Kristin Gamlemshaug Andresen:

Milliardær i rettskrangel om millionhest

Kristin Gamlemshaug Andresen er i offentlig ordkrig med en omstridt dansk hestemilliardær og i rettstvist med en nederlandsk rikingfamilie.

I KRANGEL: Kristin Gamlemshaug Andresen driver med hest. Akkurat nå er ikke det så lett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I KRANGEL: Kristin Gamlemshaug Andresen driver med hest. Akkurat nå er ikke det så lett. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Eiendomsutvikler Kristin Gamlemshaug Andresen (64) har i likhet med datteren Alexandra (26) stor interesse for hest.

De jobber sammen for å bygge et hestesenter på Evje herregård i Moss.

Andresen-familien, som styrer milliardkonsernet Ferd, har omtrent 50 hester rundt om i Europa, som de for tida jobber med å få på plass på gården.

Kristin Gamlemshaug Andresen har også drevet med kjøp og salg av dressurhester i en årrekke.

I den forbindelse har hun blant annet benyttet seg av den danske hestemilliardæren Andreas Helgstrand.

Det gjorde hun også gjorde da hun skulle selge en prisbelønt hingst ved navn Donkey Boy i juni.

- Helt forferdelig

Hesten skulle egentlig bli solgt til den rike nederlandske Bartels-familien, til en prislapp på 2,5 millioner euro, tilsvarende 25,7 millioner norske kroner.

I slutten av juni ble derimot Donkey Boy skadet.

- Det er helt forferdelig. Han har revet av et senefeste på innsida av koden på bakbeinet. Det er lite å gjøre med det, sier Andresen til Børsen.

På grunn av skaden, har Bartels-familien nektet å gjennomføre kjøpet.

Når Børsen snakker med Andresen på telefon, er hun på vei til Evje herregård med fire hester og et føll på lasset fra Danmark. Selv om gården hun er i gang med å bygge opp sammen med datteren på langt nær er ferdig, er de klare for å ta imot alle hestene.

64-åringen forteller at den opprinnelige avtalen var å selge Donkey Boy til en japansk kjøper, for at den skulle brukes i OL. Bartels skal seinere ha kommet på banen som mellomselskap.

- Vi fikk ikke vite hva Bartels skulle selges videre for, men det er jo en grunn til at man legger inn et mellomselskap. Ellers ville hesten blitt solgt rett til Japan. Hvis det viser seg at den er solgt videre for en helt annen pris enn den jeg satt, så er det noen som har lurt meg, sier Andresen.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Usann

Den danske hestemilliardæren Andreas Helgstrand, som skulle hjelpe Andresen med hestesalget, har tidligere i år blitt utsatt for flere anklager om uredelig handelsvirksomhet.

Han har blant annet blitt beskyldt for å selge hester bak ryggen på selskapets partnere - uten å opplyse om salgssummen. Det har blitt belyst i flere saker hos danske Nordjyske. Dette har Helgstrand avvist på det sterkeste.

- Vi får kritikk hele tida. Det er så mange følelser forbundet med denne bransjen. Det er aldri godt nok, det jeg gjør, har blant annet Helgstrand sagt til Nordjyske.

Når Børsen tar kontakt med Andreas Helgstrand for å spørre han om saken rundt Donkey Boy, blir henvendelsen besvart av kommersiell direktør i Global Equestrian Group, Anders Bjørnstrup. Han viser til uttalelser gitt til den danske bransjeavisa Ridsport, og flere pressemeldinger Helgstrands selskap har lagt ut.

I pressemeldingene skriver de at de er uenige om hvordan Donkey Boys skade oppsto, og Helgstrand ber Andresen dementere påstander om dette.

- I artikkelen blir Kristin G. Andresen sitert på at vi på Helgstrand Dressage har løyet om omstendighetene ved skadens inntreden. Vi tar uttrykkelig avstand fra denne ubegrunnede og udokumenterte påstanden. Den er usann. Vi viser til orienteringen vår 25. oktober 2022, som vi står 100 prosent ved. Vi forstår hverken bakgrunn eller motiv for uttalelsen og oppfordrer Kristin G. Andresen og Risport til å dementere påstanden med en gang, skriver de blant annet der.

Børsen har også gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Bartels-familien, uten hell.

UBEHAGELIG: Katharina Andresen regner som en av Norges rikeste. Hos Skavlan snakker hun ut om hvordan hun taklet dette i barndommen. Video: NRK Vis mer

- Brenner under føttene

Til dette, sier Andersen:

- Jeg er ikke i noen konflikt med ham. Men jeg tror det brenner under føttene hos dem, det er kolossalt mange saker under oppseiling, i tillegg til dem som er tatt opp av Nordjyske, mener Andresen.

Andresen forteller at saken med Bartels skal opp i en voldgiftsdomstol i Danmark. Ifølge henne står det i kontrakten deres at ansvaret og eierskapet til hesten er overført så snart begge har signert. Hun forteller at signeringen ble gjort flere dager før skaden på Donkey Boy.

- Andreas kontakter Bartels og forteller om skaden, og da overfører de ikke pengene. De skyldte på at japanerne ikke hadde betalt, men i dag tar jo en overføring fire timer. Det har vist seg i ettertid at kontrakten til Bartels og japanerne går ut på at ansvaret går ved levering av hesten, og de hadde jo ikke noen frisk hest å levere, så derfor vil ikke japanerne betale, hevder hun.

- Men Bartels er skyldig meg de pengene, og det er sakens kjerne, sier hun oppgitt.

- Ikke ferdig

I tillegg til bråket rundt millionhesten, har Andresen-familien jobbet i tre år med å få gården i Moss i stand. Den ble kjøpt av Andresens ektemann, finansmann Johan H. Andresen, for 70 millioner kroner i januar 2020. Det har heller ikke gått knirkefritt.

Moss Avis har tidligere omtalt saken.

- Det er mye som ikke er ferdig. Vi har hatt ekstremt store problemer med Plan- og bygningsetaten (PBE) i Moss. De sier nei til alt, forteller 64-åringen, og legger til:

- Vi har heldigvis fantastiske politikere i Moss som har overkjørt PBE i alle saker. Vi er veldig glade for at vi har politikere som tenker næring og vil ha drift på gårdene.

- Når tror du at dere er i mål?

- Det lurer jeg også på! Med PBE i Moss - et par år til, sier hun lattermildt.

- Man har nok å henge fingrene i her nede!

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer