Milliardær raser mot NRK-sketsj

Milliardær Endre Røsjø tilbyr «Nytt på nytt»-humorist Johan Golden 100 000 kroner for å skjelle ut seg selv i en time.

RASER: Milliardær raser mot Golden-vits etter fredagens «Nytt på nytt». Video: NRK. Reporter: Emma Dalen. Vis mer
Publisert

- Det får være grenser for hva man skal bli utsatt for av navngitte personskildringer, sier Endre Røsjø til Børsen.

Utblåsingen kommer etter siste utgave av NRK-programmet «Nytt på nytt», som Røsjø sier han ikke har sett i sin helhet.

- Men jeg fikk tilsendt et klipp fra venner i Norge, sier den 77 år gamle Monaco-bosatte norske milliardæren.

Klippet det er snakk om, viser et innslag der Johan Golden konkluderer med at finansmannen er selveste «Skurk Skurkesen fra skurkiverset».

MOTMÆLE: Den Monaco-bosatte milliardæren Endre Røsjø likte dårlig å bli kalt «Skurk Skurkesen» av Johan Golden i siste utgave av NRKs «Nytt på nytt». Arkivfoto: Knut Falch / NTB
MOTMÆLE: Den Monaco-bosatte milliardæren Endre Røsjø likte dårlig å bli kalt «Skurk Skurkesen» av Johan Golden i siste utgave av NRKs «Nytt på nytt». Arkivfoto: Knut Falch / NTB Vis mer

- Når man er nesten 80 år gammel og i alle år har drevet store deler av sine forretninger som skattepliktig virksomhet i Norge, da blir dette i overkant bisart å oppleve, sier Røsjø på telefon fra Monte Carlo i Monaco.

- Jeg er altså ikke i det utskjelte Luxemburg for tiden, presiserer investoren som ifølge Kapitals liste over Norges 400 rikeste personer er god for 4,6 milliarder kroner. Det gjør ham til verdens 75. rikeste nordmann.

«Skurk!»

Nyhetssaker om nordmenn i skatteparadis dannet bakteppet for innslaget der Johan Golden slo til med følgende spørsmål til programleder Bård Tufte Johansen og resten av «Nytt på nytt»-panelet:

«Er det ulovlig hvis du registrerer deg i Luxemburg og sånn? Er du en slesk finansmann, eller er du bare en som er glad i å reise?»

Golden fulgte deretter opp med å lekse opp følgende om Endre Røsjø:

«Oppvokst på Majorstua, bor ikke i Norge, driver forretninger i London, bor i Monaco og driver et investeringsselskap registrert i Luxemburg. Han eier også to vinslott i det sørlige Frankrike.»

Etter en kort kunstpause konkluderer Golden: «Skurk! Skurk Skurkesen fra skurkiverset!»

- Skrøpelig journalistikk

Røsjø har problemer med å se humoren.

- Jeg skjønner ikke helt at dette er et program som er ment å være morsomt, selv om jeg blir fortalt at det er konseptet.

Milliardæren sier videre at han anser norsk presses dekning av skatteflyktninger for å være «et stykke skrøpelig journalistikk».

- Luxemburg er jo i sentrum av EU, så man kan i hvert fall ikke si at det er noen bananrepublikk. Det er for øvrig et fyrstedømme. Men det er altså tusenvis av Luxemburg-baserte fond, som drives fra Norge. Dette har denne Golden ingen anelse om, fordi han ikke ønsker å gjøre leksa si før han hoster opp uttalelser som ikke tjener noen, tordner investoren.

Morsomt også fra slott

Prosjektleder Kjetil Kooyman i «Nytt på nytt» syns det er leit at Endre Røsjø ikke lo av fredagens sending.

- Vi ønsker jo at det skal oppleves morsomt, enten man ser det fra sofakroken i Norge eller et av vinslottene sine i Frankrike, sier han til Børsen.

SKATTEPOLITIKK: Finansmann og hotelleier Petter Stordalen langet ut mot politikerne under en debatt i forbindelse med Arendalsuka. Video: Norges Rederiforbund/Oslo Business Memo. Reporter: Julie Tran. Vis mer

- Røsjø sier at han driver forretninger i Norge og dermed bidrar til fellesskapet?

- Johan Golden tøyset med rike mennesker som har flyttet til utlandet for å spare skatt. Hvis det er slik at Røsjø ikke har spart noe i skatt på å flytte til utlandet, så beklager vi virkelig dette, sier Kooyman.

Lei av svake tall

Røsjø poengterer at han ikke har bodd i Norge etter 1968.

- For øvrig har jeg solgt mitt holdingselskap i Luxemburg, etter 40 års drift, så det hele blir jo ekstra bisart av den grunn.

- Du er da fortsatt aktiv?

- Jo, men jeg forsøker å delegere og overlate mer til andre. Det er ikke så enkelt. Da jeg kjøpte Centennial (Røsjøs investeringsselskap, red.anm.) fra børsen, var det fordi jeg satt som minoritetsaksjonær og så meg lei på at selskapet gikk så dårlig. Vi har betalt skatt hvert år siden. Jeg kan ikke skjønne at det er noe negativt i det.

- Tullebukk

Røsjø vurderte søksmål mot NRK, «Nytt på nytt» og Johan Golden, men er nå kommet på en bedre bruk av pengene:

- Det er flere som har ringt meg og sagt at han Golden er veldig keen på å få betalte oppdrag, og at han for 100 000 kroner skjeller ut hvem som helst. Så jeg tenkte jeg skulle betale ham 100 000 kroner for å stå på en scene i en time og snakke om hvilken tullebukk han er. Det er muligens verdt pengene, sier 77-åringen.

TULL: Milliardær Endre Røsjø vil gjerne ha Johan Golden på en scene der han snakker tull om seg selv. Røsjø vurderer å tilby 100 000 kroner for en time. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TULL: Milliardær Endre Røsjø vil gjerne ha Johan Golden på en scene der han snakker tull om seg selv. Røsjø vurderer å tilby 100 000 kroner for en time. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Du har råd til det, ja?

- Det sies at han Golden er veldig glad i penger, men også at han er kommunist. Så da unner han kanskje ikke andre å ha så mye penger, sier Røsjø, som under sitatsjekken insisterer på å få med følgende opplysning:

- Som formann i Bergen Konservative Studentforening vant jeg og min kandidat over marxist-leninister og russiske agenter i Norge. Det siste ser det ut til å bli verre og verre å bli kvitt.

- Jobben er gjort

Golden selv humrer godt når Børsen gjengir tilbudet fra finansmannen.

- Det oppdraget tar jeg any day. Send 100 000 kroner og anse jobben som gjort, sier Golden.

Etter en kort tenkepause er humoristen igjen på telefonen:

- Jeg ble oppringt fredag kveld av en mann som ikke ville presentere seg, og som skjelte meg voldsomt ut. Sånn sett kan vi kanskje si at jobben allerede er gjort. Men pengene må gjerne komme, sier Golden.

- Du sliter litt med å ta tilbudet på alvor?

- Jeg syns det er veldig vanskelig å holde en konstruktiv og voksen samtale med folk som skatter under 20 prosent. Uten dermed sagt at jeg vet hva Røsjø betaler i skatt.

Avviser skatteflukt

Røsjø avstår fra å mene noe om kritikken som er blitt reist mot skikongen Bjørn Dæhlie etter nyheten om at han flytter til skatteparadiset Sveits.

- Den saken har jeg ikke hatt noen befatning med. Men så lenge jeg har levd, har idrettsutøvere flyttet på seg. Björn Borg, for eksempel, han ser jeg ofte i gatene rundt i Monte Carlo. Jeg har sett ham spille tennis også. Jeg ville dessverre ikke hatt nubbesjanse.

- Men du har jo lyktes på andre områder i livet. Anser du deg selv som skatteflyktning?

- Dette har ingen ting med det å gjøre. Jeg hadde først tenkt å bli i USA etter studiene på Harvard. Det ble London, og der har jeg drevet mine forretninger i alle år, inkludert som bankier for forsikringsselskapet Lloyds, altså en av dem som stiller hele lommeboken som garantist, sier Røsjø.

Ifølge Skatteetatens tall, hadde Endre Røsjø en inntekt på 541 628 kroner i 2020. Han står med 0 kroner i formue, og 151 022 kroner i innbetalt skatt.

Tallene for 2019 er omtrent på tilsvarende nivå. De fem foregående åra skattet Røsjø til sammen 52 516 kroner til Norge, eller 10 500 kroner i årlig gjennomsnitt.

- Norge et lavskattland

- Noen tanker om skattenivået i Norge?

- Jeg anser Norge som et lavskattland. Man betaler for eksempel null i skatt på shipping, som jeg har investert igjennom Norge. Og etter hva jeg forstår, er det mange milliardærer som nesten ikke betaler formuesskatt. Hus har jo knapt noen verdi, for eksempel. Så det hele blir i beste fall av teoretisk halvakademisk interesse, mener Røsjø.

Under arbeidet med denne saken har administrerende direktør Halvor Sveen i Maritime & Merchant Bank (MMB) kontaktet Børsen fordi han ønsker å støtte Røsjø.

- Jeg reagerer sterkt på måten dette blir presentert på, selv om alle skjønner at det ikke er vel anvendt tid å forfølge et tåpelig utsagn framsatt i et satireprogram på NRK, sier Sveen. Han ønsker å formidle følgende:

- Jeg har vært CEO siden oppstarten av MMB i desember 2016. Røsjø har hele veien vært en aktiv og inspirerende styreleder. Røsjø har med langsiktig risikokapital spilt en viktig rolle for at banken i dag har en finansielt solid drift med 23 arbeidsplasser og er en viktig bidragsyter til samfunnet med betydelige innbetalinger av skatter og avgifter.

Sveen trekker også fram at MMB er underlagt Finanstilsynets årlige kontroll, som også inkluderer en egnethetsvurdering av styre og ledelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer