Milliardær i strupen på McDonalds

Mener fastfood-kjeden ikke lever opp til egne forpliktelser.

REFS AV RIKING: McDonalds får rikingkjeft av Carl Icahn, som vil gjøre noe med dyrevelferden. Foto: Geoffrey Swaine/Shutterstock/NTB
REFS AV RIKING: McDonalds får rikingkjeft av Carl Icahn, som vil gjøre noe med dyrevelferden. Foto: Geoffrey Swaine/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Carl Icahn (86) er gründeren bak investeringskonglomeratet Icahn Enterprises. Selskapet investerer i en rekke bransjer, som bilindustri, energi og eiendom.

Ifølge Forbes har Icahn selv en formue på formidable 16,8 milliarder dollar, tilsvarende 161 milliarder kroner.

Han er omtalt av The Wall Street Journal som «Wall Streets mest fryktede investor», og han er ikke redd for å skape kontroverser. Om seg selv sier han at han ikke er noe geni, men at han utnyttet kapitalismen, som han mener er ødelagt.

- Veldig emosjonell

Det er imidlertid noe helt annet som opptar ham om dagen. I et intervju med Bloomberg går han hardt ut mot McDonalds og deres påståtte brutte løfte om dyrevelferd.

RASENDE: Cal Icahn ser ikke med blide øyne på McDonalds brutte løfte. Foto: Mark Lennihan, AP/NTB
RASENDE: Cal Icahn ser ikke med blide øyne på McDonalds brutte løfte. Foto: Mark Lennihan, AP/NTB Vis mer

Icahns dyrevelferdsengasjement har ikke tidligere kommet fram i lyset, men han kunne nå avsløre at han var en pådriver bak McDonalds lovnad i 2012 om å slutte å kjøpe svineprodukter fra produsenter som bruker egne, trange bur for drektige griser, såkalte svangerskapskasser.

- Jeg blir veldig emosjonell av å tenke på disse dyra og den unødvendige lidelsen, sier han i intervjuet.

Truer McDonalds

McDonalds' nettside oppgir at 60 prosent av griseleverandørene de bruker har «faset ut bruken av svangerskapskasser for drektige purker». Der står det også at de målet har blitt forskjøvet til 2024 på grunn av coronapandemien.

- McDonalds gjorde noe, men de leverte aldri, sier Icahn, og legger til at han ble rasende da han skjønte at de ikke hadde holdt løftet.

EKKELT FUNN: Mohamed Ahmed skulle bare en tur innom McDonalds på Nidarvoll i Trondheim lørdag 1. august. Foto: Privat. Vis mer

86-åringen truer nå med å navngi de ansvarlige i McDonalds dersom de ikke holder ord om å slutte med svangerskapskassene helt.

- Vi kommer til å kjempe mot det så mye vi kan. Vi er omtrent 90 prosent på vei til å sette opp en liste. Vi kommer ikke til å la dem slippe unna med dette lenger, tordner han.

McDonalds har ikke svart på pressens henvendelser om saken.

På tirsdag, på investorens 86 årsdag, kom HBO-dokumentaren «Icahn: The Restless Billionaire» ut, som handler om milliardærens liv og virke.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer