Kapital - Norges rikeste:

Milliardær-liste forbløffer: - Aldri opplevd

Norges 400 rikeste er alle milliardærer, går det fram av magasinet Kapitals årlige oversikt over landets rikeste. I snitt er de gode for mer enn 4 milliarder.

TRONER ØVERST: Milliardær John Fredriksen troner øvert på formuelista. Foto: Ole Berg Rusten / NTB
TRONER ØVERST: Milliardær John Fredriksen troner øvert på formuelista. Foto: Ole Berg Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skipsreder John Fredriksen er igjen øverst på lista med en formue på 114 milliarder kroner, skriver Kapital.

- Etter det vi kan se, gjør dette John Fredriksen til den rikeste nordmannen noensinne, sier Kapital-redaktør Vibeke Holth.

Magasinet har regnet seg fram til at det er forbløffende 407 nordmenn med verdier for mer enn én milliard kroner.

- Aldri tidligere har vi opplevd slik rikdom i Norge, sier Holth.

Voldsomt hopp

Den mediesky hedgefondforvalteren Ole Andreas Halvorsen, som kommer fra Fredrikstad men er bosatt i USA, er nummer to på lista. Kapital mener han har en samlet formue på 56 milliarder kroner. Det er opp hele 13 milliarder kroner fra i fjor.

ÅPEN: Gunhild Stordalen røper hva hun stemte i Dagbladets valgbod. Vis mer

Dagligvaresektoren var den store vinneren i coronakrisa. Odd Reitan, som blant annet eier Rema 1000, og Johan Johannson i Norgesgruppen er nummer tre og fire på lista med henholdsvis 51 og 50,5 milliarder kroner i formue.

Begge har blitt 6,5 milliarder kroner rikere siden i fjor, ifølge magasinet.

Ellers fylles topp ti-lista opp av flere gjengangere: Gustav Witzøe, Johan H. Andresen, Ivar Tollefsen, Kjell Inge Røkke, Stein Erik Hagen og Torstein Hagen.

Nytt av året er at mange teknologigründere har gått rett inn på lista med formuer som nykommere aldri har kunnet slå i bordet med, ifølge Holth. Hun kaller det et «paradigmeskifte».

Rikeste kvinner

Årets liste fra Kapital er tungt representert av menn - med 350 navn. På den andre siden har 50 kvinner fått plass på lista. Den første, Else Helene Sundt, dukker opp på 30. plass, med en anslått formue på 8,7 milliarder kroner.

Hun har - sammen med sin bror Christian - økt formuen med 4,3 milliarder det siste året gjennom sine eiendomsinvesteringer.

Hun får selskap av andre milliardærer som investor Ruth Katharina Mustad Bevreng (7,55 milliarder i anslått formue), Rannfrid Rasmussen som er medeier Rasmussengruppen (7,4 milliarder), Trond Mohns søster, Marit Mohn Westlake (6,65 milliarder), samt Anne Catrine Møller i Møllergruppen (5,5 milliarder).

Dobling siden 2013

Den samlede formuen til Norges 400 rikeste personer beløper seg til formidable 1696 milliarder kroner. Det er opp fra 1401 milliarder i fjor.

Samlet formue for Norges 400 rikeste er doblet i løpet av de siste åtte årene.

Sisteplassen - eller nåløyet om du vil - for å komme med på Kapital-listen, var i fjor 850 millioner kroner. Nå har denne grensen altså for første gang passert en milliard kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer