Knut Ugland

Milliardær raser: - Tragisk

Rederarving og milliardær Knut Tønnevold Ugland (37) må skrinlegge luksusplanene etter nedslående beskjed fra Statsforvalteren. - Snakk om sløsing med offentlige midler, sier Ugland til Børsen.

LUKSUSPLANER: Ugland ønsker å rive hytta og oppføre en ny luksushytte. Politikerne og kommunen ga tommel opp - men så oppsto det skjær i sjøen. Foto: Marius Egeland Arkitekter / Grimstad kommune
LUKSUSPLANER: Ugland ønsker å rive hytta og oppføre en ny luksushytte. Politikerne og kommunen ga tommel opp - men så oppsto det skjær i sjøen. Foto: Marius Egeland Arkitekter / Grimstad kommune Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2022 ble det kjent at den styrtrike rederarvingen Knut Ugland (37) og kona Mari Helene Aas (28) ønsket å rive hytta si.

Den ligger i vannkanten på idylliske Indre Maløya, i sørlandsparadiset Grimstad. Paret ønsket å bygge ny funkishytte, basseng og brygge i skjærgårdsidyllen.

Nå har imidlertid Statsforvalteren satt ned foten, ifølge Grimstad Adressetidende.

Ugland reagerer sterkt på prosessen som har ledet til vedtaket. Mer om det lenger ned.

Fikk tommel opp, men ...

Luksusplanene krevde en rekke dispensasjoner. Kommunen sa ja til prosjektet i januar i fjor. Politikerne ga også grønt lys til at Ugland og kona kunne sette spaden i jorda.

Men så oppsto det skjær i sjøen, skriver Agderposten, som også har omtalt saken. Statsforvalteren ville ikke la Ugland rive hytta på Indre Maløya før en klage fra Fortidsminneforeningen ble endelig avklart.

Hytta, en sveitservilla, har stått der siden 1938 - og klager anførte blant annet at eksisterende bebyggelse og anlegg har stor kulturhistorisk verdi på grunn av forhistorie og sentral beliggenhet ved innseilingen til Grimstad sentrum, ifølge Grimstad Adressetidende.

- Trist

Saken har vært under behandling i flere måneder, og det viser seg at Statsforvalteren er enig med Fortidsminneforeningen.

Det får Ugland til å reagere:

- Det er trist at foreninger som Fortidsminneforeningen, som ikke burde ha klagerett i denne saken da hytta ikke er et kulturminne eller verneverdig, kan klage basert på noe som er synsing, sier Ugland til Børsen.

- Fylket slår og fast at hytta ikke har noen kulturhistorisk verdi som krever verning, men kan ha en verdi for Grimstad sin historie, fortsetter han.

FÅR NEI: Rederarving, milliardær og eier av Ugland Rederi, Knut Tønnevold Ugland (37), må skrinlegge luksusplanene etter nedslående beskjed fra Statsforvalteren. Foto: Morten Rakke / Dagbladet
FÅR NEI: Rederarving, milliardær og eier av Ugland Rederi, Knut Tønnevold Ugland (37), må skrinlegge luksusplanene etter nedslående beskjed fra Statsforvalteren. Foto: Morten Rakke / Dagbladet Vis mer

Setter ned foten

Statsforvalteren omgjør altså kommunens vedtak om dispensasjon fra byggeforbudet i strandsonen til et avslag.

Grimstad Adressetidende har fått bekreftelse på omgjøringen fra Statsforvalteren i Agder:

«Vi er etter dette kommet til at en dispensasjon for de omsøkte tiltakene samlet sett ikke medfører tilstrekkelig relevante eller tungtveiende fordeler til at disse klart overstiger ulempene. Dispensasjon fra byggeforbudet kan dermed ikke gis», heter det i vedtaket, som er endelig og ikke kan påklages.

Ugland hevder Statsforvalteren ikke legger mye vekt på klagen, men stopper prosjektet siden det er en dispensasjonssak i 100-metersbeltet.

- Det er tragisk hvordan en slik forening og andre klagere kan komme på banen helt mot slutten i en slik søkeprosess. Etter at kommunedirektør, fylkets miljøavdeling, teknisk utvalg og kommunestyret har behandlet saken. Snakk om sløsing med offentlige midler, lyder den videre fresingen fra Ugland.

Han mener alle innspill og klager burde vært vurdert mye tidligere.

- Klager burde også betalt en sum for å klage, som ble refundert ved medhold. Nå kan hvem som helst klage uten konsekvenser.

Styrtrik

Knut Nikolai Tønnevold Ugland har ifølge Kapital en formue på 4,8 milliarder kroner, noe som gjør ham til Norges 83. rikeste. Han er arving etter skipsrederen Johan Jørgen Ugland.

Ligningstall for:

Knut Nikolai Ugland

Kilde: Skattetaten

Knut Nikolais oldefar startet Uglands Rederi i 1930, og familieselskapet opplevde en sterk vekst i etterkrigstida. Men tida som fulgte, var preget av en rekke familiekonflikter. For Knut Nikolais bestefar var det viktig å begrense antall arvinger, skriver Kapital.

Knut Nikolai er gift med Mari Helene Aas Ugland, som er niese av den tidligere kraftmilliardæren Einar Aas.