Milliardær kjøpte sjøluksus - vil fjerne bølger

Jonas Ramm kapret luksuseiendom i Kragerøs skjærgård. Båttrafikk skaper imidlertid utfordringer.

PERLE: Milliardær Jonas Ramm kjøpte to tomter på 17 mål med tre hus i fjor sommer. Nå ber han kommunen om tillatelse til å gjøre endringer. Foto: DNB Eiendom
PERLE: Milliardær Jonas Ramm kjøpte to tomter på 17 mål med tre hus i fjor sommer. Nå ber han kommunen om tillatelse til å gjøre endringer. Foto: DNB Eiendom Vis mer
Publisert

- Jeg kjøpte sommeren 2019 og har kjent til dette stedet veldig godt. Jeg visste derfor at det er en utfordring med båttrafikk i sundet, sier eiendomsmilliardær Jonas Ramm til Børsen.

I fjor sikret han seg to kremeiendommer i Kragerø-skjærgården til 29,9 millioner kroner. De idylliske tomtene rommer til sammen 17 mål og byr på umiddelbar nærhet til sjøen.

Det er tilsynelatende ikke bare positivt.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Trøblete farvann

Ifølge Kragerø Blad Vestmar, som først omtalte saken, har Arkitekthuset Kragerø AS sendt en dispensasjonssøknad på vegne av Ramm til kommunen. Formålet er å få revet en båtslipp og en brygge, samt å redusere en annen brygge på eiendommen.

SØKT OM TILLATELSE: Jonas Ramm ønsker å gjøre endringer ved luksuseiendommen i Kragerø. Foto: Aspelin Ramm
SØKT OM TILLATELSE: Jonas Ramm ønsker å gjøre endringer ved luksuseiendommen i Kragerø. Foto: Aspelin Ramm Vis mer

I tillegg ønsker milliardæren å etablere en ny bølgebryter.

- Hytta ligger ved et sund med fem knops fartsgrense, og hvor mange sommergjester - gjerne med litt dårlig tid - ferdes. Fritidsbåtene kjører forbi i halvplan. Det er litt plagsomt, fortsetter Ramm til Børsen.

RASKE PENGER: Nicolai Tangen behøvde ikke jobbe mer enn ti dager for å tjene inn til luksushytta i Blindleia. Oljefondets kontroversielle leder kjøpte naboeiendommen til sin gamle hytte for 20. mill, reiv denne, og satte opp en ny - i Norges dyreste nabolag. Reporter: Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Innretter meg

En bølgebryter har til hensikt å dempe urolig sjø og eksempelvis beskytte eventuelle fortøyde båter.

- Jeg har derfor søkt om å få en bølgebryter, men for å få til det, må vi redusere - og fjerne - noen av de bryggene som fulgte med eiendommen.

- I tillegg ønsker vi å få bort en slipp (innretning for opptrekk av båter til land, journ.anm.) som vi uansett aldri ville brukt, forklarer Ramm, som videre håper Fylkesmannen «vil se på søknaden med blide øyne».

I søknaden argumenteres det blant annet for at de planlagte tiltakene vil bidra til tilbakeføring av svaberget.

- Skal man oppnå noe, må man gjerne gi noe også. Jeg innretter meg uansett etter de reglene som gjelder, sier han.

- En del oppussing

Ramm, som er medeier og styremedlem i eiendomskonsernet Aspelin Ramm, har en anslått formue på 6,7 milliarder kroner, etter Kapitals beregninger.

Da DN omtalte luksuskjøpet i fjor, forklarte Ramm at skjærgårdsperla i Kragerø skulle brukes til private formål.

- Vi har kjent til dette stedet i 50 år, for jeg har feriert i Kragerøs skjærgård siden jeg var guttunge. Familien har alltid tenkt at dette er et av de deiligste stedene i Kragerøs skjærgård. Da det kom for salg, var beslutningen ganske enkel. Vi har fire barn, og tenkte at dette måtte vi bare prøve å få tak i, uttalte han den gang, og la til:

- Jeg ser for meg at det blir en del oppussing, men det tar vi over langen. Det er noe med å bo seg til for å se hvordan man vil ha det, sier Ramm.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer