Milliardær støttet Putin: Snur

Stena-toppsjefen forsvarte Russlands anneksjon av Krim i 2014. Nå fordømmer han invasjonen av Ukraina.

VELSTÅENDE: Dan Sten Olsson regnes som en av Sveriges rikeste, med en anslått formue på i overkant av 22 milliarder norske kroner. Foto: Jesper Orrbeck / Stena
VELSTÅENDE: Dan Sten Olsson regnes som en av Sveriges rikeste, med en anslått formue på i overkant av 22 milliarder norske kroner. Foto: Jesper Orrbeck / Stena Vis mer
Publisert

I mars 2014 ble den ukrainske Krim-halvøya annektert av Russland, noe som førte til skarp fordømmelse internasjonalt. I likhet med krigen i Ukraina, ble angrepet for åtte år siden ansett som handlinger i strid med folkeretten.

Mange måtte derfor gni seg i øynene da milliardær og toppsjef for det svenske rederiet Stena Line, Dan Sten Olsson (75), serverte sitt synspunkt på Krim-konflikten for drøye to år siden.

Det var i et intervju med svenske Dagens Nyheter at Dan Sten Olsson gikk ut og forsvarte Russlands anneksjon.

KONSEKVENSER: Oljefondsjef Nicolai Tangen om krigens konsekvenser. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Vis mer

- Russland har definitivt et poeng. Jeg synes det viser jævlig dårlig handlingskraft å ikke gi Krim til russerne umiddelbart. For det har alltid tilhørt dem, uttalte Olsson til avisa.

Kritikk

Ifølge Kvällsposten mente milliardæren at annekteringen skyldtes et brutt NATO-løfte etter Sovjetunionens fall. Han anså derfor at Krim burde tilhøre Russland.

Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Utenrikskommentator i svenske DN, Michael Winiarski, var blant dem som ga Olsson stempelet «Putinversteher» - et begrep som brukes om dem som uttrykker forståelse for Putins politikk.

- Fordømmes

Olsson har i ettertid ligget lavt i terrenget om sitt syn på den aktuelle hendelsen. Nå er det likevel mye som tyder på at toppsjefens entusiasme for Russlands president har kjølnet.

TILHØRER RUSSLAND: Dette er grunnene til at Russlands president Vladimir Putin vil ta kontroll over Ukraina. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: AP/NTB/Storyblocks. Vis mer

I lys av de tidligere kontroversielle uttalelsene, har Kvällsposten hentet en uttalelse fra Stenas presseavdeling. Den skal ifølge avisa oppsummere milliardærens syn på saken i dag.

Og det er ingen tvil om at ordlyden står i sterk kontrast til uttalelsene gitt for to år siden:

«Vi fordømmer på det sterkeste Russlands militære invasjon av Ukraina og støtter fullt ut sanksjonene som er pålagt av EU, USA, Storbritannia og andre. Konsekvensene av dette militære angrepet vil være alvorlige både når det gjelder menneskelig lidelse og økonomisk ustabilitet. Våre tanker går selvfølgelig hovedsakelig til folket i Ukraina, inkludert ansatte og partnere i Stena Group», heter det i uttalelsen fra Olsson - som også er publisert på Stenas nettsider.

Han følger opp:

«Vi følger hele tida denne svært alvorlige situasjonen og selskapene våre vurderer mulige konsekvenser.»

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer