Ubåt-dramaet:

Milliardærens ekstreme liv:
- Kalkulert risiko

Hamish Harding er blant de antatt omkomne etter «Titan»-ulykken.

VENNER: Hamish Harding var en av de som var på ubåten «Titan». Her er han sammen med sin norske venn, Jannicke Mikkelsen. Reporter: Anabelle Bruun / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Verdens øyne har de siste dagene vært rettet mot innsatsen for å finne det nedsenkbare fartøyet «Titan».

Vrakrester tilhørende fartøyet ble torsdag funnet rundt 500 meter fra baugen til vraket av «Titanic», på rundt 3800 meters dyp.

Det antas å ha implodert allerede kort tid etter at det forsvant søndag, og alle de fem passasjerene antas å ha omkommet.

Blant dem er den britiske forretningsmannen, milliardæren og eventyreren Hamish Harding (58), som har levd et liv helt utenom det vanlige.

Torsdag 22. juni kom nyheten mange hadde fryktet. De fem om bord ubåten «Titan» har mistet livet. Video: AP, NTB. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Risiko

Harding eier privatflyselskapet Action Aviation, som har base i Dubai. Han var selv pilot, en utdannelse han tok samtidig som han fullførte en grad ved Cambridge University.

Til Business Aviation Magazine fortalte han i 2022 at det var suksessen hans med programvare til bankbransjen på 90-tallet som først gjorde ham rik.

Dagen før den skjebnesvangre ekspedisjonen skrev Harding i et Instagram-innlegg at han skulle være «ekspedisjonsspesialist» under dykket.

Turen skulle være det første og eneste dykket til «Titanic» i 2023. Den var egentlig planlagt for sommeren i fjor, men måtte utsettes på grunn av skader på ubåten etter et tidligere dykk.

Da Harding ble spurt om sikkerheten generelt under ekstreme ekspedisjoner av Business Aviation Magazine i forkant av dykket, svarte han følgende:

- Mitt perspektiv er at dette er kalkulerte risikoer som er godt forstått før vi starter.

Ekstreme rekorder

Tidligere har den eksentriske milliardæren knust flere verdensrekorder.

For eksempel kunne han skilte med å ha vært lengst på dypt hav i en ubåt, og han har også dykket til det dypeste punktet i Marianegropa i Stillehavet - på 11 000 meter.

I tillegg hadde han rekorden for raskeste jorda-rundt-reise via begge poler med fly, og han deltok i ekspedisjonen kalt «Blue Origin NS-21», som gikk til verdensrommet.

Etter dykket til Marianegropa, snakket Harding til indiske The Week om farene ved en slik ekspedisjon.

- Hvis noe går galt, kommer du ikke tilbake, sa han da.

Likevel uttrykte han sin begeistring for ekspedisjonslivet i en Facebook-post fem måneder etter rekorden:

- Kan absolutt ikke vente til neste ekspedisjon/reise/eventyr!

- Ikke redd for noen ting

Den pensjonerte astronauten Terry Virst uttalte seg om Hardings livsstil til BBC Radio 4 onsdag.

- Noen ser på Netflix, noen spiller golf, og Hamish drar til bunnen av havet eller til verdensrommet, sa Virst.

Den norske fotografen og eventyreren Jannicke Mikkelsen var nær venn av Harding. De ble kjent i 2017, da han var ekspedisjonsleder og kaptein for et internasjonalt flyoppdrag fra Nasa Kennedy Space Center.

Tidligere denne uka beskrev hun Harding som «en stor personlighet og en sann eventyrer» til Dagbladet.

- Han er ikke redd for noen ting. Han har vært i verdensrommet, på verdens dypeste punkt, skulle reise til Titanic og har satt flere flyrekorder, sa hun da.

Både Harding og en av de andre som var om bord i ubåten, Paul-Henry Nargeolet, var medlemmer i klubben Explorers Club.

- Jeg er hjerteknust, sa Richard Garriott de Cayeux, president i klubben, fredag.

- En levende legende

Hardings sønn Giles har selv vært med på ekspedisjoner med sin far, og omtaler seg selv som en «tenåringseventyrer» på Instagram. Som tolvåring ble Giles den yngste personen til å besøke Sydpolen.

Kona Linda Harding, stesønnen Brian Szasz, stedatteren Lauren Szacz og sønnene Giles og Rory Harding er familien som ventet håpefullt på at 58-åringen og de andre i ubåten skulle bli reddet.

- Han var en levende legende, sa familien i en uttalelse etter at kystvakta fant vrakrester ved «Titanic».

- Vi vet at Hamish ville ha vært utrolig stolt hvis han hadde sett hvordan nasjoner, eksperter, bransjekollegaer og venner har kommet sammen i redningsaksjonen, og vi takker alle hjertelig for innsatsen, fortsatte de, ifølge The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer