Johan H. Andresen:

Milliardær varsler grep

Ferd-kontrollen vil på sikt bli overført til en stiftelse.

VARSLER GREP: Milliardær Johan H. Andresen med døtrene Alexandra og Katharina Andresen. Foto: Dag Knudsen / Ferd
VARSLER GREP: Milliardær Johan H. Andresen med døtrene Alexandra og Katharina Andresen. Foto: Dag Knudsen / Ferd Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Johan H. Andresen varsler at han vil overføre kontrollen av investeringsselskapet Ferd til egen stiftelse, melder han selv i en pressemelding.

- Jeg er forgjengelig. Det er greit å ta inn over seg. Derfor vil A-aksjene, som jeg i dag eier og som stemmemessig kontrollerer Ferd, seinest ved min død overtas av Ferd-stiftelsen, står det.

- Denne stiftelsen etableres enten ved at jeg dør, ved at framtidsfullmakten min trer i kraft, eller fordi jeg bestemmer det mens jeg er i stand til det, fortsetter milliardæren.

Han oppgir flere grunner til at Ferd etter hvert skal overføres til en stiftelse, blant annet for å videreføre visjonen om å «skape varige verdier og sette tydelige spor».

Andresen skriver også at han ønsker at Ferd-systemet skal fungere selvstendig, uavhengig av aksjonærene, og at Norge trenger flere selskaper som Ferd fordi det er lite verdiskapning i privat sektor.

SKATTELISTENE 2022: Norges rikeste er den 30 år gamle laksearvingen Gustav Magnar Witzøe, med en formue på 26,5 milliarder, men har er ikke alene om å være ung og styrtrik. Dette er Norges 35 rikeste under 35 på 35 sekunder. Vis mer

Avslutningsvis forsikrer Andresen om at han fortsatt er i full sving.

«Jeg er fortsatt oppe og går, og full av idéer, så det er mange muligheter til å finne på nye sprell og sette Ferd på en enda støere kurs. Men nå er det jaggu snart juleferie og tid for å være ekstra til stede for våre nære og kjære – og ikke for systemer. Alt til sin tid», står det.

I forbindelse med endringene har også Andresen opprettet aksjonæravtale, framtidsfullmakt, testament og stiftelsesdokument, opplyser han. Til Finansavisen forklarer BI-professor Tore Bråthen:

- Aksjonæravtalen er antagelig med døtrene om hvordan de og stiftelsen skal opptre. Framtidsfullmakten handler om hvis Johan Andresen ikke skal kunne ivareta seg selv. Testamentet handler om overføringen av verdiene til stiftelsen, mens stiftelsensdokumentet er det som etablerer stiftelsen.