Milliardhandel: - Helt galt

I årets seks første måneder kjøpte norske selskaper russiske varer for 12,5 milliarder. - Hver norsk laks som selges på verdensmarkedet bidrar til å finansiere Putins krigsmaskineri, sier Rasmus Hansson, som vil ha slutt på all handel.

FORTSATT HANDEL: Mange norske selskaper kjøper produkter som er produsert i Vladimir Putins Russland. Foto: Kremlin Pool Photo via AP
FORTSATT HANDEL: Mange norske selskaper kjøper produkter som er produsert i Vladimir Putins Russland. Foto: Kremlin Pool Photo via AP Vis mer
Publisert

På tross av Ukraina-krigen og sanksjonene som er innført handler Norge fremdeles med Russland i stor skala.

Tall fra SSB viser at Norge importerte russiske varer for over 12,5 milliarder kroner fra januar til juli i år.

I juli alene var importen fra Russland til Norge verdt 1,7 milliarder. Andre veien eksporte Norge for 200 millioner til Russland i sommermåneden.

Fiskefôr og råvarer til fiskefôr er blant varene som det importeres mye av fra Russland til Norge.

Oppgang i tråler-virksomhet

Når Stortinget åpner i oktober vil Miljøpartiet De Grønne legge fram et forslag å stenge alle norske havner for russiske fiskefartøy, og å stanse all mat- og fôrhandel med Russland.

- Norge er en internasjonal gigant på konsumering av fôr. Dette betyr i praksis at Putins regime tjener store penger på norsk oppdrettsnæring, og at hver norsk laks som selges på verdensmarkedet bidrar til å finansiere Putins krigsmaskineri så lenge vi importerer fôrråvarer fra Russland, sier MDGs Rasmus Hansson til Dagbladet.

I tillegg til import, har russiske trålere også levert fisk ved norske havner verdt 1,5 milliarder kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer