Milliardær sjokkerer:
- Forferdelig og tragisk

Rikingen Bryan Johnson har et mål om «å bli» 18 år igjen. Nå tar han et nytt, oppsiktsvekkende grep for å bli yngre.
- Idioti, lyder slakten fra norsk ekspert, som fraråder andre rikinger å prøve det samme.

BLODSBRØDRE: 45 år gamle Bryan Johnson får jevnlig overført blodplasma fra sin 17 år gamle sønn Talmage. Johnson gir også sin blodplasma til sin 70 år gamle far, Richard. Foto: Bryan Johnson
BLODSBRØDRE: 45 år gamle Bryan Johnson får jevnlig overført blodplasma fra sin 17 år gamle sønn Talmage. Johnson gir også sin blodplasma til sin 70 år gamle far, Richard. Foto: Bryan Johnson Vis mer
Publisert

Det vakte oppsikt da milliardæren Bryan Johnson (45) i januar fortalte om sitt nye prosjekt i internasjonale medier: Han vil bli 18 år igjen.

Johnson har nemlig ansatt et team av 30 leger og eksperter til å gjennomføre prosjektet, noe som koster ham omtrent 20 millioner kroner årlig.

Og det er tilsynelatende ikke pengene det står på: Rikingen tjente nemlig 800 millioner dollar da han i 2013 solgte selskapet han grunnla, Braintree Payment Solutions.

Tre generasjoner blod

Johnsons mål er at alle viktige organer, deriblant hjerne, lever, nyrer, tenner, hår, blære, men også rektum og penis, skal være som en 18-årings organer.

For å få til det lever han under et svært strengt regime, og monitorerer kroppen grundig.

Nå har han også innført et nytt, oppsiktsvekkende grep.

Ifølge Bloomberg får han overført blodplasma fra sin 17 år gamle sønn Talmage, mens Johnsons 70 år gamle far, Richard, får overført blodplasma fra Johnson.

Blodplasma utgjør omtrent 55 prosent av blodvolumet, og er den svakt gule væsken som blodcellene er i, ifølge Store norske leksikon.

Johnson har lenge fått overførsler av blodplasma fra en nøye utvalgt anonym donor som en del av bli ung-prosjektet, men nå har han altså gått over til sin egen sønn, ifølge nyhetsbyrået.

Cole Prochaska hevder å ha gått ned over 150 kilo helt uten operasjoner og medikamenter, og bruker nå sosiale medier til å dele sine slanketips. Video: Twitter/@3to1fitnesspro, Tiktok/@coletrane77. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV Vis mer

- Idioti

Men vil det fungere?

Nei, mener Jan Helgerud, professor i medisin ved NTNU. Han er for tiden gjesteprofessor ved University of Utah, Salt Lake City.

- Overordnet vil jeg si at det er idioti, sier han til Børsen om Johnsons prosjekt.

Det er fysisk trening som er den eneste kjente ungdomskilden, framholder Helgerud.

- Jeg vil anbefale ham sterkt å følge rådene våre når de gjelder «fountain of youth» - det er fysisk trening. Jeg har hatt et forskningsopphold i California, og de klinikkene har trening som en kjempevesentlig del for skuespillere og folk som er opptatt av å holde seg ung og frisk. Er det noe de gjør, så er det fysisk trening. Det er dokumentert at virker.

Johnsons team av leger og eksperter mener blodplasmaoverføringen kan være en mulig behandling for kognitiv tilbakegang, og at det muligens kan avverge sykdommer som Parkinson og Alzheimer.

Det mener Helgerud er feil.

- Fagenheten i USA, Food And Drug Administration (FDA), er veldig klar på at det overhodet ikke finnes dokumentasjon på at disse prosedyrene har effekt, sier Helgerud.

Praksisen med å pumpe ungt blod i kroppen for å reversere aldring har ikke vitenskapelig belegg, og er noe FDA fraråder, ifølge CNBC.

- Det er et problem at de reklamerer med at de kan behandle sykdommer her, når det ikke finnes vitenskapelige bevis for det. Det vil være risiko med sånne blodoverføringer, som allergier og antieffekter.

- Vi trenger i folkehelsesammenheng blodplasma til de som trenger det, det er ikke overskudd. Jeg vil heller oppfordre ham, sønnen og faren å være blodgivere.

SKEPTISK: Professor i medisin ved NTNU, Jan Helgerud. For tida er han gjesteprofessor ved University of Utah, Salt Lake City. Foto: NTNU
SKEPTISK: Professor i medisin ved NTNU, Jan Helgerud. For tida er han gjesteprofessor ved University of Utah, Salt Lake City. Foto: NTNU Vis mer

- Forferdelig og tragisk

- At det «attpåtil skal gå på bekostning av sønnen», mener Helgerud er problematisk. Han anbefaler Johnson «sterkt å søke ordentlig medisinsk kunnskap».

- Dette prosjektet er helt forferdelig og tragisk, men har man penger nok så gjør man kanskje slike ting.

- Så du vil fraråde dette til eventuelle norske rikinger som skulle vurdere det samme?

- Selvsagt. Jeg kan si akkurat det samme som FDA i USA: Det finnes rett og slett ikke noe medisinsk dokumentasjon på at det skal virke. At det skal virke på demens og Parkinsons og Alzheimer, er rene salgstriks, sier han, og fortsetter:

- Det er masse produkter som selges for å holde seg ung og frisk uten noen effekt. Men i dette tilfellet her er det et moralsk ansvar. Det er FDA også inne på. Plasmaoverføringer gjør du for helsas skyld, det skal du ikke holde på med på denne måten her. Når du ikke har dokumentasjon på medisinsk effekt, da er det enda verre.

Charles Brenner, som er kjemiker ved City of Hope National Medical Center i Los Angeles, er enig med sin norske kollega.

- Vi vet ikke nok om dette til å slå fast at det er en god behandling for noe som helst. Jeg mener det er ekkelt, ikke bevist og relativt farlig, sier han til Bloomberg.

- Ingenting basert på følelse

Johnson har kalt prosjektet sitt Project Bluepring. Han ønsker å vie kroppen sin til vitenskap og forskning rundt anti-aldring.

- Vi starter med bevisene. Vi gjør ingenting basert på en følelse, sier Johnson til Bloomberg.

Rikingen har blitt møtt med massiv kritikk. Til nyhetsbyrået sier han at han mener det er en del av prosessen for å se hva som er mulig å gjennomføre, og å åpne folks sinn til nye idéer.

Det viktigste ifølge ham er likevel dataene de får ut av det. Det vil han publisere åpent i løpet av de neste månedene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer