Milliardærenes ekstremprofitt: - Eksistensiell trussel

Verdens aller rikeste har tjent 27 milliarder norske kroner hver dag siden 2020. Nå krever britisk hjelpeorganisasjon kraftfulle skattegrep.

RIKING: Ifølge Oxfam betaler Elon Musk svært lite skatt. Det vil de ha en slutt på. Foto: REUTERS / Andrew Kelly / NTB
RIKING: Ifølge Oxfam betaler Elon Musk svært lite skatt. Det vil de ha en slutt på. Foto: REUTERS / Andrew Kelly / NTB Vis mer
Publisert

«I de foregående tiåra har den økonomiske ulikheten steget til ekstreme og farlige nivåer. Det har blitt en eksistensiell trussel mot våre samfunn, lammer vår evne til å utrydde fattigdom, bryter ned politikk og setter planetens framtid i fare».

Den humanitære organisasjonen Oxfam, som arbeider for å redusere fattigdom og urettferdighet på tvers av landegrenser, sparer ikke på kruttet i sin nye rapport «Survival of the Richest», som lanseres ved oppstarten av World Economic Forum i Davos.

Nettopp dit strømmer rike og mektige folk fra hele verden for å snakke sammen. Oxfam mener at mange av deltakerne er en del av de problemene verden står overfor.

Spinnvill profitt

Ifølge deres analyser har den rikeste prosenten av verdens befolkning økt formuen sin med 42 000 milliarder dollar siden 2020.

Det utgjør 417 000 milliarder norske kroner, eller for å skrive det ut i tall:

417 000 000 000 000.

Det er nesten dobbelt så mye som de resterende 99 prosentene av verden.

Oxfam har også regnet seg fram til at milliardærer øker sine formuer med 2,7 milliarder dollar hver eneste dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer