Milliardærens tragedie: - Det raknet

Da han trakk seg tilbake, gikk alt galt for den eksentriske milliardæren.

DØDE: Etter over 20 år som internettgründer med stor suksess, raknet det fullstendig for Tony Hsieh. Foto: REUTERS / Richard Brian / NTB
DØDE: Etter over 20 år som internettgründer med stor suksess, raknet det fullstendig for Tony Hsieh. Foto: REUTERS / Richard Brian / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tony Hsieh var den eksentriske internettgründeren, som begynte i det små på 1990-tallet og til slutt satt med den nettbaserte skobutikken Zappo, som i 2009 ble solgt til Amazon for spinnville 1,2 milliarder dollar.

Selv om han solgte selskapet fortsatte han som sjef inntil i sommer, og fikk stort sett gjøre som han ville. Amazon-sjef, verdens rikeste mann Jeff Bezos, så på Hsieh som en inspirasjonskilde, skriver Forbes.

- Jeffs tanke var at om Zappos gjorde noe de kan lære av, så vil det ha 25 ganger så stor innvirkning i Amazon, sier Fred Mossler, en tidligere Zappos-sjef, som var med på møter mellom Bezos og Hsieh.

Døde

Men i november kom beskjeden som rystet finansverdenen. Dagen etter Thanksgiving døde Hsieh som følge av røykskader han hadde pådratt seg under en husbrann i Connecticut, 46 år gammel.

- Tonys godhet og sjenerøsitet har rørt livene til alle rundt ham, og har lyst opp verden for alltid, het det i en uttalelse fra familien, ifølge CNN.

GRÜNDER: Her er Tony Hsieh avbildet med en rekke framstående bedriftsledere i 2008, blant dem Microsoft-sjef, Bill Gates. Foto: AP Photo / Stephen Brashear / NTB
GRÜNDER: Her er Tony Hsieh avbildet med en rekke framstående bedriftsledere i 2008, blant dem Microsoft-sjef, Bill Gates. Foto: AP Photo / Stephen Brashear / NTB Vis mer

Hsieh døde ni dager etter at brannmenn rykket ut til en brann i New London i Connecticut og hentet ut milliardæren fra et lagerområde i huset.

Brannvesenet omtaler saken som en «ulykke», men hendelsen var kulminasjonen av en halvt års nedadgående spiral for Hsieh, skriver Wall Street Journal.

Så etter «lidenskap»

Gjennom sine over 20 år i finansverdenen var han en av de mest oppsiktsvekkende og uvanlige gründerne.

Han ble født av taiwanske foreldre i California på begynnelsen av 1970-tallet.

Han solgte det første selskapet sitt, internettreklameselskapet LinkExchange, til Microsoft Corporation for 265 millioner dollar da han var i midten av 20-åra.

Det var i kjølvannet av dette han skapte skosuksessen Zappos. Folk omfavnet ideen om å kjøpe sko på internett, fordi Zappos gjorde det svært enkelt for folk å returnere skoene om de ikke ville ha dem likevel. Angrefristen var på ett år.

Her skapte han en uvanlig bedriftskultur, som ble bygget på «moro og litt rarhet», ifølge New York Times.

I 2005 sendte han ut en e-post til alle ansatte, der han ba dem sende inn det de mente var bedriftens formål.

Det resulterte i en rekke verdier som definerte selskapet. Nøkkelegenskapen Hsieh var på jakt etter var «lidenskap».

- Jakt på visjonen, så vil pengene og fortjenesten komme, sa han i 2008.

Han eksperimenterte også med en flat struktur i selskapet, uten titler på noen av de ansatte, uten at det nødvendigvis var helt vellykket. Han skrev også den bestselgende boka «Delivering Happiness», som handlet om hans entreprenørskap.

Investerte millioner i Las Vegas

I tillegg til å være en svært vellykket internettgründer, investerte han 350 millioner dollar i sentrum av Las Vegas, som var byen han overraskende flyttet Zappo til.

Der forvandlet han en litt shabby bykjerne til en kunst-, kultur- og teknologihub, der Hsieh selv bodde i årevis.

«Tony Hsieh spilte en avgjørende rolle i å transformere sentrum av Las Vegas», skrev Nevadas guvernør Steve Sisolak på Twitter.

KJENTE MENNESKER: Etter at Tony Hsieh dødsfall ble kjent, ble han hyllet av tidligere president, Bill Clinton, som omtaler ham som «fascinerende, briljant og inspirerende» Foto: AP Photo / Brennan Linsley / NTB scanpix
KJENTE MENNESKER: Etter at Tony Hsieh dødsfall ble kjent, ble han hyllet av tidligere president, Bill Clinton, som omtaler ham som «fascinerende, briljant og inspirerende» Foto: AP Photo / Brennan Linsley / NTB scanpix Vis mer

Omga seg med ja-mennesker

Men i sommer valgte han å trekke seg tilbake. Det svirret flere rykter om at Hsieh hadde blitt tvunget til å gi seg som sjef for Zappo, men det har Amazon avvist.

Da han trakk seg tilbake flyttet han også fra området han hadde lagt ned så mye penger i i Las Vegas, til skidestinasjonen Park City i Utah.

Der skal han ha omgitt seg med ja-mennesker, som han betalte penger for å henge rundt ham og gjennomføre minimalt med arbeidsoppgaver, skriver Wall Street Journal.

Med en formue anslått til å være 700 millioner dollar, kunne Hsieh komme med et uslåelig tilbud til folkene han omringet seg med, der en del var tidligere Zappos-ansatte: Jeg dobler den høyeste lønna dere har hatt.

Fikk advarsel

Like etter at han flytta til Park City fikk Hsieh besøk den kjente sangeren Jewel. De to hadde et langvarig vennskap bak seg, og Jewel spilte blant annet en intimkonsert for 50 tilhørere like etter at hun kom.

Dagen etter, like etter at hun hadde kommet, dro hun brått. Seinere sendte hun milliardærvennen et brev. Det ble sendt i posten, på gamlemåten, siden Hsieh var midt i en «digital avrusning».

«Jeg skal være direkte. Jeg må fortelle deg at jeg mener du ikke er frisk og at du ikke har hodet på rett plass. Jeg mener du tar for mye narkotika som får deg til å distansere deg», skrev artisten ifølge Forbes, og fortsatte:

«Menneskene du omgir deg med er enten uvitende eller villige til å være medskyldige i at du dreper deg selv».

To uker før han døde fikk en av hans nærmeste venner, Phillip Plastina, en telefon.

- Tony er i problemer, sa personen i telefonen til Plastina.

Han ble bedt om å dra til Park City for å få Hsieh bort fra den selvdestruktive veien han var på vei ned, ifølge personen på telefonen. Han skal ha tatt stadig mer narkotika og drukket stadig mer alkohol.

- Det raknet

Hsieh snakket ofte om at fest var en sentral del av livet hans, men det ble for alvor et problem etter at han sluttet i Zappo og ettersom pandemien gjorde ham isolert.

De fleste av Hsiehs gamle venner fra San Francisco og Las Vegas så på folkene han hadde rundt seg i Utah som svært negative for ham. De oppmuntret den destruktive oppførselen og utnyttet Hsiehs gavmildhet.

- Det raknet for ham, sier Plastina, som tross gjentatte forsøk ikke fikk kontakt med vennen de siste ukene.

«Når du ser rundt deg og innser at alle rundt deg er på din lønningsliste, så er du i trøbbel. Du er i trøbbel, Tony», skrev artistvennen Jewel i brevet til Hsieh.

Blant dem som da ga uttrykk for sin sorg var tidligere president Bill Clinton.

«Jeg setter pris på alle samtalene jeg hadde med Tony Hsieh. Han var fascinerende, briljant og inspirerende og hans urokkelige innsats for å spre lykke - og entusiasme for å veilede unge gründere - berørte utallige liv til det bedre», skrev Clinton på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer