Milliardhandel: - Helt galt

I årets seks første måneder kjøpte norske selskaper russiske varer for 12,5 milliarder. - Hver norsk laks som selges på verdensmarkedet bidrar til å finansiere Putins krigsmaskineri, sier Rasmus Hansson, som vil ha slutt på all handel.

FORTSATT HANDEL: Mange norske selskaper kjøper produkter som er produsert i Vladimir Putins Russland. Foto: Kremlin Pool Photo via AP
FORTSATT HANDEL: Mange norske selskaper kjøper produkter som er produsert i Vladimir Putins Russland. Foto: Kremlin Pool Photo via AP Vis mer
Publisert

På tross av Ukraina-krigen og sanksjonene som er innført handler Norge fremdeles med Russland i stor skala.

Tall fra SSB viser at Norge importerte russiske varer for over 12,5 milliarder kroner fra januar til juli i år.

I juli alene var importen fra Russland til Norge verdt 1,7 milliarder. Andre veien eksporte Norge for 200 millioner til Russland i sommermåneden.

Fiskefôr og råvarer til fiskefôr er blant varene som det importeres mye av fra Russland til Norge.

Oppgang i tråler-virksomhet

Når Stortinget åpner i oktober vil Miljøpartiet De Grønne legge fram et forslag å stenge alle norske havner for russiske fiskefartøy, og å stanse all mat- og fôrhandel med Russland.

- Norge er en internasjonal gigant på konsumering av fôr. Dette betyr i praksis at Putins regime tjener store penger på norsk oppdrettsnæring, og at hver norsk laks som selges på verdensmarkedet bidrar til å finansiere Putins krigsmaskineri så lenge vi importerer fôrråvarer fra Russland, sier MDGs Rasmus Hansson til Dagbladet.

I tillegg til import, har russiske trålere også levert fisk ved norske havner verdt 1,5 milliarder kroner.

Det er en oppgang sammenliknet med samme periode i fjor, ifølge SSB-tallene.

- Norge svekker Ukraina

Rasmus Hansson sier Norge direkte bidrar til å svekke sanksjonskrigen mot Russland. Indirekte gjør Norge det vanskeligere for Ukraina å vinne fram mot de russiske invasjonsstyrkene.

- Vi er sterkt uenige i en politikk som nå synes å gå ut på å utnytte alle økonomiske fordeler for Norge som EUs sanksjonsregime ikke uttrykkelig forbyr. Det er helt galt av Norge å fortsette å handle fisk og fôrråvarer med Russland, sier Hansson.

KREVER STOPP: MDG-topp Rasmus Hansson. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KREVER STOPP: MDG-topp Rasmus Hansson. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Den internasjonale handelsboikotten mot Russland skyldes en unison enighet om at handel med Russland bidrar til å finansiere Ukraina-krigen. Ved å fortsette å handle fisk, fôrråvarer og landbruksprodukter med Russland bidrar Norge til å svekke den økonomiske kampen for å stanse Russlands overgrep mot ukrainerne, fortsetter Hansson.

MDG ber nå regjeringen komme tilbake til Stortinget med en strategi for aktivt å svekke Putins økonomi med de midler Norge selv har til rådighet.

- Det innebærer å slutte å la russiske fiskefartøy levere fisk ved norske havner, å stanse all handel med russisk mat, fôr og fôrråvarer, og ikke minst å stanse import av russisk mais andre produkter som Russland militært blokkerer Ukraina fra å eksportere.

Regjeringens svar

Statssekretær Halvard Ingebrigtsen i Nærings- og fiskeridepartementet svarer ikke på hvordan regjeringen vil stille seg til MDGs forslag om å stanse all handel med Russland.

«Samhandelen mellom Norge og Russland er liten sammenliknet med andre handelspartnere. Importen og eksporten har gått kraftig ned i andre kvartal. Vi vet at norske bedrifter nå er svært forsiktige med å handle med Russland og mye av importen i andre kvartal er leveranser av kontrakter inngått før Russlands invasjon av Ukraina», skriver han i en e-post til Dagbladet.

Han understreker at handel som ikke er omfattet av sanksjonene mot Russland, ikke er forbudt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer