Milliardærens hjertesukk: - Lå aldri i kortene

Eiendomsmogulen bruker store deler av året i utlandet og selger nå familiens private øy: - Men jeg er ingen skatteflyktning, understreker bergenseren.

SELGES: Tom Rune Pedersen, som eier en rekke kjente næringslivsbygg og hoteller, har besluttet å selge familiens fritidseiendom like ved Juvik kai utenfor Bergen. Foto: Espen Wilhelmsen / W Foto
SELGES: Tom Rune Pedersen, som eier en rekke kjente næringslivsbygg og hoteller, har besluttet å selge familiens fritidseiendom like ved Juvik kai utenfor Bergen. Foto: Espen Wilhelmsen / W Foto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2008 sikret den bergenske eiendomskongen og milliardæren Tom Rune Pedersen seg en privat fritidsperle ved Askøy. De seineste åra har imidlertid bruken av eiendommen blitt betraktelig redusert.

- Dette har vært et familiested i lang tid, men jeg har ikke satt mine føtter på eiendommen på kanskje seks år. Resten av familien har heller ikke hatt anledning til å bruke stedet noe særlig de siste åra, sier Pedersen til Børsen.

Nå er deres private ferieparadis lagt ut på det åpne markedet - der Pedersen ber om rett i underkant av sju millioner kroner. Det var Bergensavisen som først omtalte salget.

- IKKE BRUKT NOE SÆRLIG: Ifølge eiendomsmegler er det brukt flere millioner i oppgradering av eiendommen i nyere tid. Foto: Espen Wilhelmsen / W Foto
- IKKE BRUKT NOE SÆRLIG: Ifølge eiendomsmegler er det brukt flere millioner i oppgradering av eiendommen i nyere tid. Foto: Espen Wilhelmsen / W Foto Vis mer

- Vi har mange fine og gode minner fra dette stedet. Det lå egentlig aldri i kortene at vi skulle selge, men nå er barna blitt store og det blir for leit at et så vakkert sted ikke brukes. Det blir helt feil i hodet mitt i alle fall, fortsetter han.

TAR KREATIVT TIL DET EKSTREME: Dette kanadiske ekteparet tenkte nytt - og stort - da de ikke hadde råd til en vanlig bolig. Video: Great Big Story Great Big Story lager unike minidokumentarer om alt mellom himmel og jord. Lyst til å se mer? Se Dagbladets spilleliste her: https://goo.gl/Q2kvcj Vis mer

Døtrene flyttet

Beslutningen om å selge kommer kanskje ikke helt overraskende.

I fjor ble det kjent at milliardærens døtre, Benedicte og Irmelin Pedersen, hadde meldt flytting fra Bergen til Monza i Nord-Italia. Ifølge E24 tok søstrene med seg en samlet likningsformue på nesten en halv milliard til det skattegunstige landet.

- GODE MINNER: Pedersen betalte i sin tid 4,25 millioner kroner for øya som nå selges. Foruten hytta, befinner det seg et gjesteanneks og en paviljong på den 2,5 måls store eiendommen. Foto: Espen Wilhelmsen / W Foto
- GODE MINNER: Pedersen betalte i sin tid 4,25 millioner kroner for øya som nå selges. Foruten hytta, befinner det seg et gjesteanneks og en paviljong på den 2,5 måls store eiendommen. Foto: Espen Wilhelmsen / W Foto Vis mer

Selv oppholder eiendomsmogulen seg i Spania og andre steder i Sør-Europa store deler av året, noe som samlet sett betyr mindre tid til opphold på øya enn før.

- Jeg har prosjekter og andre ting som skjer rundt i Europa. Dermed har jeg ikke kapasitet til å bruke denne fantastiske plassen. Vi håper at en annen familie kan få like mye glede av øya som vi har de siste 15 åra.

- Ingen skatteflyktning

Pedersen understreker at han har bolig i Norge og at han bidrar til den norske statskassa.

- Jeg har hus i Norge og er ingen skatteflyktning, sier han.

Ifølge Kapitals utregninger er formuen til Pedersen-familien på 3,7 milliarder kroner. For noen år siden overførte eiendomsmogulen imidlertid 99,98 prosent av eierskapet til Magic Norway til de to voksne døtrene Benedicte og Irmelin, ifølge E24.

Dermed sitter arvingene også på de økonomiske verdiene i selskapet.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Mye i utlandet

- Hva tenker du om rike nordmenn som tar med seg formuen ut av landet?

- Jeg er ikke noen politiker og har ikke så lyst til å fremme politiske meninger, sier Pedersen, før han raskt følger opp:

- Det er de folkevalgte som bestemmer hvordan vi skal beskattes i Norge. På samme tid har jeg full forståelse for at noen kommer dårlig ut av skattereglene og dermed tar egne beslutninger basert på dette, men det må være opp til hver enkelt.

- Dine døtre har overtatt eierskapet og flyttet til et skattegunstig land, er du redd pekefingeren kan rettes mot din familie?

- Folk får gjøre opp sin egen mening, men jeg tror ikke de betaler noe mindre skatt i Italia enn det de gjorde i Norge. Det skal også sies at vår familie alltid har vært glad i det sørlige Europa. Jeg mener det er en viss forskjell når man har vært et sted de siste 35 åra. Vi har prosjekter i både Italia, Frankrike og Spania som krever mye tilstedeværelse.

- Polarisert, unyansert og pinlig

Selv om Pedersen er tilbakeholden om skattedebatten, lar ikke bergenseren muligheten til å kommentere været gå fra seg:

- Så er det klart at klimaet i Bergen og Italia er to vidt forskjellige ting.

Eiendomsmogulen ler, før han plutselig smeller til:

- I Norge er forresten skattedebatten så polarisert og unyansert at det nesten er pinlig å lese hva som står i avisa. Det er kanskje på tide at den debatten blir mer realistisk og nyansert.

- På hvilken måte?

- Min far har et godt ordtak som jeg ofte ler godt av og som passer i dette tilfellet: Når folk er skråsikre i sin totale uvitenhet, da trenger ikke avisene å skrive så mye om det.

- Det er siste ord?

- Det får bli siste ord.

- Kunne vært priset høyere

Pedersen betalte i sin tid 4,25 millioner kroner for øya som nå selges, men ifølge eiendomsmegler er eiendommen vesentlig påkostet i nyere tid.

- Det er gjort vesentlige oppgraderinger, med innlagt vann, et privat renseanlegg på kloakk, samt at alle brygger, trapper og uteområde er oppgradert. Det er snakk om flere millioner kroner, sier Tom Jørgensen i Privatmegleren til Børsen.

Foruten hytta, befinner det seg et gjesteanneks og en paviljong på den 2,5 måls store eiendommen.

- Dette er en spesiell eiendom, som er vanskelig å sammenlikne med andre objekter. I 2020 gikk imidlertid en liknende øy for åtte millioner kroner. Sånn sett kunne vi priset denne 1-1,5 millioner høyere hvis markedet var som for to år siden.

- Men det er klart: Fritidsmarkedet er litt tregere i dag enn for to år siden. Vi håper samtidig at dette skal bli solgt innen rimelig tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer