Klarna-gründer:

Milliardær refser skattenivå: - Helt urimelig

Klarna-gründer Niklas Adalberth etterlyser høyere skattesatser for de superrike.

INNSTENDIG BØNN: Klarna-gründer Niklas Adalberth mener det er «meningsløst» å jage etter penger. Han krever økte skattenivåer for velstående personer. Foto: Jack Mikrut DI / TT
INNSTENDIG BØNN: Klarna-gründer Niklas Adalberth mener det er «meningsløst» å jage etter penger. Han krever økte skattenivåer for velstående personer. Foto: Jack Mikrut DI / TT Vis mer
Publisert

- Det er helt urimelig at jeg ikke betaler mer skatt enn jeg gjør, sier Niklas Adalberth til Svenska Dagbladet.

Klarna-medgründeren føyer seg inn i rekka av et knippe milliardærer som altså kommer med en innstendig bønn om å bli skattlagt høyere.

- Jeg synes de rike bør beskattes mye mer enn de gjør i dag. Jeg skulle gjerne sett en tøffere fordelingspolitikk, fortsetter han.

- Tar ikke grep

Adalberth er ikke alene om å mene dette. I forbindelse med Verdens økonomiske forum (WEF) i januar, skrev 250 profilerte milliardærer og millionærer under et brev med bønn om å skattlegges høyere.

- Hvis folkevalgte representanter for verdens ledende økonomier ikke tar grep for å møte den dramatiske økningen i økonomisk ulikhet, vil konsekvensene fortsette å være katastrofale for samfunnet, het det i brevet.

REKORDÅR: Oljefond-sjef Nicolai Tangen tror synkende inflasjon og kunstig intelligens kan være noen av årsakene til oljefondets rekordår. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Lars Martin Gimse. Vis mer

Ei som har vært spesielt engasjert i saken, er Disney-arving Abigail Disney. Hun har blant annet pekt på en Oxfam-rapport som viser at formuene til verdens fem rikeste menn har økt fra 405 milliarder dollar til 869 milliarder dollar siden 2020.

Det utgjør en økning på 14 millioner dollar i timen.

- Skyter i været

Rapporten tar også for seg den nedslående ulikheten. Ifølge Oxfam har nesten fem milliarder mennesker blitt fattigere i samme periode.

- Vi ser begynnelsen på ulikhetens tiår, der milliarder av mennesker bærer med seg de økonomiske sjokkbølgene av pandemi, inflasjon og krig - mens milliardærenes formuer skyter i været. Denne ulikheten er ingen tilfeldighet - milliardærklassen sikrer seg at selskaper leverer mer rikdom til dem, på bekostning av alle andre, sa fungerende administrerende direktør Amitabh Behar i Oxfam da rapporten ble publisert.

Dersom utviklingen fortsetter vil verden se sin første «dollarmilliardær» - en formue på 1000 milliarder dollar altså - eller drøye 10 000 milliarder norske kroner - innen et tiår.

- Meningsløst

Adalberth mener at en slik ulikhet ikke kan aksepteres, og at velstående personer, som ham selv, har et ansvar for å bidra til endring.

- Å jage penger føles meningsløst, sier han.

Sammen med Sebastian Siemiatkowski og Victor Jacobsson, grunnla Adalberth det svenske tek-selskapet Klarna. Selskapet utvikler betalingsløsninger for e-butikker og ble en milliardsuksess på få år etter at det ble startet i 2005 av de tre økonomistudentene.

Siemiatkowski jobber fortsatt i Klarna som administrerende direktør. Jacobsson og Adalberth har siden forlatt selskapet. Sistnevnte har blant annet brukt mye tid på veldedighet i Afrika de siste åra.