Milliarder tapt i bank-kollaps

Oljefondet satt ved årsskiftet med aksjer for 6 milliarder kroner i den kollapsede russiske banken Sberbank.

AVMELDING: Oljefondsjef Nicolai Tangen legger i dag fram årsrapporten, beholdningsliste og rapporten over ansvarlig forvaltning. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
AVMELDING: Oljefondsjef Nicolai Tangen legger i dag fram årsrapporten, beholdningsliste og rapporten over ansvarlig forvaltning. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den russiske storbanken kollapset fullstendig på London-børsen onsdag, med et verdifall på hele 90 prosent.

Det skjedde etter to dager med voldsomt fall, og etter at banken annonserte at den trekker seg helt ut av Europa som følge av at den har blitt rammet av strenge, vestlige sanksjoner.

Moskva-børsen har vært stengt for handel denne uka.

Tungt i energi

Sberbank-investeringen var oljefondets nest største investering i Russland ved årsskiftet.

Den aller største verdien var plassert i det statlige Gazprom, der Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) eide 0,86 prosent av alle aksjene, tilsvarende verdier for 8,2 milliarder kroner.

Den tredje største investeringen var også innen olje og gass-sektoren, nemlig i Lukoil, der oljefondet satt med aksjer for 3,9 milliarder kroner.

Over 27 milliarder

Dette viser oljefondets beholdningsliste ved årsskiftet, som nå er lagt fram.

Ifølge listen satt oljefondet med samlede investeringer for 27,4 milliarder i alt i Russland ved årsskiftet. Det tilsvarer 0,2 prosent av alle fondets investeringer.

Mandag denne uka ba Finansdepartementet Norges Bank om å lage en plan for å selge oljefondet ut av Russland. Planen skal være klar seinest 15. mars.

- Det er viktig for legitimiteten til både Norge og fondet at vi sammen med verdenssamfunnet markerer et tydelig standpunkt ved å trekke sparepengene våre ut av det russiske markedet, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer