Milliardær tar grep etter branndrama

Klesarving Joakim Varner ble rammet av brann i hytteparadis. Nå ber han kommunen om grønt lys til å bygge ny fritidsbolig.

VIL RIVE: I begynnelsen av året opplevde Joakim Varner at ett av hans fritidsbygg på Tjøme ble totalskadd i brann. Nå vil han bygge nytt. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

VIL RIVE: I begynnelsen av året opplevde Joakim Varner at ett av hans fritidsbygg på Tjøme ble totalskadd i brann. Nå vil han bygge nytt. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

Vis mer
Publisert

I midten av januar rykket brannvesenet ut til en kraftig hyttebrann i Flekkenveien på Tjøme. Fritidsboligen, som ble totalskadd, tilhørte milliardær Joakim Varner (49).

Nå ønsker klesarvingen å bygge nytt - i en mer modernisert utgave. I en søknad til Færder kommune ber arkitekt og ansvarlig søker, Rune Breili, om å få rive restene av fritidsboligen etter brannen, for så å erstatte det med et nytt fritidsbygg.

INGEN PERSONSKADER: Etter brannen fortalte Joakim Varner overfor Øyene at ingen hadde oppholdt seg i hytta siden september. Brannårsaken skal fortsatt være ukjent. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen
INGEN PERSONSKADER: Etter brannen fortalte Joakim Varner overfor Øyene at ingen hadde oppholdt seg i hytta siden september. Brannårsaken skal fortsatt være ukjent. Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen Vis mer

Varners eiendom besto opprinnelig av tre mindre fritidsboliger, hvorav den nordligste brant ned 15. januar. Overfor Øyene forklarte Varner at han opplevde brannen som dramatisk.

- Men det var en fantastisk opplevelse å se den profesjonaliteten som brann og politi viste. Det var midt på dagen, og det brant ganske mye, men måten de handlet på og fikset alt for meg, gir jeg all honnør for. Det gjør jeg også til gode naboer, som oppdaget brannen, sa Varner til Øyene etter brannhendelsen.

Naboprotest

I søknaden, som Børsen har fått innsyn i, heter det at en ny fritidsbolig vil få tilsvarende mål og plassering som det nedbrente bygget. Fasadeuttrykket vil imidlertid bli modernisert.

«De tre fritidsboligene på eiendommen inneholder soverom og kjøkken. Det er et eget bygg med bad og toalett på eiendommen. Ved gjenoppføring av fritidsboligen er det ønskelig at denne inneholder bare et kjøkken-stuerom som vil betjene de to gjenværende fritidsboligene (som inneholder soverom).», heter det i søknaden - som først ble omtalt av Øyene.

ARVINGER: Varner-brødrene Petter, Marius og Joakim har alle en solid formue. Deres far, Frank Varner, bygget i sin tid opp familiens motekonsern. Her er brødrene avbildet sammen i 2004. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten / NTB
ARVINGER: Varner-brødrene Petter, Marius og Joakim har alle en solid formue. Deres far, Frank Varner, bygget i sin tid opp familiens motekonsern. Her er brødrene avbildet sammen i 2004. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten / NTB Vis mer

Varners opprinnelige planer har også blitt noe justert, etter protest fra naboer.

«Til nabovarselet hadde bygget en brunlig/naturlig trekledning. Det er kommentert fra naboer at de ønsker denne hvit/lys. Til søknad om ettrinnstillatelse er denne kledningen endret i tråd med nabos ønske».

Havnet i trøbbel

Den nedbrente fritidsboligen hadde i tillegg to tilhørende terrasser/plattinger, som nå bes samlet til én terrasse med omtrentlig samme plassering som tidligere.

Færder kommune bekrefter å ha mottatt søknaden, men den er foreløpig ikke blitt behandlet. Joakim Varner har ikke besvart Børsens henvendelse mandag formiddag.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Milliardæren eier for øvrig en fritidseiendom like ved den som ble rammet av brann i januar. Sommeren 2011 punget Varner ut 35 millioner kroner for den nevnte nabotomta - som da var et av Norges dyreste hyttekjøp.

Luksusobjektet ligger idyllisk til ved sjøen på Tjøme, men heller ikke denne eiendommen har gått fri for trøbbel.

I fjor fikk han nemlig kommunen på nakken etter et tilsyn fra Færder hvor byggesaksansvarlige mente å ha avdekket en rekke ulovligheter.

Advokatfirmaet Thommessen AS, som representerer Joakim Varner, sendte et tilsvar til kommunen i januar. Der kommer det fram at kommunens konklusjonen i tilsynsrapporten fra desember «kom svært overraskende på Varner».

- Etter Varners syn bygger imidlertid tilsynsrapporten på til dels feil faktisk grunnlag og til dels uriktige rettslige vurderinger, het det i svaret fra Varner-leiren den gang.

Joakim Varner er, sammen med sine to brødre, deleier i klesimperiet som bærer deres etternavn. Konsernet omfatter blant annet Cubus, Dressmann, BikBok og Carlings.

Ifølge Kapital er Joakim Varner en av Norges rikeste, med en formue på tre milliarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer