Gustav Witzøe

Milliardærens tøffe skatteoppgjør

Gustav Witzøe overførte milliarder til sønnen. Han tar nå et ramsalt oppgjør med formuesskatten, og hevder at en Ap-ledet regjering vil koste selskapet hans enorme summer.

LAKSEMILLIARDÆR: Gustav Witzøe senior kommer med en bønn til statsminister Erna Solberg (H). Foto: Aftenposten / NTB
LAKSEMILLIARDÆR: Gustav Witzøe senior kommer med en bønn til statsminister Erna Solberg (H). Foto: Aftenposten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FRØYA (Dagbladet): I et sjeldent intervju med norsk presse tar laksegründer Gustav Witzøe et knallhardt oppgjør med formuesskatten gjennom Dagbladet.

SalMar-sjefen med base på Frøya i Trøndelag ber statsminister Erna Solberg fjerne formuesskatten umiddelbart. Skjer ikke det, vil oppdrettsnæringa ikke klare å utvikle seg videre, advarer han. Resultatet kan bli utenlandsk eierskap på det norske arvesølvet, påpeker Witzøe.

- Formuesskatten er en særnorsk skatt som favoriserer utenlandsk eierskap over norsk eierskap. Og den tapper egenkapital fra bedriftene. Formuesskatten bør avskaffes i sin helhet, sier Witzøe til Dagbladet.

Salmar er en av verdens største lakseoppdrettere.

- Du har da klart deg rimelig greit under dagens skatteregime, Witzøe?

- At SalMar har gjort det godt har ingenting med formuesskatten å gjøre. Ikke i det hele tatt, svarer Witzøe, som startet selskapet i 1991.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Witzøe og SalMar fikk onsdag besøk av statsminister Erna Solberg, som sparket i gang valgkampen 2021 med et besøk til Frøya.

Hun ble vist rundt på SalMar av Witzøe selv.

SalMar-sjefen kom der med sin bønn om å få fjernet formuesskatten. Dette har vært Høyre-politikk i lang tid, men partiet går ikke lenger til valg for å «på sikt fjerne hele formuesskatten», slik som ved tidligere valg.

- Det er erkjennelse av at det er ingen realisme å gå til valg på løftet, ble det hevdet fra programkomiteen i regjeringspartiet tidligere i år.

- Erna Solberg har ikke fjernet formuesskatten, Witzøe?

- Nei, men uansett hvilken regjering Norge har så er formuesskatten feil.

Ga bort 20 milliarder

Witzøe har tjent milliarder på oppdrettslaks. Og han har overført sin formue på over 20 milliarder kroner til sønnen Gustav Witzøe jr. Han overførte samtlige aksjer da sønnen var 13 år.

Han er dermed Norges rikeste. Omstrukturering av SalMar har gjort det mulig for Witzøe jr. å redusere likningsformuen tidligere.

Witzøe jr. sto i 2020 oppført med en inntekt på 183 millioner kroner, og samlet betalte han 235,5 millioner kroner i skatt i fjor. Det gjorde den unge mannen til Norges største bidragsyter til fellesskapet.

Witzøe senior påpeker også at han ikke drives av pengene, men av ønsket om å skape noe. Én av drømmene hans nå er å utvikle en mer bærekraftig oppdrettsnæring.

- Men det er ikke mulig for oss å utvikle næringa vår på den måten vi vil, for eksempel i mer bærekraftig retning, hvis vi som norske eiere må betale ekstra skatt sammenliknet med utenlandsk eierskap. Da kommer vi på sikt ingen vei. Hvor er logikken i dette?, spør Witzøe.

Advarer mot Ap-politikk

Arbeiderpartiet går til valg på å øke formuesskatten. Witzøe sier dette Ap-forslaget vil koste SalMar 400 millioner kroner i ekstra formuesskatt dersom Støre og co. vinner valget og innfører skjerpingene.

- Det er altså prisen vi må betale for å beholde drifta hjemme i Norge, her på Frøya, fordi vi ønsker å skape noe her, fordi vi ønsker å gi tilbake til lokalsamfunnet, sukker Witzøe.

- Forstår du at folk stusser over at Norges rikeste mann klager på skatten?

- Nei, jeg klager ikke på skatten.

- Jo, du klager på formuesskatten?

- Det er bare at anretningen er så feil, den rammer bedriften. Min skatt, den jeg får som privatperson, den betaler jeg. Jeg betaler all skatt jeg bes om, sier han.

- Du klarer vel å trikse og mikse sånn at du får ganske lite skatt i forhold til din inntekt og formue?

- Jeg betaler skatt og tar en aktiv del i samfunnet. Premisset i spørsmålet blir så feil, for vi ønsker å skape noe. Men vi kan ikke tappe bedrifter for egenkapital som behøves for å bygge bedriften. Det gjelder ikke bare oss, det gjelder mange.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer