Milliardær skulle «vise sosialistene». Har tapt 264,3 millioner

Den danske bankmilliardæren Kim Fournais hadde planene klare for å lære sosialistene en lekse om kapitalismen. Så langt har det kostet ham en kvart milliard.

LUKSUS: På øya Vejrø, som er 2,6 km lang og 700 meter bred, ønsker den danske bankmilliardæren Kim Forunais å vise fram ekte kapitalisme. Så langt har øya vært et tapssluk. Foto: Søren Bidstrup / Ritzau / NTB scanpix
LUKSUS: På øya Vejrø, som er 2,6 km lang og 700 meter bred, ønsker den danske bankmilliardæren Kim Forunais å vise fram ekte kapitalisme. Så langt har øya vært et tapssluk. Foto: Søren Bidstrup / Ritzau / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I 2005 kjøpte den danske bankmilliardæren Kim Fournais den lille øya Vejrø nord for Lolland.

100 tonn avfall

På det tidspunktet var øya, som på 1920-tallet hadde 75 - 80 fastboende, så godt som ubebodd.

- Det var som en ruin over alt, det var gamle vaskemaskiner, sykler og så mye søppel som du ikke kan forestille deg, fortalte Fournais til Berlingske under et intervju i 2016.

100 tonn avfall ble fraktet bort før gjenoppbyggingen av øya kunne begynne. Målet? Å vise at man med «ærlig kapitalisme» kan få en nedslitt og forlatt øy i utkantdanmark til å blomstre.

- Jeg vil gjerne vise alle sosialistene i Danmark at den ekte kapitalismen er en del av løsningen, og ikke en del av problemet, forklarte Fournais.

VANSKELIG: Petter Stordalen forteller om den vanskelige økonomiske situasjonen selskapene hans er i på besøk hos Anne Lindmo. Video: NRK Vis mer

Stort underskudd

Så langt har ikke investeringen kastet av seg for Fournais. Så definitivt ikke. For ifølge Finans.dk har selskapet bak øya, Vejrø ApS, som eies av Fournais, hatt et samlet underskudd etter skatt på 264,3 millioner danske kroner.

Bare i fjor alene var underskuddet på 69,8 millioner. Da var det spesielt en nedskrivning på 52 millioner på fasilitetene på Vejrø som trakk ned.

«Ledelsens syn er uendret. Aktivitetene på Vejrø vil gi en positiv avkastning på lang sikt, men de nåværende markedsforholdene og virkningen av Covid-19 gjør tidshorisonten mer usikker», heter det i regnskapet til Vejrø ApS.

De forventer et liknende underskudd også i 2020.

BANK: Kim Fournais (t.h.) stiftet i 1992 det som etterhvert skulle bli kjent som investeringsbanken SaxoBank sammen med Lars Seier Christensen. Foto: Micha Theiner / Cityam / REX
BANK: Kim Fournais (t.h.) stiftet i 1992 det som etterhvert skulle bli kjent som investeringsbanken SaxoBank sammen med Lars Seier Christensen. Foto: Micha Theiner / Cityam / REX Vis mer

Milliardformue

Kim Fournais er et kjent navn i Danmark. Han var medgrunnlegger av den danske investeringsbanken SaxoBank i 1992, og er per dags dato administrerende direktør.

Berlingskes oversikt over de rikeste danskene i 2018 var Fournais Danmarks 46. rikeste person, med en formue på 2,9 milliarder danske kroner.

Det er med andre ord ikke noen akutt fare for at hans luksuriøse livsverk på Vejrø skal stå uten finansiering i nærmeste framtid. For den danske milliardæren er prosjektet langsiktig.

- Det er klart at om det hadde endt opp med at jeg ble slått konkurs, så hadde det ikke vært gøy. Det er viktig at det ikke er de siste pengene man bruker på et vanvittig prosjekt som dette, sier milliardæren.

- Koster mange penger

Vejrø er en svært liten øy. Den er 2,6 km lang, og 700 meter bred på det bredeste. Øya består av en stor lystbåthavn med plass til over 80 båter, hotellet Blæsenborg, restauranten Skipperly, samt jordbruk, hagebruk og en egen flyplass.

De som kommer til øya seiler enten dit selv, de får skyss med båten Vejrø III fra Kragenæs i Nord-Lolland eller de flyr og lander på den lille gressbelagte rullebanen.

Da Fournais i 2016 ble spurt nøyaktig hvor mye penger han brukt på øya, ønsket han ikke å komme med noe eksakt tall.

- Men det er mange penger. Det er i alle fall på den gale siden av 200 millioner. Det koster mange, mange penger å lage en sånn havn. Det har kostet mange penger å lage hotell, restaurant, vannverk og mere til, fortalte Fournais.

Rekordoverskudd for banken

I framtida håper de å kunne ha fornybare energiressurser på øya, gjerne et system som tar utgangspunktet i en kombinasjon av sol og vind.

- Du har en øy som ligger i det ytterste utkantdanmark, drevet av offentlig støtte med brakkmark og likner på en søppeldynge. Så kommer en tulling som meg og bruker en del av mine sparepenger på et prosjekt der vi ansetter folk, skaper et økologisk landbruk, prøver å lage energiløsninger og åpner øya opp, så folk kan komme ut og nyte den, har Fournais sagt om øya.

- Samtidig skal vi gjøre det kommersielt bærekraftig, uten at det offentlige heller skattekroner i prosjektet. Det er ærlig kapitalisme for meg.

Men foreløpig ser altså overskuddet ut til å vente på seg. Da kan det være greit for bankmilliardæren at SaxoBank fremdeles er innbringende.

Årsresultatet for 2019 viste et overskudd etter skatt på 40 millioner danske kroner, ifølge Finans.dk. Resultatet står i sterk kontrast til året før, da banken sikret seg et rekordoverskudd på 963 millioner.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer