Strandsonen:

Milliardær raser: - Maktmisbruk

Sparkjøp gründer og milliardær Tom Eide Knudsen raser over at det fortsatt krangles om kaia hans i strandsonen. - Urimelig.

OMSTRIDT: Kaia og stien på eiendommen til milliardær Tom Eide Knudsen har blitt en omstridt sak etter både avslag, klage, godkjennelse og ny klage. Foto: Bergen kommune
OMSTRIDT: Kaia og stien på eiendommen til milliardær Tom Eide Knudsen har blitt en omstridt sak etter både avslag, klage, godkjennelse og ny klage. Foto: Bergen kommune Vis mer
Publisert

Bygging i strandsonen kan gi både søkere, politikere og Statsforvaltere hodepine.

Det gjelder også milliardær Tom Eide Knudsen, som nekter å gi seg i kampen om å få oppgradere kaia og den tilhørende stien på eiendommen sin på Hjellestad i Bergen.

Ifølge Kapital sitter Eide Knudsen på en formue på 4,9 milliarder kroner, noe som gjør han til Norges 78. rikeste person.

Det var Bergensavisen som først omtalte saken.

- Gir meg ikke

- Vanlige folk gir seg kanskje, men jeg gir meg ikke, sier Eide Knudsen til Børsen.

- Det er urimelig behandling, legger han til.

GIR SEG IKKE: Tom Eide Knudsen er bestemt på at kaia og stien skal fornyes. Foto: West Coast Invest AS
GIR SEG IKKE: Tom Eide Knudsen er bestemt på at kaia og stien skal fornyes. Foto: West Coast Invest AS Vis mer

For et år siden søkte han nemlig om å oppgradere den eksisterende kaia, samt om å bygge ut den gjengrodde stien som leder ned til kaia med 1,5 meter. Da fikk han avslag, som han klagde på.

Byråd for klima, miljø, og byutvikling, Ingrid Nergaard Fjeldstad (V), vedtok da å godkjenne søknaden likevel.

- Dette er et mindre tiltak om å oppgradere noe som allerede er godkjent. I slike mindre tiltak har jeg etter en konkret vurdering godkjent fordi rehabiliteringen ikke legger beslag på nytt areal. Dermed vil ikke tiltaket bidra til nedbygging av strandsonen, forteller Nergaard Fjeldstad til Børsen.

Statsforvalteren er imidlertid ikke enig i Nergaard Fjeldstads vurdering, og har klagd på godkjennelsen hennes.

- Det vil innebære et omfattende inngrep i den åpne strandsonen i et av områdene hvor det fremdeles er intakte strandsoneverdier, står det i klagen, som fortsetter:

- Størrelsen på kaianlegget i henhold til søknad legger til rette for generelt opphold og aktivitet som vil virke privatiserende for allmennheten.

HYTTEMARKEDET I INDRE OSLOFJORD: Hyttemegler Marius Berge tror denne hytta på Nakholmen vil sette ny prisrekord i indre Oslofjord. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Falleferdig

Statsforvalteren legger også presset på naturen til begrunnelse for klagen.

- Pollene rundt Middelhavsøya er særlig verdifull for friluftsliv og naturmangfold og er under sterkt press for nedbygging og privatisering, står det i Statsforvalterens brev i 2022 da saken først var oppe til vurdering.

På den andre siden hevder Eide Knudsens at naustet skal ha blitt oppført allerede før 1951, som er året til det eldste eksisterende bilde av naustet. Dermed skal naustet og kaia være i så dårlig stand at det risikere å rase og forurense dersom den ikke får godkjennelse til å oppgradere.

- Kaianlegget trenger sårt en oppgradering, det er begynt å vaskes ut stein og betong fra anlegget, dette medfører at sikkerheten ikke er ivaretatt, og det er utrygt å ferdes der, står det i søknaden, som fortsetter:

- Det vil forurense området rundt eiendommen dersom det fortsatt får stå og forfalle og det ikke får den nødvendige oppgraderingen.

- Maktmisbruk

Dermed er Eide Knudsen frustrert over at søknaden igjen møter motstand, selv etter en godkjennelse.

- De er maktmisbruk når Statsforvalteren bruker makten sin i forhold til et regelverk som ikke egentlig gjelder denne saken. De må sette seg inn i hva saken egentlig er, ikke bare dra «strandsone-kortet» hele tida, sier Eide Knudsen.

- Man kan stille seg spørsmålet om det har gått for langt.

Statsforvalteren i Vestlandet har foreløpig ikke svart på Børsens henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer