Witzøes skatteutspill

Milliardærkrangel: - Tomme trusler

- Sutring og tomme trusler, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes om laksemilliardær Gustav Witzøes knallharde oppgjør med formuesskatten.

TOMT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes lar seg ikke skremme av laksemilliardær Gustav Witzøes advarsler om at det norske arvesølvet kan havne på utenlandske hender. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
TOMT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes lar seg ikke skremme av laksemilliardær Gustav Witzøes advarsler om at det norske arvesølvet kan havne på utenlandske hender. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Formuen på 33,5 milliarder kroner gjør Salmar-eier Gustav Witzøe til verdens sjette rikeste nordmann.

I et intervju med Dagbladets finansnettsted Børsen for en uke siden, tok Witzøe et ramsalt oppgjør med formuesskatten, og hevdet videre at en Ap-ledet regjering ville koste selskapet hans enorme summer.

- Det vil likevel bare bli småpenger sammenliknet med det skatteopplegget som er nedfelt i vårt program, påpeker Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

LAKSEMILLIARDÆR: Gustav Witzøe seniors bønn bønn til statsminister Erna Solberg (H) satte fyr på debatten om formuesskatt. Foto: Aftenposten / NTB
LAKSEMILLIARDÆR: Gustav Witzøe seniors bønn bønn til statsminister Erna Solberg (H) satte fyr på debatten om formuesskatt. Foto: Aftenposten / NTB Vis mer

For å tillegg til å legge seg på et høyere nivå i økt formuesskatt (1,4 prosent for nettoformue over 100 millioner kroner), vil Rødt også fjerne hele aksjerabatten.

- Den er i dag på 45 prosent. Ap og Sp vil bare redusere den til 20 prosent, mens vi vil hele aksjerabatten til livs. Så jeg forstår at Witzøe frykter Rødt. For vår politikk vil svi der det gjør mest vondt, nemlig i profitten, sier Moxnes til Børsen.

På spørsmål om hvor mye laksegiganten Salmar og eierne må betale i skatt med Rødts skatteopplegg, sier Moxnes at det er umulig å anslå uten fullt innsyn i selvangivelser, men understreker at det vil bli «veldig mye mer».

Gevinst i kriseår

Laksegründer Witzøe har formelt overført milliardverdier i konsernet til sønnen, men i Kapitals beregninger legges verdiene i familiedrevne foretak til det finansbladet definerer som familiens overhode.

I oversikten over Norges 400 rikeste, framgår det at Witzøe økte formuen fra 29,8 milliarder kroner i 2019 til 33,5 milliarder kroner i 2020.

- I coronakriseåret der svært mange har gått ned i inntekt og mistet jobben, har Witzøe økt sin formue med over 10 prosent. Så han har råd til å betale skatt, sier Moxnes.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

- Det er da ikke noe galt i å drive en lønnsom bedrift?

- Witzøe later som at det er milliardærene som skaper arbeid, men det er jo arbeidet som skaper milliardærene. Arbeidsfolk er de ekte verdiskaperne. Vi trenger ikke norske eiere som ikke vil betale skatt. Da kan de like gjerne få lov til å flytte, parerer Rødt-lederen.

Tror ikke helt på det

I et sjeldent intervju med norsk presse, ba Salmar-sjefen med base på Frøya i Trøndelag statsminister Erna Solberg fjerne formuesskatten umiddelbart.

Alternativet er at oppdrettsnæringa ikke vil klare å utvikle seg videre. Da kan resultatet bli utenlandsk eierskap på det norske arvesølvet, advarte Witzøe.

Uttalelsene er blitt tolket som en trussel om å flagge ut, noe som virkelig har satt sinnene i kok i debatten. Uetisk og usmakelig er noen av karakteristikkene som er blitt fremmet.

Moxnes tar det hele med ei klype salt.

- Om han gjør alvor av å flytte til Cayman Islands, så kan han likevel ikke flytte verken fjorden, fisken eller arbeidsplassene. Vi trenger arbeidsplassene, ikke sutringen til milliardærene. Han må gjerne flytte for vår del. Men det er nok mest tomme trusler, sier Rødt-lederen.

Klar til å kjøpe

Han har likevel løsningen klar.

- Dersom Witzøe virkelig vil selge selskapet, kan staten kjøpe opp anleggene så det enorme overskuddet til laksebaronene i stedet kunne brukes til fellesgoder som gratis tannhelse. Et oppkjøp vil kunne gi større inntekter til fellesskapet og mindre forskjeller ved at også de rikeste bidrar, mener Moxnes.

- Et kommunistisk grep, der altså?

- Å kalle det kommunisme er en ren avsporing. At staten eier i næringen er ikke noe annet enn slik det var med statseide Cermaq fram til Høyre solgte selskapet på billigsalg til japanske Mitsubishi i 2014. Hilsen partiet som etter eget sigende bryr seg om norsk eierskap, svarer Moxnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer