Milliardformuen halvert

Asias rikeste kvinne har tapt mer enn halve formuen sin det siste året. Dette skyldes den stadig verre eiendomskrisen i Kina.

ASIAS RIKESTE KVINNE: Yang Huiyan har en formue på over 11 milliarder dollar. Foto: REUTERS / China Daily
ASIAS RIKESTE KVINNE: Yang Huiyan har en formue på over 11 milliarder dollar. Foto: REUTERS / China Daily Vis mer
Publisert

Ifølge Bloomberg har Yang Huiyan, Asias rikeste kvinne, tapt over halvparten av formuen sin det siste året.

Formuen hennes har gått ned fra 23,7 milliarder dollar til 11,3 milliarder, skriver The Guardian. Dette er en nedgang på 52 prosent og tilsvarer over 120 milliarder kroner.

Også på onsdag fikk Hyians formue gjennomgå, da aksjene i Country Holdings, som hun eier majoriteten av, falt med 15 prosent på Hongkong-børsen.

Kan forbipassertes

Bakgrunnen for tapet er eiendomskrisen i Kina.

Huiyan eier mesteparten av aksjene i Kinas største eiendomsfirma, Country Garden, som i likhet med resten av bransjen sliter med gjeld og likviditetsproblemer.

Selskapet ble grunnlagt av hennes far, Yang Guoqian, som overførte sine aksjer til datteren i 2005, ifølge kinesiske statlige medier. To år seinere ble hun Asias rikeste kvinne etter at selskapet ble børsnotert på Hongkong-børsen – en tittel hun nå så vidt klarer å holde på.

Dersom eiendomskrisen fortsetter å tilta, er sannsynligheten stor for at Hyian og formuen hennes blir forbipassert av Fan Hongwei, som er CEO i kunstfiberselskapet Hengli Petrochemical.

Hongwei skal, ifølge The Guardian, ha en formue på 11,2 milliarder dollar.

Får globale konsekvenser

I 2020 tok kinesiske myndigheter grep for å regulere de stadig voksende eiendomsselskapene i landet, som hadde tatt opp store lån for å finansiere boligutbygging og andre prosjekter. De blir nå tvunget til å betale ned på gjelden.

Dette førte spesielt til problemer for gigantene Evergrande, Shimao og Sunac, som står på randen av konkurs. Det kinesiske eiendomsmarkedet – og den kinesiske økonomien – står i en krise. Eiendomsmarked utgjør nemlig mellom 18 og 30 prosent av landets samlede økonomi.

Kina er verdens nest største økonomi etter USA, og forstyrrelsene i eiendomsmarkedet kan derfor få globale konsekvenser. Tidligere har aksjefall i Evergrande, Kinas mest gjeldstyngede eiendomsselskap, skapt uroligheter på børsene verden rundt, inkludert Oslo Børs.

Seinere i juli skal Evergrande offentliggjøre sine planer for rekonstruksjon av selskapet. Dette i et forsøk på å unngå konkurs, skriver Reuters.

Nedbetaling av gjeld

Urolighetene i det kinesiske eiendomsmarkedet har ikke påvirket Country Garden i like stor grad, da selskapet ikke har misligholdt gjelden sin og har høyere likviditet enn liknende markedsaktører.

På onsdag kom selskapet med en pressemelding om at de planlegger å selge aksjer for 360 millioner dollar for å betale ned gjeld, melder Reuters.

Det var disse opplysningene som sendte aksjeverdien ned 15 prosent på Hongkong-børsen onsdag kveld.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer