Lekkasje:

Milliarder til å fjerne Erna-kutt

SV vil fjerne såkalte «usosiale» kutt med drøye fem milliarder. Det kan dermed være duket for en real omkamp om de upopulære kuttene når regjeringen skal forhandle med SV om neste års statsbudsjett.

VIL HA OMKAMP: Mandag legger SV fram sitt alternative budsjett. Der har de valgt å reversere mange av de omdiskuterte kuttene fra Solberg-regjeringen som foreløpig er fredet av regjeringen i sitt budsjett. Dermed kan det bli omkamp om flere av disse i budsjettforghandlingene. Foto: Audun Braastad / NTB
VIL HA OMKAMP: Mandag legger SV fram sitt alternative budsjett. Der har de valgt å reversere mange av de omdiskuterte kuttene fra Solberg-regjeringen som foreløpig er fredet av regjeringen i sitt budsjett. Dermed kan det bli omkamp om flere av disse i budsjettforghandlingene. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert

- Regjeringspartiene gjør klokt å komme oss i møte, sier SVs nestleder Kirsti Bergstø til Dagbladet.

Det har vakt sterke reaksjoner at Støre-regjeringen har valgt å beholde flere av de såkalte «usosiale» kuttene fra Solberg-regjeringen i sitt budsjettforslag. Det gjelder særlig feriepenger for arbeidsløse og brillestøtten til barn, som var to kutt Ap lovet velgerne å reversere i de 100 første dagene ved makten.

Høyres Henrik Asheim og Rødts Mimir Kristjansson har blant annet uttalt til Dagbladet at Ap lurte velgerne sine.

Dagbladet kan nå fortelle at SV vil reversere disse og andre kutt. I sitt alternative budsjett, som de legger fram mandag, bruker SV i overkant av fem milliarder kroner på å rette opp i det de mener er smålige og usosiale kutt.

Det kan dermed bli en tøff virkelighet for Ap/Sp-regjeringen neste uke.

- En start

Da finansminister Trygve Slagsvold Vedum la fram regjeringens budsjettforslag, kalte SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski det for «grått og smått».

SVs alternative budsjettet danner grunnlaget for de tøffe budsjettforhandlingene SV nå skal inn i med Ap og Sp. Samtidig er SVs budsjett partiets drømmevisjon, og er ikke nødvendigvis likelydende med kravene i budsjettforhandlingene.

Kuttene SV vil reversere i sitt alternative budsjett, er følgende:

 • Reversere kutt i støtte til barnebriller
 • Gjenopprette barnetillegget for uføre
 • Reversere kutt i skjermingstillegg for uføre
 • Reversere kutt stønad til bil
 • Reversere regjeringens kutt i tiltakspenger
 • Reversere innstramminger i fribeløpet til uføre
 • Styrke aktivitetshjelpemidler for personer over 26 år
 • Reversere økning i egenandelstaket
 • Reversere kuttet i tannreguleringsordningen
 • En tryggere ordning med arbeidsavklaringspenger (AAP)
 • Reversere AAP-kutt til unge under 25 år mill.
 • Gjeninnføre feriepenger på dagpenger

- Det er alltid en diskusjon rundt hva som bør være på listen over usosiale kutt og ikke, men dette mener vi er en god start. Etter åtte mørkeblå år, så er de usosiale kuttene mange. Men dette er de kuttene SV prioriterer rundt velferden i denne omgang. Vi mener dette er viktige tiltak for å starte arbeidet med å snu utviklingen i de økonomiske forskjellene, sier Bergstø til Dagbladet.

Duket for skattebråk

Bergstø understreker at heller ikke SV klarer å reversere alle kuttene fra Solberg-regjeringen på ett enkelt budsjett.

- Dette er en start. Vi retter ikke opp alt i dette budsjettet, det må vi være ærlige på. Det klarer vi ikke på ett budsjett, men vi mener vi har tatt det viktigste og en del av disse er også ting regjeringen selv har sagt de ønsker å reversere.

På spørsmål om hvor pengene skal hentes fra, avslører Bergstø at SV ikke vil bruke mer oljepenger i sitt alternative budsjett. Det betyr at flere kan få høyere skatt, dersom SV får det som de vil.

- Vi freder ikke like mye av høyresidas skattekutt som det regjeringa gjør i sitt budsjettforslag. Dette er et spørsmål om omfordeling. Det er fullt mulig å ha vekst i velferden hvis man omfordeler bedre. Dette er et spørsmål om prioritering, sier Bergstø.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer