Milliardær skulle «vise sosialistene». Har tapt 264,3 millioner

Den danske bankmilliardæren Kim Fournais hadde planene klare for å lære sosialistene en lekse om kapitalismen. Så langt har det kostet ham en kvart milliard.

LUKSUS: På øya Vejrø, som er 2,6 km lang og 700 meter bred, ønsker den danske bankmilliardæren Kim Forunais å vise fram ekte kapitalisme. Så langt har øya vært et tapssluk. Foto: Søren Bidstrup / Ritzau / NTB scanpix
LUKSUS: På øya Vejrø, som er 2,6 km lang og 700 meter bred, ønsker den danske bankmilliardæren Kim Forunais å vise fram ekte kapitalisme. Så langt har øya vært et tapssluk. Foto: Søren Bidstrup / Ritzau / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I 2005 kjøpte den danske bankmilliardæren Kim Fournais den lille øya Vejrø nord for Lolland.

100 tonn avfall

På det tidspunktet var øya, som på 1920-tallet hadde 75 - 80 fastboende, så godt som ubebodd.

- Det var som en ruin over alt, det var gamle vaskemaskiner, sykler og så mye søppel som du ikke kan forestille deg, fortalte Fournais til Berlingske under et intervju i 2016.

100 tonn avfall ble fraktet bort før gjenoppbyggingen av øya kunne begynne. Målet? Å vise at man med «ærlig kapitalisme» kan få en nedslitt og forlatt øy i utkantdanmark til å blomstre.

- Jeg vil gjerne vise alle sosialistene i Danmark at den ekte kapitalismen er en del av løsningen, og ikke en del av problemet, forklarte Fournais.

Stort underskudd

Så langt har ikke investeringen kastet av seg for Fournais. Så definitivt ikke. For ifølge Finans.dk har selskapet bak øya, Vejrø ApS, som eies av Fournais, hatt et samlet underskudd etter skatt på 264,3 millioner danske kroner.

Bare i fjor alene var underskuddet på 69,8 millioner. Da var det spesielt en nedskrivning på 52 millioner på fasilitetene på Vejrø som trakk ned.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer