Lekkasje:

Milliarder til å fjerne Erna-kutt

SV vil fjerne såkalte «usosiale» kutt med drøye fem milliarder. Det kan dermed være duket for en real omkamp om de upopulære kuttene når regjeringen skal forhandle med SV om neste års statsbudsjett.

VIL HA OMKAMP: Mandag legger SV fram sitt alternative budsjett. Der har de valgt å reversere mange av de omdiskuterte kuttene fra Solberg-regjeringen som foreløpig er fredet av regjeringen i sitt budsjett. Dermed kan det bli omkamp om flere av disse i budsjettforghandlingene. Foto: Audun Braastad / NTB
VIL HA OMKAMP: Mandag legger SV fram sitt alternative budsjett. Der har de valgt å reversere mange av de omdiskuterte kuttene fra Solberg-regjeringen som foreløpig er fredet av regjeringen i sitt budsjett. Dermed kan det bli omkamp om flere av disse i budsjettforghandlingene. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert

- Regjeringspartiene gjør klokt å komme oss i møte, sier SVs nestleder Kirsti Bergstø til Dagbladet.

Det har vakt sterke reaksjoner at Støre-regjeringen har valgt å beholde flere av de såkalte «usosiale» kuttene fra Solberg-regjeringen i sitt budsjettforslag. Det gjelder særlig feriepenger for arbeidsløse og brillestøtten til barn, som var to kutt Ap lovet velgerne å reversere i de 100 første dagene ved makten.

Høyres Henrik Asheim og Rødts Mimir Kristjansson har blant annet uttalt til Dagbladet at Ap lurte velgerne sine.

Dagbladet kan nå fortelle at SV vil reversere disse og andre kutt. I sitt alternative budsjett, som de legger fram mandag, bruker SV i overkant av fem milliarder kroner på å rette opp i det de mener er smålige og usosiale kutt.

Det kan dermed bli en tøff virkelighet for Ap/Sp-regjeringen neste uke.

- En start

Da finansminister Trygve Slagsvold Vedum la fram regjeringens budsjettforslag, kalte SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski det for «grått og smått».

SVs alternative budsjettet danner grunnlaget for de tøffe budsjettforhandlingene SV nå skal inn i med Ap og Sp. Samtidig er SVs budsjett partiets drømmevisjon, og er ikke nødvendigvis likelydende med kravene i budsjettforhandlingene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.