Milliardærer trues med bøter

Milliardærene mener de bør få beholde gjerdene på luksuseiendommene ved Oslofjorden, men kommunen truer med bøter om de ikke fjernes.

HINDRER FERDSEL: Ifølge Kapital er det gjerdene i rød ring på bildet som Oslo kommune mener er ulovlige. Foto: 2023 Norkart AS/Plan- og bygningsetaten, Oslo Kommune
HINDRER FERDSEL: Ifølge Kapital er det gjerdene i rød ring på bildet som Oslo kommune mener er ulovlige. Foto: 2023 Norkart AS/Plan- og bygningsetaten, Oslo Kommune Vis mer
Publisert

Bygdøy i Oslo er et av Norges desidert mest fasjonable strøk, der prakteiendommene ligger som perler på ei snor.

Ved vannkanten like utenfor Oslo sentrum holder noen av Norges aller rikeste til.

Men for å sjekke at de rikeste følger reglene, var kommunen på besøk i området i oktober i fjor.

BOK: Gunnhild Stordalens bok har skapt debatt. Her får Petter Stordalen spørsmål om boka. Video: Kristian Ridder-Nielsen Vis mer

Trues med bøter

Gjennom Oslo kommunes strandsoneprosjekt er det avdekket en lang rekke ulovligheter langs fjorden, og den eksklusive halvøya er altså intet unntak.

Nå har kommunen sendt ut brev til flere Bygdøy-adresser, der de truer med bøter på opptil 4000 kroner dagen dersom hindringer ikke fjernes innen 15. september. Det melder Kapital.

En av Norges rikeste kvinner, skipsrederarving Else Helene Sundt (42), er blant adressatene. Hun eier tre tilstøtende eiendommer på den aktuelle halvøya.

Varselet gjelder et ti meter langt gjerde på den styrtrike arvingens eiendom. Det kom allerede i desember 2021. Etter Bymiljøetatens befaring i høst, sto imidlertid gjerdet fortsatt. De skrev dermed et nytt brev:

«Den nederste delen av gjerdet er ulovlig, og må fjernes innen 15.06.2023».

Det er ikke første gang kommunen stikker kjepper i hjula for Sundt.

Som Børsen har omtalt, satte de også en fullstendig stopper for superrikingens planer om en gigantisk villa.

Kjønnslig aktivitet

Men også naboene har fått varsel. Milliardær-brødrene Michel og Richard Andvord bor på hver sin ende av den aktuelle strandsonen.

De har også gjerder som kommunen mener er problematiske.

Michel Andvord framholdt overfor Avisa Oslo i fjor at tregjerdet skiller eiendommen fra naturiststranda på Huk. Det ble i sin tid oppført fordi mange naturister tok seg inn på eiendommen.

Familien har sett seg lei på «kjønnslige aktiviteter» på kveldstid, ifølge avisa. Andvord mente oppførselen til en del besøkende var et økende problem.

Når det gjelder broren Richard, mener han ifølge Kapital at de bør beholdes fordi han nesten ikke har andre områder å oppholde seg på enn rett ved stranda. Kommunen er ikke enig, og krever fjerning av både gjerdet og en mur.

Ifølge Kapital krever etaten nå dokumentasjon på at tiltakene er gjennomført, og truer med tvangsmulkter på 1.000 kroner pr. virkedag hvis det ikke er gjort innen fristen 15. juni. Satsen vil øke til 2000 kroner dagen fram til 15. september. Deretter vil bøtene øke til 4000 kroner dagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer