Her nyter en av Norges aller rikeste livets glade dager om sommeren.

En annen holder til her.

Blindleia byr på luksus, sus og dus ...

... Men også konflikter.

Milliardærenes våte drøm: - Skal ha mye penger

Publisert
Sist oppdatert

BLINDLEIA (Børsen): - Blindleia er et merkevarenavn som har alltid vært verdifullt. For dette ligger i en fantastisk del av Sørlandet, sier eiendomsmekler Gustav Johan Sædberg i Privatmegleren.

Den eksklusive kystleia mellom Brekkestø i øst til Gamle Hellesund i vest er også kalt «Milliardærleia».

Smil og vink sitter løst fra de standsmessige cabincruiserne og påkostede RIB-ene som Børsen passerer - i sin forholdsvis beskjedne skjærgårdsjeep.

Elleville priser

Mangemillion-hyttene, den ene mer storslagen enn den andre, ligger langs vannkanten som perler på ei snor.

Sædberg har solgt eiendommer i området i over 30 år. Han forklarer at også Blindleias inn- og utstikkere er svært populære:

- På Brekkestø ble det nettopp solgt en eiendom med en prisantydning på 30 millioner kroner. Det er også nylig solgt en ved Nilen, til 27 millioner.

GIKK FOR 27 MILL: Hytta i Nilen, et område ved Blindleia, gikk for svimlende sum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GIKK FOR 27 MILL: Hytta i Nilen, et område ved Blindleia, gikk for svimlende sum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Prisrekorden er fra 2014, da en fritidseiendom gikk for 52 millioner kroner på Gaupholmen.

Kjendisriking-paradis

Området er ikke minst kjent for sine kjendiser.

- Det er mange, kall det rike østlendinger, som har kjøpt opp i Blindleia igjennom åra, fortsetter luksusmekleren.

Her kan vi bare nevne i fleng: Hotellkonge Petter Stordalen, Motegründer Ola Mæle og eiendomsbaron Torstein Tvenge, blant andre. Sistnevnte har flere eiendommer i området.

- Jeg har vært i Lillesand siden november 1968 da min far og jeg kjøpte et sted her, så jeg føler meg veldig godt tilknyttet holmer og skjær, samt byene Lillesand og Kristiansand, har Tvenge sagt til Fædrelandsvennen (FVN).

EGET FLAGG: Flagget vaier på Torstein Tvenges sjøeiendom, som han meldte flytting til i 2020. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EGET FLAGG: Flagget vaier på Torstein Tvenges sjøeiendom, som han meldte flytting til i 2020. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I 2020 meldte han flytting til luksuseiendommen i Blikksund i Høvåg. Eiendommen ble kjøpt for 18 millioner kroner i 2015.

Her ville han bygge badebasseng, men fikk nei fra kommunen. Tvenge raste:

- Dette er jo ikke strandsonen. Det er ingen som går der og det er ikke mulig å se noe. Det er bare misunnelse. Bassenget vil ligge skjult i en grop, sa han til FVN.

Det er lett å se hvor han holder til: Eiendommen har sitt eget flagg. Broren Øystein Tvenge holder til bare et par yacht-lengder unna. Her vaier samme «Tvenge-flagg» i vinden.

BRODER'N: Ikke langt unna ligger broren Øystein Tvenges sommerparadis. Også med eget flagg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BRODER'N: Ikke langt unna ligger broren Øystein Tvenges sommerparadis. Også med eget flagg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Nabobråk

Milliardær og hotellkonge Petter Stordalen sikret seg sin prakteiendom for 6,5 millioner kroner i 1995. Ti år seinere kjøpte han også to naboeiendommer for 7,5 millioner kroner hver.

PÅKOSTET: De som følger Stordalen tett på sosiale medier, har trolig sett RIB-en i aksjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅKOSTET: De som følger Stordalen tett på sosiale medier, har trolig sett RIB-en i aksjon. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Her tilbringer han hver sommer, også i år. Da Børsen sneiet forbi, sto det to vannskutere parkert på eiendommen. En av dem hadde Stordalen frest rundt med på det åpne hav noen dager før.

Men det er ikke det eneste sjøfartøyet Stordalen besitter. Noen dager tidligere suste han rundt i en RIB med sine to sønner Jacob og Henrik: «Fantastiske dager i Blindleia!» skriver hotellkongen på Instagram.

For naboene derimot, har det ikke alltid vært fantastisk.

Som Børsen har omtalt, reagerte flere av de nærmeste naboene på Stordalens angivelige villmannskjøring til sjøs for noen år siden. I tillegg klagde de på høy, dundrende musikk. Naboer reiv seg i håret over at Abba, Carola og Jahn Teigens «Mil etter mil» skal ha blitt spilt på full guffe i det trange sundet, hvor lyd bærer godt. Stordalen svarte aldri på kritikken overfor Børsen den gang.

Ble bråk

Motekonge, milliardær og investor Ola Mæle bladde opp 23 millioner kroner for sin prakthytte ved Blindleia i 2007. Kremeiendommen kalles «Beaulieu».

Men det siste året har bydd på trøbbel i paradis.

MILLIONHYTTE: Ola Mæles «Beaulieu» ligger ypperlig til på Kalvøya - rett ut mot havet. Det siste året har han tatt opp kampen med kommunen, som krevde at badetrappene på eiendommen skulle fjernes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MILLIONHYTTE: Ola Mæles «Beaulieu» ligger ypperlig til på Kalvøya - rett ut mot havet. Det siste året har han tatt opp kampen med kommunen, som krevde at badetrappene på eiendommen skulle fjernes. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I fjor fikk han nemlig kommunen på nakken på grunn av badetrappene på eiendommen. De har vært der i 14 år - helt uten problemer. Så varslet en tipser kommunen, og sak ble igangsatt.

Investoren tok til motmæle og omtalte det hele som «tull». Etter flere runder med tvangsmulkt-trusler og dispensasjons-nekt, fikk Mæle til slutt politikernes velsignelse til å beholde badetrappene, som han sier at han tar inn etter ferien.

GRØNT LYS: Politikerne i Lillesand slo fast at Mæle får beholde badetrappene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GRØNT LYS: Politikerne i Lillesand slo fast at Mæle får beholde badetrappene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Sædberg kommenterer:

- Jeg kaller det sunn fornuft. For å få tillatelse, skal det være flere fordeler for allmennheten. Akkurat i dette tilfellet så var det kanskje ikke flere fordeler for allmennheten, men det må jo gå an å kunne bade i trygge former, sier han.

Han viser til at det ble innstramminger på alt i strandsona etter at strandsoneloven kom på 1970-tallet.

- Tidligere har kanskje Lillesand hatt en tendens til å gi dispensasjoner. Så ble det enda flere innstramminger for en del år siden, der Lillesand ble litt passa på. Da ble mange avgjørelser tatt gjennom fylkeskommunen.

Det er det nå slutt på, ifølge Sædberg. Nå tas det avgjørelser som regel lokalt i kommunen og politisk.

Tangens sørlandsluksus

Vi må heller ikke glemme oljefondssjef Nicolai Tangens sommerparadis(er). Han sitter på to tilstøtende eiendommer.

PUNGET UT: Her er eiendommen Nicolai Tangen kjøpte for 6,75 mill i 2001. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
PUNGET UT: Her er eiendommen Nicolai Tangen kjøpte for 6,75 mill i 2001. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Han har ei hytte på Indre Kjeholmen, som han kjøpte for 6,75 millioner i 2001.

I 2017 kjøpte Tangen også nabohytta for 20 millioner.

BLINDLEIA: Nicolai Tangen kjøpte i 2017 en eiendom i Blindleia til 20 millioner. Så rev han hytta, og sommeren 2019 sto den ferdig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLINDLEIA: Nicolai Tangen kjøpte i 2017 en eiendom i Blindleia til 20 millioner. Så rev han hytta, og sommeren 2019 sto den ferdig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Da skal du ha mye penger

Jan Olav Birkenes er mekler i DNB Eiendom. Akkurat nå prøver han å selge en egen holme midt i smørøyet av Blindleia. Han sier området er kjent for sitt «lune farvann», og mener den største fordelen er at det ikke er en veldig stor tetthet av hytter.

TIL SALGS: Lille Bjørnholmen selges for tett oppunder 17 millioner kroner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TIL SALGS: Lille Bjørnholmen selges for tett oppunder 17 millioner kroner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- De ligger ganske spredt, til forskjell fra steder på det sentrale Østlandet, som Tjømeområdet og nederst i Oslofjorden. Der ligger de nok mye tettere, og det er mye mer folk. Her er det færre mennesker og større tomter jevnt over, og de ligger friere, sier Birkenes til Børsen.

På spørsmål om hva som legger bakteppet for den spinnville prisveksten de siste åra, sier han:

- I hovedsak at hytter her er en mangelvare etter hvert. Stadig færre kommer for salg. Flere plasserer mye penger i eiendommene sine, og dermed så kommer de ikke for salg igjen heller. Mange regner det som trygt å investere i de fineste eiendommene.

Han sier det er alle typer folk som kjøper hytte i Blindleia, men mener å se en overvekt av folk fra Østlandet.

- Og en god del lokale fra Kristiansand, folk som bruker hytta store deler av året, bor på hytta og pendler til og fra jobb.

Det er folk i alle aldersgrupper, og alt fra barnefamilier til godt voksne. Han sier det selges hytter i området fra rundt 3 millioner og oppover.

- På de dyreste eiendommene, da skal du ha mye penger. Men det finnes rimeligere hytter og, sier Birkenes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer