Milliardærkappløp om romturisme

Da de første menneskene skulle ut i verdensrommet, var det et kappløp mellom supermakter. Nå er det superrikinger som konkurrerer om turisme i rommet.

SUPERRIKINGER: Søndag skal Richard Branson (t.h.) skytes opp i rommet, ni dager før verdens rikeste mann, Jeff Bezos' planlagte romferd, den 20. juli. Foto: Mandel Ngan / Don Emmert / AFP / NTB
SUPERRIKINGER: Søndag skal Richard Branson (t.h.) skytes opp i rommet, ni dager før verdens rikeste mann, Jeff Bezos' planlagte romferd, den 20. juli. Foto: Mandel Ngan / Don Emmert / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Britiske Richard Branson står først i den eksklusive køen av dollarmilliardærer som vil fly folk ut i verdensrommet.

Allerede på søndag skal Branson sammen med et mannskap på to og tre andre ansatte i Virgin Galactic fly til kanten av verdensrommet. I romflyet VSS Unity vil de oppleve noen minutter i vektløshet og se omrisset av jorda under seg.

Verdens rikeste mann

Ei drøy uke seinere – på samme dato som den første månelandingen: 20. juli – er turen kommet til Jeff Bezos. Amazon-grunnleggeren har med broren sin, en betalende passasjer og den 82 år gamle piloten Wally Funk. Funk er en av 13 kvinner som ble plukket ut av Nasa i 1959 og trent på samme måte som de første astronautene. Over 60 år seinere skal hun endelig nå verdensrommet.

Bare noen timer etter at det ble kjent at Funk skulle være med Bezos til rommet, framskyndet Branson sin avreise. Han skulle egentlig tatt av seinere i år, før selskapet hans begynner å ta med betalende passasjerer til neste år. Likevel insisterer han på at det ikke er et kappløp, og at han ikke prøver å slå Bezos. Sistnevnte har ikke sagt noe om at Branson nå har gått forbi ham.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.