Klimakrisen

Milliardærer på «skattejakt»: - Vår største utfordring

Under isen på Grønland kan det befinne seg «skatter», tror noen av verdens rikeste menn.

RIKING: Jeff Bezos er blant dem som håper at det befinner seg «skatter» under isen på Grønland. Foto: Joe Skipper / Reuters / NTB
RIKING: Jeff Bezos er blant dem som håper at det befinner seg «skatter» under isen på Grønland. Foto: Joe Skipper / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Klimakrisen gjør at isen på Grønland smelter i et enormt tempo, noe som har fått forskere og klimaorganisasjoner til å rope varsko.

Men issmeltingen på Grønland gjør - paradoksalt nok - jobben kanskje enklere med å finne kritiske materialer som kan få fart på det grønne skiftet.

Skattejakt

Det tror og håper i alle fall et knippe milliardærer. Noen av verdens rikeste menn finansierer nemlig en massiv «skattejakt», med helikoptre og sendere, på vestkysten av Grønland, skriver CNN.

De aktuelle superrikingene inkluderer Amazon-gründer Jeff Bezos, Microsoft-gründer Bill Gates og tidligere New York-ordfører Michael Bloomberg, blant andre.

De satser på at det under åsene og dalene på Grønlands Disko-øy og Nuusuaq-halvøy, finnes nok kritiske mineraler til å drive flere hundre millioner elektriske kjøretøy.

Milliardærene har sprøytet penger inn i Kobold Metals, et selskap som leter etter mineraler i samarbeid med Bluejay Mining.

- Vi leter etter den mest, eller nest mest, betydningsfulle forekomsten av nikkel og kobolt i verden, sier Kurt House, administrerende direktør i Kobold Metals, til CNN.

- Vår største utfordring

De håper å finne sjeldne og verdifulle metaller på Grønland, som altså er viktige komponenter i elektriske biler og i store batterier som lagrer fornybar energi.

Prisen på nikkel doblet seg i kjølvannet av Ukraina-krigen, da Russland står for omtrent ti prosent av verdens nikkelbehov, skriver Reuters.

- Den nye uheldige geopolitiske utviklingen viser tydelig at den vestlige verden trenger nye forekomster av disse kritiske metallene, sier Bluejay Minings toppsjef, Bo Steensgard, til Reuters.

SMELTER: Smeltevann fosser ut av et isfjell som flyter i Diskobukta, vest på Grønland, 28. juni 2022. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB
SMELTER: Smeltevann fosser ut av et isfjell som flyter i Diskobukta, vest på Grønland, 28. juni 2022. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB Vis mer

Kobold-sjef House sier til samme nyhetsbyrå:

- Å elektrifisere den globale økonomien fullstendig, er vår generasjons største utfordring.

- For å oppnå dette skyhøye målet, må vi framskynde innsatsen i å finne kritiske materialer som er viktige i elbilrevolusjonen.

Steensgaard sier til CNN at det er bekymringsfullt å se konsekvensene og innvirkningene av klimaendringene på Grønland.

- Men generelt sett har klimaendringer gjort leting og gruvedrift på Grønland enklere og mer tilgjengelig.

Smeltevann fra isen på Grønland har økt med 21 prosent de siste 40 åra, og har økt den globale flomfaren, ifølge en studie omtalt av Forskning.no.

Frykten og den store usikkerheten er hvordan smeltingen vil påvirke havnivåene. Tilgangen på satellittbilder har imidlertid gjort det enklere å forutsi hvor mye havet vil stige.

- Anslag viser at isflakene fra Grønland vil føre til en økning i havnivåene på mellom 3 og 23 centimeter innen 2100, sier medforfatter av studien, Amber Leeson, ved Lancaster University, ifølge nettstedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer