som helhet er etablert uten nødvendig tillatelse, og er avhengig av en dispensasjon.

Videre avdekket kommunen en terrasse som var utvidet 53,5 kvadratmeter utover gitt tillatelse. Det ble også oppdaget et tilbygg av kjelleren som etter kommunens vurdering er gjennomført uten nødvendig tillatelse.

Kommunen peker også på det de mener er en ulovlig utvidelse av teknisk kryprom ved bassenget.

«Kommunen viser til tilsynet på eiendommen der det ble konstatert at det tekniske rommet rundt bassenget og det tekniske rommet rundt badestampen går i ett, uten skille mellom. (...) Tiltaket er søknadspliktig», heter det i rapporten.

- Svært overraskende

Advokatfirmaet Thommessen AS, som representerer Joakim Varner, sendte et tilsvar til kommunen i januar. Der kommer det fram at kommunens konklusjonen i tilsynsrapporten fra desember «kom svært overraskende på Varner».

- Etter Varners syn bygger imidlertid tilsynsrapporten på til dels feil faktisk grunnlag og til dels uriktige rettslige vurderinger, heter det i svaret fra Varner-leiren.

Advokatfirmaet følger opp:

- Han har hele tiden vært av den oppfatning at de tiltakene som har blitt gjennomført, har blitt omsøkt og godkjent på korrekt måte i tråd med plan- og bygningsloven.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Risikerer tvangsmulkt

Inntil videre står imidlertid kommunens varsel om pålegg og tvangsmulkt. Varner risikerer dermed å måtte punge ut, dersom de beskrevne arbeidene ikke er tilbakestilt innen 1. juni.

- Kommunen gjør oppmerksom på at det kan søkes om godkjenning av de tiltakene som er gjennomført uten tillatelse, innen samme frist, heter det fra kommunen.

Joakim Varner er, sammen med sine to brødre, deleier i klesimperiet som bærer deres etternavn. Konsernet omfatter blant annet Cubus, Dressmann, BikBok og Carlings.

Ifølge Kapital er Joakim Varner en av Norges rikeste, med en formue på 3,2 milliarder kroner.

Joakim Varner har ikke besvart Børsens henvendelse. Hans advokat Simon Ulleland i Advokatfirmaet Thommessen AS, opplyser at han har konferert med sin klient, og at de ikke har en kommentar til denne saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer