Milliardærflukt: - Sterkt bekymringsverdig

Tax Justice Norge mener det er en bekymringsverdig trend at rikinger flytter til Sveits. Siden 2008 har Kjell Inge Røkke betalt 1,5 milliarder i skatt.

SISTE: Kjell Inge Røkke har gjort det kjent at han flytter fra Norge til Sveits. Reporter: Edward Stenlund/Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Røkke skriver at han vil bruke mer av tida si på filantropiske aktiviteter. Da vil vi si at den beste måten å være filantropisk på, er å bidra gjennom skatteseddelen.

Det sier daglig leder i Tax Justice Norge, Sigrid Klæboe Jacobsen, til Børsen.

- Gir større glans til dem

Mandag ble det kjent at Kjell Inge Røkke har flytta til Lugano i Sveits.

Røkke har selv ikke gitt noen konkret årsak til flyttingen, men skriver følgende i et brev til medaksjonærer og medarbeidere i Aker:

- Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted - det er verken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa.

Sveits ligger på 5. plass over Tax Justice Networks liste over skatteparadis for selskap i verden, og på 2. plass når det gjelder finansielt hemmelighold.

KRITISK: Daglig leder i Tax Justice Norge, Sigrid Klæboe Jacobsen. Foto: Tax Justice Norge
KRITISK: Daglig leder i Tax Justice Norge, Sigrid Klæboe Jacobsen. Foto: Tax Justice Norge Vis mer

Jacobsen mener Røkkes valg er et klassisk riking-grep.

- Det er klassisk for milliardærer at de velger å stille seg utenfor samfunnet på denne måten, og at de vil være filantroper der de håndplukker prosjekter de vil støtte selv, som gir større glans tilbake til dem.

Jacobsen tror Røkkes flytting kan ha blitt framskynda, fordi det er venta at skatteutvalget skal legge fram forslag til å endre den såkalte exit-skatten.

I dag kan nemlig de som melder flytting slippe å betale skatt, om de venter med å selge aksjer i fem år.

Milliardærflukt: - Sterkt bekymringsverdig

- Skatteinntekter har aldri vært viktigere

Hun mener det er en trend blant milliardærer at de flytter til land som Sveits for å unngå skatt.

- Røkke føyer seg inn i det mønsteret. Det er sterkt bekymringsverdig, sier hun.

Den daglige lederen viser til FNs levekårsundersøkelse som kom i forrige uke, som viser at det er en tilbakegang i levekår i ni av ti land i verden i to år på rad.

Det er første gang siden 1990 at FN har målt en nedadgående trend i undersøkelsen to år på rad.

- Økonomisk ulikhet har skutt fart de siste årene, og vi må bare forvente at dette kommer til å øke. Skatteinntekter har aldri vært viktigere enn de er nå. Denne milliardstrømmen til skatteparadiser viser tydelig at de på toppen av samfunnspyramiden ikke tar inn over seg sin rolle i å bidra til den økende ulikheten, sier Jacobsen.

- For Aker betyr dette ingenting

Kommunikasjonsdirektør i Aker, Atle Kigen, sier til Børsen at Kjell Inge Røkke ikke har noe å legge til utover det som står i brevet, og henviser videre til Røkkes pressekontakt, Rolf Nereng.

Han understreker likevel følgende:

- For Aker betyr dette ingenting. Aker er et norsk selskap, med solid norsk forankring. Virksomheten i Aker fortsetter som før. Røkke fortsetter som største eier og aktiv styreleder. TRG er et norsk selskap, så kapitalen jobber ut fra Norge.

Røkkes pressekontakt, Rolf Nereng, skriver følgende i en epost til Børsen:

«Uansett hva andre måtte mene, har Røkke ingen ytterligere kommentarer nå, utover den fyldige redegjørelsen han har gjort offentlig tilgjengelig».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer