Milliardær i strandbråk

Skylder 413 000 i bot, vurderer å saksøke staten.

STRIDENS KJERNE: Den private sandstranda ved Morten Angelils luksushytte på Nøtterøy ble på et tidspunkt tilført skjellsand - som kommunen etter inspeksjon krevde fjernet. Foto: Google Maps
STRIDENS KJERNE: Den private sandstranda ved Morten Angelils luksushytte på Nøtterøy ble på et tidspunkt tilført skjellsand - som kommunen etter inspeksjon krevde fjernet. Foto: Google Maps Vis mer
Publisert

Milliardær og tidligere Eltek-konsernsjef Morten Angelil (54) har havnet i en langvarig og kostbar strid med så vel lokale som sentrale myndigheter. Stridens kjerne: sandstranda ved luksushytta på Nøtterøy, ifølge Tønsbergs Blad (TB).

- I god tro

Færder kommune mener at 54-åringen ulovlig har fylt 20 kubikkmeter skjellsand på stranda, og krever 413 000 kroner i tvangsmulkt. Angelil bestrider dette via sin advokat Egil Jarslett, og hevder han handlet i god tro.

- Saken gjelder ikke etablering av ei «ulovlig sydenstrand», men etterfylling av en begrenset mengde sand i forbindelse med riving og gjenoppføring av ei brygge, som Angelil hadde fått kommunens tillatelse til - for å gjenopprette grunnforholdene slik de var før bryggearbeidene ble gjennomført, skriver Jarslett i en e-post til Dagbladet.

- GOD TRO: Millardær Morten Angelil (54) hevder han handlet i god tro da han fylte skjellsand på stranda. Foto: Eltek Holding
- GOD TRO: Millardær Morten Angelil (54) hevder han handlet i god tro da han fylte skjellsand på stranda. Foto: Eltek Holding Vis mer

- Angelil la til grunn at dette ikke krevde særskilt tillatelse, skriver advokaten videre.

To forhold

Angelil skylder nå tvangsmulkt for to forhold: 1. Kommunen mener de ikke har mottatt noen plan for fjerning av sanden innen fristen, og 2. kommunen mener han ikke har dokumentert at han har fjernet 20 kubikkmeter skjellsand, slik han har opplyst om.

Bøtene var opprinnelig på langt lavere beløp, men har ballet kraftig på seg etter hvert som tida har gått. 54-åringen på sin side nekter å vedta tvangsmulktene og vurderer å saksøke staten.

- [Angelil] vurderer å få en rettslig prøving av flere spørsmål i tilknytning til tvangsmulkten, skriver advokat Jarslett.

Nøtterøy er ifølge Finansavisen Norges dyreste hytteområde, med medianpris på sjøhytter på 5,3 millioner kroner. Øya er også åsted for en rekke saker knyttet til Færder kommunes etter hvert viden kjente / beryktede «ulovlighetsliste» - ei liste over hytteeiendommer med regelstridig utbygging.

Avvist

Det var i november 2018 at kommunen påla Angelil å fjerne 20 kubikkmeter skjellsand fra stranda. Hytteeieren var uenig i at sandpåfyllingen var ulovlig, og krevde utsettelse av betalingen fram til en rettskraftig dom forelå.

LANDETS DYRESTE: Mona Høiness ber om 125 millioner kroner for Frogner-villaen. Foto: Zovenfra. Reporter: Madeleine Liereng Vis mer

Kravet ble først avvist av Fylkesmannen i Vestfold og Telemark, dernest av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som ga Fylkesmannen medhold i saksbehandlingen, ifølge TB.

Rådgiverfirmaet Norconsult har ifølge Jarslett vurdert saken og konkludert med at det ut fra et «miljøfaglig perspektiv» vil være «mest hensiktsmessig å la de 20 kubikkmeterne med skjellsand bli liggende».

Dette er altså verken kommunen, Fylkesmannen eller departementet enige i. Ifølge TB mener sistnevnte at 54-åringen neppe vil vinne fram med et søksmål.

- Angelil tar til etterretning at kommunen og klageinstansene er av en annen oppfatning, skriver advokat Jarslett til Dagbladet.

- Feil

Milliardæren søkte tillatelse for sandpåfyllingen i etterkant. Han mener at noe av kjempeboten har påløpt ved en feil, og hevder den etterspurte planen for fjerning av sanden ble sendt innen fristen, i forbindelse med nevnte søknad.

- Kommunen mener blant annet at det skal beregnes tvangsmulkt for en periode på flere måneder hvor saken lå ubehandlet hos kommunen, som følge av at et dokument ved en feil ikke hadde blitt lastet opp som et vedlegg til en søknad, skriver Jarslett.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer