Boliger verdt milliarder av kroner står forlatt i den britiske hovedstaden.

Ugress og brennesler vokser meterhøyt utenfor.

Eierne er sanksjonert og stengt ute av landet.

- Vi vet de eier hus her, men vi ser dem aldri.

- De er veldig diskré. Du møter dem ikke her på gata.

Davide Giordano har tre av Putins milliardærvenner som naboer.

Bankeier
Mikhail Fridman

Gjødselmilliardær
Andrej Gurjev

… og «Putins favoritt»,
Alisjer Usmanov.

Milliardærenes forlatte palass

Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Børsen): Børsen møter italieneren mens han går tur med schæferhunden sin i området. Han virker på ingen måte overrasket over å se journalister i nærområdet.

Highgate ligger et stykke nord for sentrum i den britiske hovedstaden, og er et av de absolutt dyreste områdene i byen.

Strøket domineres av den store parken Hampstead Heath. På finværsdager har parken tilsynelatende høyere tetthet av moteriktige rasehunder enn noe annet sted i byen.

Tett er det også mellom milliardboligene til Putins sanksjonerte oligarker.

Den smale, idylliske veien Fitzroy Park snor seg fra dammen i parken og opp mot Highgate Hill.

Mosegrodd

Fasadene langs den privateide veien er stort sett plettfritt vedlikeholdt.

Men utenfor ett av husene gror brenneslene og ugresset villt langs de to meter høye murene toppet med piggtråd og overvåkningskamera.

GROR IGJEN: Ugress og brennesler vokser meterhøyt langs murene til Beechwood House mot Fitzroy Park. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GROR IGJEN: Ugress og brennesler vokser meterhøyt langs murene til Beechwood House mot Fitzroy Park. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Et postbud forsøker å ringe på ved leveranseinngangen langs muren.

Tross sedvanlige skilt med advarsler om både døgnpatruljerende sikkerhetsvakter og sinte vakthunder, er det ikke et bjeff å høre.

Ingen svarer.

Den digre villaen Beechwood House eies av oligarken Alisjer Usmanov, som havnet på Storbritannias sanksjonsliste i mars. Han sies å være Putins favoritt blant milliardærene nær ham.

- Det har grodd igjen etter at sanksjonene ble iverksatt, sier nabo Davide Giordano til Børsen.

SANKSJONER: Dagbladet tok en prat med grunnlegger av og direktør for Hermitage Capital Management, Bill Browder i London om hvordan han jobber med jakten på russiske oligarker. Video: Dagbladet TV / Nina Hansen Vis mer

- Jeg har sett det jeg antar er Usmanov i området. Det var flere svarte biler utenfor, og et massivt sikkerhetsoppbud. Men det var før krigen.

Gigantisk

Athlone House, nærmeste nabo til Usmanovs palass, er minst like imponerende.

Det gigantiske georgianske herskapshuset eies av oligarken Mikhail Fridman, som like etter Sovjetunionens fall tjente seg søkkrik etter å ha stiftet Russland største privateide bank.

Noen hundre meter herfra det aller største av dem, Witanhurst. Det sies å være Londons største privateide hus, og det nest største totalt etter Buckingham Palace.

DYTREST: Witanhurst er det største og dyreste privateide bolighuset i London, med en anslått verdi tilsvarende rundt 3,6 milliarder kroner. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DYTREST: Witanhurst er det største og dyreste privateide bolighuset i London, med en anslått verdi tilsvarende rundt 3,6 milliarder kroner. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Boligen eies av Putin-venn og gjødselmilliardær Andrej Gurjev, og sies å skal være verdt rundt 3,6 milliarder norske kroner.

Oligarkene kan ikke ansette noen til å jobbe på eiendommene, og de fleste av dem er nektet innreise til Storbritannia.

Likevel kan Børsen observere at det befinner seg folk her.

Innenfor portene på Witanhurst står flere menn og snakker.

Også ved Athlone House er det aktivitet.

I bakre del av hagen har gresset grodd langt.

Men fasaden foran er plettfri, og Børsen observerer at det er folk her.

London har vært ansett som en trygg havn for russiske penger. Nå er ikke byen like trygg for milliardærene.

Alisjer Usmanov befinner seg trolig i fødebyen Tasjkent i Usbekistan, som er siste kjente lokasjon for hans privatfly.

Det sies at han har et massivt palass i byen, som er urørlig for vestlige myndigheters sanksjoner. Derfra har han forsøkt å saksøke EU, USA og Storbritannia for sanksjonene innført mot ham.

Det er han ikke alene om.

De fleste oligarkene antas å ha forlatt landet, men det er fremdeles russisk tilstedeværelse i strøket.

Noen hundre meter fra de massive godsene ligger Russlands handelsrepresentasjon i Storbritannia.

Den diplomatiske misjonen er underlagt den russiske ambassaden, og skal ifølge sine egne nettsider «representere Russlands økonomiske interesser i landet».

Et nærmest demonstrativt synlig rigg med overvåkningskamera er satt opp like innenfor den høye metallporten.

Med de nåværende sanksjonene iverksatt er det å ivareta russiske næringsinteresser neppe en travel oppgave. Like fullt er det fremdeles aktivitet i bygget.

Ifølge nabo Davide Giordano var det demonstrasjoner utenfor bygget i dagene etter russernes invasjon av Ukraina.

UKRAINSK: Et lite hjerte i fargene til det ukrainske flagg er siste rest av demonstrasjonen utenfor Russlands handelsdelegasjon i Highgate. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UKRAINSK: Et lite hjerte i fargene til det ukrainske flagg er siste rest av demonstrasjonen utenfor Russlands handelsdelegasjon i Highgate. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Et enslig lite hjerte i gult og blått, fargene til det ukrainske flagget, er fremdeles malt på muren utenfor.

Mens Børsen fotograferer området, kommer et pakkebud i en sort bil. Budet ringer i telefonen, men porten rikker seg ikke.

Synlig irritert går sjåføren ut, og ringer på manuelt.

Først når Børsens reportere går til andre siden av gata åpner porten seg for bilen, som forsvinner inn.

Børsen har fått opplyst at det fremdeles bor folk inne på tomta, like mange som før krigen.

Anarkistenes hevn

Også de mest velstående strøkene i London sentrum har blitt et yndet sted for russiske oligarker å legge igjen penger.

Oleg Deripaska, industrimilliardær og Putin-venn, er en av dem.

I mars tok anarkister over den massive boligen hans i Belgrave Square 5, og krevde at myndighetene gjorde den om til flyktningboliger for ukrainere. Boligen sies å være verdt over en halv milliard kroner.

Det var den London-baserte eiendomsmekleren Andrew Langton som solgte Belgrave Square 5 til Deripaska. Han har også solgt eiendom til en rekke andre oligarker, deriblant Roman Abramovitsj.

- London var en trygg havn for dem, sier Langton til Børsen.

- Det var trygt å ta med seg pengene hit. Barna kunne ta bedre utdannelse her enn i Russland, og ikke minst lære seg engelsk. Konene fikk vise seg fram, og bruke penger. Det ble en base for dem seks måneder i året, når de ikke var på Maldivene eller i Sør-Frankrike, sier han.

Nå er dørene spikret igjen på Belgrave Square 5. Buskene utenfor er visne.

Milliardærenes skandaleblokk

Personer Børsen har snakket med, som hevder å ha kjennskap til miljøet rundt oligarkene, peker ut en blokk ved Vauxhall Bridge.

Hit ryktes det at flere velstående russere har flyttet, i leiligheter kjøpt i andres navn, da det for alvor ble hett rundt dem etter Putins invasjon.

Dagbladet Børsen har ikke fått verifisert disse opplysningene.

Imidlertid et det dokumentert at en massiv toppleilighet, bestående av de fem øverste etasjene, har vært i oligark Andrej Gurjevs eie siden 2016.

- Russiske oligarker, sa du?

- Det er nok den.

Regnskapsfører Stephen McAlpine har kontor like ved.

Han peker mot den sylindriske boligblokka mot Themsen.

- Lysene er aldri på, uansett når på døgnet. Det er bare noen få etasjer der det noensinne virker å være folk hjemme.

- Det er en skandale.

Området er bygget ut med massive boligblokker. Et enslig knippe fireetasjers hus ser nærmest malplassert ut mellom skyskraperne.

- De skal rives, sier McAlpine.

De fem øverste etasjene er sagt å tilhøre Gurjev, oligarkmilliardæren som også eier milliardboligen Witanhurst.

- Død eiendom

Finansmann Bill Browder har de siste åra viet all sin tid på å ramme de russiske oligarkene. Fra sitt firma i London driver han storstilt lobbyvirksomhet for å innføre omfattende sanksjoner.

Han har fått gjennom lovverk i 34 land.

JAKTER OLIGARKER: Tidligere finansmann Bill Browder bruker all sin tid på å ramme de Putin-lojale oligarkene. Han tror boligene deres nå vil støve ned. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
JAKTER OLIGARKER: Tidligere finansmann Bill Browder bruker all sin tid på å ramme de Putin-lojale oligarkene. Han tror boligene deres nå vil støve ned. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Da Børsen intervjuet ham tidligere i juni, hadde han følgende spådom om hva som vil skje med eiendommene:

- De kommer til å stå der inn i evigheten. Det kommer til å gro mose opp langs veggene, og ugress i hagene. De har ikke lov til å vedlikeholde dem, og ingen andre kommer til å gjøre det. Det vil bli død eiendom.

Også eiendomsmekler Andrew Langton har en liknende spådom.

- Hvis noen glemte å skru av krana, vil det ganske snart bli oversvømmelse og ødeleggelser. Det vil gro planter opp av pipene, som er fint for fuglene, men destruktivt for huset, sier han sarkastisk.

- Ikke velkomne

Langton forklarer at oligarkene i prinsippet fremdeles kan besøke og bruke eiendommene, om de skulle klart å komme seg inn i Storbritannia.

- Men jeg tror ikke de ville følt seg særlig velkomne.

Det de imidlertid ikke kan er å betale noen for å vedlikeholde og drifte dem. Ingen har lov til å jobbe for oligarkene, som jo er sanksjonerte.

De massive eiendommene krever et stort mannskap for å holdes ved like.

- Jeg har et lite hus på landet, og jeg ansetter gartner for å holde styr på dem. Da kan du jo se for deg hvor mange som trengs for å vedlikeholde de massive eiendommene. Det må nok minst ti gartnere til, sier Langton.

SOLGTE TIL RUSSERNE: Eiendomsmegler Andrew Langton solgte til oligarker. Hans egen rolle i å etablere det som etter hvert har blitt kjent som «Londongrad» plager ham den dag i dag. Foto: Aylesford
SOLGTE TIL RUSSERNE: Eiendomsmegler Andrew Langton solgte til oligarker. Hans egen rolle i å etablere det som etter hvert har blitt kjent som «Londongrad» plager ham den dag i dag. Foto: Aylesford Vis mer

Sanksjonene trådde i kraft i mars, og det er måneder siden eventuelle ansatte ved eiendommene sist kan ha fått lønn fra de sanksjonerte oligarkene.

Fly og yachter

Likevel er altså deler av hagene synlig vedlikeholdt, og det er fremdeles folk på eiendommene.

- Hvordan kan dette henge sammen, og hvem er det som vedlikeholder det nå?

- Det kan være vedlikeholdt av russere som er igjen, og som får betalt i rubler fra og til russiske bankkonti. Jeg aner ikke hvordan de blir betalt. Men hvis det faktisk er slik at får betalt i Russland, tipper jeg skattemyndighetene her i Storbritannia vil ha noen spørsmål.

Han tror ikke de massive godsene i London er høyest på prioriteringslistene til oligarkene.

- Husene er ikke deres største bekymringer nå. Det er alle flyene, yachtene, som nå står på bakken i Dubai og havner utenfor land med sanksjoner. De vil ikke kunne vedlikeholdes, og de er trolig ikke lengre gyldig forsikret. Det er med disse de kan flykte fra sanksjonene. Og de er verdt langt mer enn eiendommene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer