Milliardboten: - På kanten

Krass kritikk mot den astronomiske boten på 21 milliarder kroner til dagligvaregigantene. - Svært kritikkverdig, mener Frp.

REFS: Norgesgruppen (blant annet Kiwi), Coop og Rema 1000 må punge ut for det Konkurransetilsynet hevder er ulovlig samarbeid om priser. Boten møtes med krasse reaksjoner fra Stortinget. Foto: Lise Åserud / NTB
REFS: Norgesgruppen (blant annet Kiwi), Coop og Rema 1000 må punge ut for det Konkurransetilsynet hevder er ulovlig samarbeid om priser. Boten møtes med krasse reaksjoner fra Stortinget. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Håndteringen av denne saken fra Konkurransetilsynets side er under enhver kritikk, sier Morten Ørsal Johansen, Frp-representant i næringskomiteen på Stortinget.

Han er mildt sagt skeptisk til Konkurransetilsynet, som tirsdag varslet astronomiske 21 milliarder kroner i bot til Norgesgruppen (blant annet Meny, Joker, Kiwi og Spar), Coop (blant annet Obs, Mega, Prix og Extra) og Rema 1000 for prissamarbeid i forbindelse med bruk av prisjegere.

Ørsal Johansen anklager tilsynet for å opptre på kant med loven de selv skal håndheve.

- Det er svært kritikkverdig at Konkurransetilsynet, som har visst om denne bransjenormen lenge, overhodet ikke har gjort det som er deres plikt - nemlig å veilede om konkurranseloven, sier Frp-representanten.

Matkjedene har på det sterkeste avvist lovbrudd. Mens Konkurransetilsynet hevder at avtalen kan ha presset prisene opp, mener kjedene at kartlegging av hverandres priser har kommet forbrukerne til gode.

Konkurransedirektør Lars Sørgard mener Frp misforstår hva veiledningsplikten til Konkurransetilsynet består i.

- Veitrafikkloven sier at du ikke skal kjøre med promille over en viss grense. Dersom du blir tatt, kan du ikke klandre politiet fordi de ikke stoppet deg før. Slik er det også med konkurransereglene, sier Sørgard.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer