Milliardær raser mot McDonald's: - Kynisk

Den profilerte investoren Carl Icahn rasler med sablene og hevder hurtigmatgiganten villeder publikum.

KRASS KRITIKK: McDonald's får huden full av Carl Icahn, som krever grep om dyrevelferden. Foto: Geoffrey Swaine/Shutterstock/NTB
KRASS KRITIKK: McDonald's får huden full av Carl Icahn, som krever grep om dyrevelferden. Foto: Geoffrey Swaine/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Den verdenskjente amerikanske investoren Carl Icahn (86) har tidligere gått i strupen på McDonald's for deres påståtte brutte løfte om dyrevelferd.

I februar advarte Icahn om at han ville gå til krig mot selskapet, dersom hurtigmatgiganten ikke tok et alvorlig oppgjør med egne rutiner.

Bakteppet er McDonald's egen lovnad fra 2012. Den gang lovet selskapet å fase ut bruken av svineprodukter fra produsenter som bruker egne, trange bur for drektige griser, såkalte svangerskapskasser. Målet var også å stanse innkjøp av denne typen kjøtt fullt og helt på sikt.

- Svikter

Nå mener Icahn at hurtigmatgiganten har brutt sitt løfte.

I et skarpt åpent brev til McDonald's-aksjonærene påstår investoren at selskapets ledelse «svikter» investorene og villeder publikum om deres dyrevelferdspraksis, skriver CNN.

PÅ KRIGSSTIEN: Investor Carl Ichan går i strupen på McDonald's og krever at selskapet tar grep. Foto: Reuters / NTB
PÅ KRIGSSTIEN: Investor Carl Ichan går i strupen på McDonald's og krever at selskapet tar grep. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Icahn skriver videre at McDonald's selv hevder at en stor andel av svinekjøttproduktene brukt i restaurantene, kommer fra purker som ikke er plassert i drektighetskasser.

- Det er kynisk fabrikkering, påstår han.

MOSKVA: Den russiske kjendissønnen Luka Safronov viste sin misnøye med McDonald's midlertidige stengning i Russland. Video: Twitter Vis mer

Mener det er misvisende

I februar oppga McDonald's at 60 prosent av griseleverandørene de bruker har «faset ut bruken av svangerskapskasser for drektige purker». Der står det også at null-målet har blitt forskjøvet til 2024 på grunn av coronapandemien.

Icahn mener på sin side at McDonald's har brukt misvisende språk ut mot investorer og publikum.

Han hevder at selskapet ikke har kuttet i innkjøpet fra de aktuelle produsentene, men at man ganske enkelt pynter på tallene fordi produsentene «har redusert tida purker tilbringer innelåst i drektighetskasser».

- Umulig krav

Derfor mener Ichan at McDonald's «brukes villedende språk for å skjule sitt mislykkede engasjement.»

McDonald's understreker at selskapet har dyrevelferd som høyeste prioritet, og at hurtigmatgiganten fortsatt holder fast ved sine utfasings-lovnader.

Men:

- Det Icahn krever er … fullstendig umulig, heter det i en uttalelse fra McDonald's, gjengitt av CNN.

Selskapet mener at forslaget om å kutte i produksjonen raskere, vil få store ringvirkninger.

- Det vil øke kostnadene betydelig, og legge en byrde på alle aspekter av vår virksomhet, vår forsyningskjede og prisene ut mot kundene.

McDonald's svarer ikke på Ichans påstander om misledende tall.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer