Milliardær støttet Putin: Snur

Stena-toppsjefen forsvarte Russlands anneksjon av Krim i 2014. Nå fordømmer han invasjonen av Ukraina.

VELSTÅENDE: Dan Sten Olsson regnes som en av Sveriges rikeste, med en anslått formue på i overkant av 22 milliarder norske kroner. Foto: Jesper Orrbeck / Stena
VELSTÅENDE: Dan Sten Olsson regnes som en av Sveriges rikeste, med en anslått formue på i overkant av 22 milliarder norske kroner. Foto: Jesper Orrbeck / Stena Vis mer
Publisert

I mars 2014 ble den ukrainske Krim-halvøya annektert av Russland, noe som førte til skarp fordømmelse internasjonalt. I likhet med krigen i Ukraina, ble angrepet for åtte år siden ansett som handlinger i strid med folkeretten.

Mange måtte derfor gni seg i øynene da milliardær og toppsjef for det svenske rederiet Stena Line, Dan Sten Olsson (75), serverte sitt synspunkt på Krim-konflikten for drøye to år siden.

Det var i et intervju med svenske Dagens Nyheter at Dan Sten Olsson gikk ut og forsvarte Russlands anneksjon.

- Russland har definitivt et poeng. Jeg synes det viser jævlig dårlig handlingskraft å ikke gi Krim til russerne umiddelbart. For det har alltid tilhørt dem, uttalte Olsson til avisa.

Kritikk

Ifølge Kvällsposten mente milliardæren at annekteringen skyldtes et brutt NATO-løfte etter Sovjetunionens fall. Han anså derfor at Krim burde tilhøre Russland.

Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Utenrikskommentator i svenske DN, Michael Winiarski, var blant dem som ga Olsson stempelet «Putinversteher» - et begrep som brukes om dem som uttrykker forståelse for Putins politikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer