Milliardene renner inn: - Fullstendig galt

Tross «Russland-exit» bidrar vestlige tobakksgiganter til enorme summer i pengekassa til Kreml, ifølge britisk avis.

TJENER FETT: Bare siden krigens start har tobakksindustrien bidratt til cirka 80 milliarder kroner i inntekter for Russland, her representert ved Putin og forsvarsminister Sergej Sjojgu. Det opprører. Foto: Sputnik / AP / NTB
TJENER FETT: Bare siden krigens start har tobakksindustrien bidratt til cirka 80 milliarder kroner i inntekter for Russland, her representert ved Putin og forsvarsminister Sergej Sjojgu. Det opprører. Foto: Sputnik / AP / NTB Vis mer
Publisert

Etter at russiske styrker marsjerte inn i Ukraina, har vestlige selskaper stått i kø for å marsjere ut av Russland.

Bakteppet er de massive sanksjonene mot landet, og de omdømmemessige risikoene ved å finansiere Putins krigsmaskin.

Håver inn på tobakksgiganter

Et knippe globale giganter har likevel blitt værende.

En analyse gjort av britiske The Telegraph avdekker at Kreml har tjent 480 milliarder rubler i skatteinntekter fra tobakksindustrien i løpet av krigens første åtte måneder. Det tilsvarer cirka 80 milliarder kroner.

De vestlige gigantene British American Tobacco, Philip Morris og Japan Tobacco International utgjør en 90 prosents markedsandel i Russland. Det innebærer at de tre har bidratt med 6,3 milliarder pund alene.

Tallene viser hvordan verdens største tobakksfirmaer fortsetter å finansiere Putins krig, skriver avisa, tross selskapenes lovnader om å trekke seg ut av Russland.

Det vekker reaksjoner:

- Det er helt klart fullstendig galt at disse vestlige selskapene fortsetter å betale betydelige skatter inn i Russlands statskasse, fordi veldig mye av russiske statsmidler går nå til å finansiere Ukraina-krigen, som dreper mennesker i store antall, sier Bob Seely i det konservative partiet.

Varslet exit - men

London-baserte British American Tobacco, som står bak merker som Camel og Pall Mall, nektet først å kutte Russland-båndene, men varslet etter hvert en exit, som følge av press. De har imidlertid ikke gjort det ennå.

Philip Morris - som eier Marlboro - har stanset salg av enkelte produkter og satt markedsføringsaktivitet på vent i Russland. Men de sier de skal forlate landet på en «ordentlig måte». Sjefen sa i sommer at exiten ikke skjer før nærmere nyttår, ifølge Bloomberg. Han sa det er en veldig komplisert prosess.

Japan Tobacco International har fire fabrikker og nærmere 4000 ansatte i Russland, som de omtaler som et av deres største markeder. Selskapet la i mars alle nye investeringer og markedsføringsaktivitet på is. De har imidlertid ikke forpliktet seg til å forlate landet.

- JTI opererer i alle sine markeder i full overensstemmelse med nasjonal lovgivning og skattekrav, sier en talsperson for selskapet, ifølge The Telegraph.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer