Krypto-skandale i Tyrkia:

Milliarder tapt - her rømmer sjefen

Tyrkias største krypto-børs er lukket, og børsens administrerende direktør har flyktet fra landet.

PÅ RØMMEN: Her blir den assisterende direktøren i Thodex, Faruk Fatih Özer, sjekket i passkontrollen på Istanbuls internasjonale flyplass, før han forsvant ut til terminalen. Han har nå flyktet fra Tyrkia etter krypto-børsen plutselig ble stengt ned tidligere denne uka. Brukernes penger er nå fryst. Foto: Handout / Demiroren News Agency / AFP/ NTB.
PÅ RØMMEN: Her blir den assisterende direktøren i Thodex, Faruk Fatih Özer, sjekket i passkontrollen på Istanbuls internasjonale flyplass, før han forsvant ut til terminalen. Han har nå flyktet fra Tyrkia etter krypto-børsen plutselig ble stengt ned tidligere denne uka. Brukernes penger er nå fryst. Foto: Handout / Demiroren News Agency / AFP/ NTB. Vis mer
Publisert

En av Tyrkias største Krypto-børser, Thodex, stengte plutselig ned tidligere denne uka.

Brukerne kan ikke ta ut pengene sine fra børsen, og flere frykter nå at den 27 år gamle assisterende direktøren, Faruk Fatih Özer, har stukket av med milliarder. Nå har minst 400 000 brukere opprettet sak mot han. Det skriver det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

Direktøren flyktet fra landet på onsdag, og overvåkingsbilder fra flyplassen i Istanbul viser at han ble sjekket i passkontrollen kort tid før han forsvant ut til terminalen.

62 personer har allerede blitt anholdt i saken, men det har totalt blitt utstedt arrestordre på 78 personer. Det estimeres at det kan ha blitt tapt over 2 milliarder dollar, som tilsvarer nesten 16,6 milliarder norske kroner.

I skjul

Siden Özer flyktet landet på onsdag, har han gått i skjul og ingen har hørt fra direktøren, ifølge finansavisa Bloomberg.

I en uttalelse fra en hemmelig lokasjon lovet Özer å tilbakebetale investorer og at han skulle komme tilbake til Tyrkia for å stå til rette for det han har gjort.

Myndighetene har nå blokkert selskapets kontoer og politiet har ransaket hovedkontoret i Istanbul. Påtalemyndighetene har innledet en etterforskning mot Thodex og direktør Özer.

Lukket for handel

Thodex hadde i forrige måned en stor kampanje for å tiltrekke seg nye brukere til krypto-børsen.

Der lovte de blant annet at nye brukere skulle få gratis Dogecoin. Likevel meldte flere brukere at de aldri mottok en eneste digital krone.

KOMMUNIKASJON: Motpartene i Hagen-saken skal ha kommunisert via Bitcoin. Slik ble det gjort, og slik kan politiet koble en potensiell gjerningsperson til denne kommunikasjonen. Video: Marie Røssland Vis mer

Inne på hjemmesidene til Thodex står det nå en beskjed om at det ikke er grunn til bekymring, og at man ikke skal tro på de negative omtalene som er skrevet i mediene.

Ifølge krypto-mediet Coindesk ble det handlet kryptovaluta, i form av bitcoin, for over 10 millioner dollar da børsen uten forvarsel lukket for all handel.

I forrige uke ble det ulovlig å handle med kryptovaluta i Tyrkia. Likevel er det fortsatt lovlig å eie dem, men de kan ikke brukes til å handle varer og tjenester.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer