Milliardær-legende: - Starten på tredje verdenskrig

Investorlegende og milliardær George Soros malte et dystert framtidsbilde under en rikingmiddag i Davos tirsdag.

HAMRER LØS: Den ungarskfødte amerikanske investoren George Soros hamret løs mot Xi Jinping, Vladimir Putin og Angela Merkel under en middag i Davos tirsdag. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / NTB
HAMRER LØS: Den ungarskfødte amerikanske investoren George Soros hamret løs mot Xi Jinping, Vladimir Putin og Angela Merkel under en middag i Davos tirsdag. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Med de forstyrrelsene som er i forsyningskjedene vil den globale inflasjonen gå over i en global depresjon.

Det var ikke et muntert budskap han presenterte da han inviterte til den tradisjonsrike middagen under World Economic Forum i Davos, den profilerte investereren, milliardæren og filantropen George Soros.

Den 91 år gamle investoren, som har blitt et hatobjekt for ytre høyre i USA, ser nemlig ikke lyst på framtida, verken på den ene eller den andre måten, skriver finans.dk.

ADVARER: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj advarer mot Russlands hensikter i en video fra 26. april. Vis mer

Global økonomisk krise

For selv om mange økonomer forventer at økonomien kan gå inn i en resesjon, definert som fall i bruttonasjonalprodukt to kvartal på rad, i flere land, som USA og Tyskland, så er det få som har tatt i bruk så kraftige ord som Soros.

Han mener at vi står overfor en global krise, og det er Kina som er arnestedet. Konsekvensene av nullsmittestrategien for coronaviruset i landet har ført til store nedstengninger, blant annet i den viktige havnebyen Shanghai.

- Nedstengningen i Kina har hatt katastrofale konsekvenser. Det har sendt kinesisk økonomi ut i fritt fall, sier Soros.

Han mener det hele begynte i mars, og at krisen vil få mer og mer momentum fram til president Xi Jinping bestemmer seg for å bytte kurs.

- Men det vil han aldri gjøre, for han kan ikke innrømme at han har tatt feil. I tillegg til det, vil effekten av krisen på boligmarkedet i Kina gjøre så stor skadet at det vil påvirke den globale økonomien, sier Soros.

En depresjon i økonomisk forstand, som altså er det Soros frykter, er en periode med lav økonomisk aktivitet og høy arbeidsledighet, noe som kan gå over i en skikkelig økonomisk krise.

Eiendomsgigant i trøbbel

At det kinesiske boligmarkedet kan få en påvirkning på den globale økonomien, fikk man en forsmak på allerede i fjor høst.

Da ble det kjent at den kinesiske eiendomsgiganten Evergrande var i store økonomiske problemer. Det slo ned som ei bombe at selskapet måtte ha hjelp for å betale et renteavdrag på 36 millioner dollar, og selskapet tilsto selv at de hadde økonomiske problemer.

Det førte til at børsene stupte, både i Asia, men også her hjemme i Norge og i Vesten.

Årsaken til det er at et for stort mislighold ville kunne påvirke finans- og banksystemet i Kina, noe som igjen påvirker den globale veksten.

- Kan være begynnelsen på tredje verdenskrig

Under tirsdagens middag for de rike og mektige i Davos hamret Soros løs mot Kinas president Xi Jinping og Vladimir Putin.

Og selv om det har blitt snakket mye om krigen og konsekvensene av krigen under toppmøtet, er det få som har brukt så store ord som Soros gjorde.

- Invasjonen kan ha vært begynnelsen på tredje verdenskrig, og det er ikke sikkert at vår sivilisasjon overlever det, sa Soros, ifølge The Guardian, og fortsatte:

- Den beste, og kanskje eneste muligheten vi har for å bevare vår sivilisasjon, er å bekjempe Putin så snart som mulig. Sånn er det.

91-åringen fortalte videre at han mener Russlands Vladimir Putin nå er smertelig klar over at Ukraina var et feilgrep, og at han nå forbereder samtaler om våpenhvile.

Putin er imidlertid ikke til å stole på i den situasjonen, mener Soros.

- Jo svakere han blir, jo mer uberegnelig blir han.

Finansmannen er født i Ungarn til en jødisk familie som overlevde naziokkupasjonen, emigrerte til Storbritannia og seinere USA.

- Den største trusselen

Han mener invasjonen av Ukraina ikke kom ut av det blå. De siste åra har vi sett en tiltakende maktkamp mellom to styringssystemer som er diametralt motsatte av hverandre:

Åpne og lukkede samfunn.

Den utviklingen startet i kjølvannet av terrorangrepet mot USA 11. september 2001, ifølge Soros.

- Undertrykkende regimer er nå på frammarsj, og åpne samfunn er under beleiring. I dag utgjør Kina og Russland den største trusselen mot det åpne samfunnet, sier Soros.

Refset Merkel

Det krigen har gjort ettertrykkelig klart er hvor avhengig Europa har gjort seg av russisk olje og gass. Hvert år importerer Europa 40 prosent av all gassen de trenger fra russerne, og for enkelte land er det tallet enda høyere.

Tyskland importerer hvert år opp mot 60 prosent av gassbehovet sitt fra Russland. Soros mener skylden for Europas energiavhengighet i all hovedsak kan legges på Tysklands tidligere forbundskansler Angela Merkel.

- Hun inngikk spesialavtaler med Russland for levering av gass og gjorde Kina til Tysklands største eksportmarked. Det gjorde Tyskland til den beste økonomien i Europa, men nå må de betale en høy pris. Tysklands økonomi må reorienteres, og det vil ta langt tid, lyder konklusjonen.

EU har allerede igangsatt et arbeid med å fri seg fra det russiske energigrepet, og EU-kommisjonen mener man kan kutte behovet for russisk gass med to tredeler innen 2022 er omme.

Det er en krevende øvelse i ei tid da skyhøye energipriser, rekordhøy inflasjon og generell usikkerhet preger verdensøkonomien.

Selv om Soros mener krigen i Ukraina har «rystet Europa til kjernen», ifølge CNBC, mener han også at Europa har respondert godt på trusselen fra øst.

- Det vil ta lang tid å utarbeide alle detaljene, men Europa later til å bevege seg i riktig retning. Det har respondert på invasjonen av Ukraina med større fart, samhold og kraft enn noen gang tidligere i historien, sa milliardæren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer