Egypt:

Milliardær slår full alarm: - Katastrofe

Egypt står overfor en valutakrise. Milliardær Naguib Sawiris er klar i sin tale.

MISFORNØYD: Naguib Sawiris er Afrikas åttende rikeste. Foto: APA Images / REX
MISFORNØYD: Naguib Sawiris er Afrikas åttende rikeste. Foto: APA Images / REX Vis mer
Publisert

Den egyptiske milliardæren Naguib Sawiris stiller seg kritisk til at myndighetenes valutagrep tar lengre tid enn planlagt.

- Forsinkelsene i de nødvendige reformene er en katastrofe som vil øke omfanget av den kritiske situasjonen vi befinner oss i, skriver han i en post på X, tidligere kjent som Twitter.

Egypt står for tida i en valutakrise, og opplever stor mangel på utenlandsk valuta som for eksempel dollar.

Samtidig har det egyptiske pundet stupt i verdi i parallelle markeder de siste dagene, og har på denne arenaen fått mer enn halvert sin verdi sammenliknet med den offisielle kursen.

Det skriver Bloomberg.

Kommer med løsning

I et parallellt marked foregår handel av ulike varer eller tjenester, som for eksempel utenlandsk valuta, utenfor de formelle kanalene som er regulert av myndighetene.

Det er i dette markedet at pundet har tapt seg kraftig i forhold til utenlandsk valuta.

Sawiris advarer imidlertid mot å prise dollaren lavere enn i de parallelle markedene.

- Den riktige måten å løse dette på, er å ta utgangspunkt i de uoffisielle markedene, og så vil den gå gradvis ned, mener milliardæren.

- Alle kommer til å være enige om å selge dollar gjennom de offisielle kanalene dersom de to kursene blir like.

Kan øke inflasjonen

Det er ventet at Egypt i nærmeste framtid vil gjennomføre sin fjerde devaluering, eller nedskrivning, av pundet siden starten av 2022. Dette betyr at pundet vil minske i verdi i forhold til utenlandske valutaer.

Sawiris, som ifølge Bloombergs milliardærindeks er Afrikas sjuende rikeste, mener derimot at myndighetene bør ta sikte på en mer gradvis løsning.

Tidligere devalueringer har ført til at det egyptiske pundet har fått sin verdi halvert. Dette har opprørt både selskaper og forbrukere.

I tillegg vil en ytterligere devaluering føre til en økning i inflasjonen, som nylig begynte å avta etter å ha nådd rekordhøye 38 prosent i midten av fjoråret.