Jens Ulltveit-Moe:

Milliardæren hardt ut: - Folk har tatt feil

Investor Jens Ulltveit-Moe med klokkeklar beskjed: - Vi er ikke i noe krise.

HÅPEFULL: Investor og milliardær Jens Ulltveit-Moe ser lyst på det nye året - og kommer med sine beste sparetips for dem som har det krevende. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
HÅPEFULL: Investor og milliardær Jens Ulltveit-Moe ser lyst på det nye året - og kommer med sine beste sparetips for dem som har det krevende. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Mitt nyttårsforsett er å trene såpass mye at jeg stopper forfallet med alder, sier investor og milliardær Jens Ulltveit-Moe (82) og ler.

Tirsdag møtes eliten i norsk næringsliv i Oslo Spektrum. Anledningen er NHOs årskonferanse, som er regnet som en av årets viktigste arenaer for mingling og dialog mellom toppsjefer, politikere og samfunnstopper.

For årets konferanse er det «Ledelse og løsninger» som er tema, og blant talerne er statsminister Jonas Gahr Støre, NHO-sjef Ole Erik Almlid og Spotify-grunnlegger Daniel Ek.

TIL STEDE: NHO-sjef Ole Erik Almlid, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Kristin Svorte
TIL STEDE: NHO-sjef Ole Erik Almlid, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Kristin Svorte Vis mer

- Er du håpefull for det nye året?

- Ja, så avgjort. Norsk økonomi går jo helt supert. Det er ingen arbeidsløshet. Vi har topp renter. Dette ser veldig lovende ut. Samtidig er det så lav kronekurs at det er veldig bra for eksportnæringene, fortsetter Ulltveit-Moe.

- Største problemet

- Men det er vel ingen tvil om at mange står i en krevende økonomisk situasjon?

- Det er det stor tvil om. For nesten alle er denne situasjonen bra. Tenk hvor bra det er for pensjonister. Så er det en del som har for høye boliglån. Det er kanskje noe man må se på. Men det største problemet vi har, er at vi har feil beskrivelsessituasjon av det vi står i.

- Utdyp?

- Vi er ikke i noe krise. Vi har en økonomi som går bra. Vi har nesten ingen arbeidsløshet. Det er en god indikator for om ting går bra eller dårlig. Rentene er på normalnivå. Så er det visse grupper som er «tapere», men andre er vinnere. Totalt sett går det riktig bra, framholder investoren, som ifølge Kapital er god for 2,45 milliarder kroner.

Johan H. Andresen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
Johan H. Andresen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Pekefinger mot Norges Bank

- Og for «taperne» - har du noen sparetips?

- Det er å strekke boliglån over lengre tid. Det må også være å gå på en fast rente. Men essensen er jo at folk har tatt helt feil. De har trodd at penger har vært gratis. Det er det ikke.

- Hvem har skylda?

- Individene må ta ansvar for det de gjør selv. Det er ikke noe staten eller andre kan se på. Skylden er at det har vært fristende å ta penger veldig billig. For fristende. Og det er noen som har lånt for mye.

- Burde satt opp renta

- Hva tenker du om Norges Banks rolle i dette?

- Norges Bank satte opp renten for seint. De har ligget bak. De har gjort for lite med å sette opp renten. Men stort sett har de nå vært helt ansvarlige.

- Hva skulle de gjort?

- De skulle satt opp renta tidligere. Nå er det helt riktig.

Konferansen er nå i gang og på fremste rad sitter blant andre kronprinsparet. Kjente fjes som hotellkonge Petter Stordalen, tidligere statsminister Erna Solberg og Ferd-topp Johan H. Andresen er til stede.

Børsen følger årskonferansen løpende.