Et smutthull i EUs sanksjonsregelverk har gjort det mulig for Russlands president Vladimir Putin å kassere inn over én milliard euro - altså 11,9 milliarder norske kroner - ekstra det siste året, skriver Politico.
Ved å utnytte Bulgarias spesialunntak fra EUs forbud mot russisk olje, har millioner av fat med russisk olje likevel blitt eksportert til en rekke land - deriblant europeiske.
Dette har gitt Putin tilsvarende inntekter til å finansiere leiesoldatgruppa Wagner i ett år. I tillegg har det russiske oljeselskapet Lukoil fått over 500 millioner euro, nesten 6 milliarder kroner, i fortjeneste.
Nå tar flere EU-land og politikere til orde for å stramme til sanksjonene ytterligere.

- Går mot rekord
Dette er avtalen
Bulgaria er sterkt avhengig av det russiske oljeselskapet Lukoil. Selskapet har et raffineri i den bulgarske byen Burgas, som forsyner landet med 80 prosent av all diesel og bensin som forbrennes.
Ifølge EUs sanksjonsregler kan ikke Bulgaria selge oljeprodukter fra russisk opprinnelse til utlandet.
En spesialavtale som skal vare ut 2024, gjør imidlertid at de kan eksportere disse produktene dersom visse vilkår blir oppfylt.
Dette er hvis oljen er til «eksklusiv bruk i Ukraina», eller dersom den «ikke kan bli lagret i Bulgaria som følge av miljømessige og sikkerhetsmessige årsaker».
Sistnevnte forutsetter at «salget, tilførselen, overførselen eller eksporten ikke er ment for å omgå sanksjoner».
Bare mellom mars og juli i år skal Bulgaria ha eksportert nærmere 3 millioner fat med russisk olje.
Det viser en undersøkelse gjort av den ikke-statlige organisasjonen Global Witness og tenketankene Center for the Study of Democracy (CSD) og Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA).

- Vesten ødelegger
- Er ikke ansvarlige
Den høye eksporten av olje med russisk opprinnelse skyldes, ifølge den bulgarske finansministeren Asen Vasilev, at raffineriet bare har lagringskapasitet for ti dagers produksjon.
- Vi mener at vi ikke kan stå ansvarlige for Lukoils eksport og de påfølgende inntektene til Kreml, sier han til Politico.
- Unntaket skal ikke bare hjelpe Bulgaria, men også sikre at raffineriet fungerer.
Vasilev legger til at sanksjonsfritaket vil gi den bulgarske staten opptil 250 millioner euro ekstra i skatteinntekter.

Frykter Yango-data: - Veldig problematisk
Finansierer Putins krigføring
Det er imidlertid vanskelig å bevise hvorvidt oljeproduktene som eksporteres fra Bulgaria, faktisk er av russisk opprinnelse. Burgas får nemlig også leveranser med råprodukter fra land som Irak, Libya og Egypt.
Samtidig viser undersøkelser at brorparten av all råoljen som mottas av Burgas-raffineriet, kommer fra Russland.
I flere tilfeller skal det ha blitt lastet opp store tankskip med petroleumsprodukter til utenlandseksport, til tross for at Bargas i månedsvis bare har mottatt leveranser med russisk olje.
Dersom det likevel skulle vise seg at Bulgaria ikke eksporterer noe av den russiske oljen, har Kreml likevel tjent gode penger på å sende råprodukter til bruk innad i landet.
Ifølge utregninger gjort av Global Witness, tjente Russland mellom 5. februar og 31. oktober i år over 983 millioner euro bare på å sende olje til Bulgaria.
Putins krigsmaskineri har følgelig fått et ekstrabidrag tilsvarende minst 11,7 milliarder norske kroner fra virksomheten i Bulgaria.

Slik skjulte de rikdommen
- Bør fjernes
Flere eksperter har pekt på at det ikke foregår et direkte brudd mot sanksjonene. Også Lukoil og Bulgaria hevder at de har sitt på det tørre.
Imidlertid har en rekke EU-land og politikere tatt til orde for at Brussel må stramme inn på reglene som har gitt Bulgaria spesialavtalen.
- De bør i det minste stramme inn på sanksjonene og på unntaksordningen. Men det mest optimale er å fjerne hele unntaket, sier Delyan Dobrev, leder for energikomiteen i det bulgarske parlamentet, til Politico.
Europakommisjonens leder, Ursula von der Leyen, meldte lørdag at EU vil legge fram sin 12. pakke med sanksjoner mot Russland den kommende uka.
Ifølge Reuters kan de nye sanksjonene gjelde russiske diamanter, en rekke russiske diplomater og en EU-ansatt.
I forlengelse av dette har diplomater fra tre EU-land kommet til enighet om at Europakommisjonen også bør behandle Bulgarias spesialavtale.