Skattelister 2021:

Milliardhopp: - Ekstremt

I 2020 hadde Aleksander Leonard Larsen (36) formue på én million. På bare ett år har den økt betraktelig, til svimlende 1,1 milliarder kroner.

STYRTRIK: Kryptospill-gründer Aleksander Leonard Larsen (36). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STYRTRIK: Kryptospill-gründer Aleksander Leonard Larsen (36). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

På skattelistene for 2021 er det totalt sju personer som ikke har stått oppført med milliardformuer på listene før.

Blant dem er Aleksander Leonard Larsen (36). Han er en av gründerne bak kryptospillselskapet Sky Mavis, selskapet som blant annet står bak spillet Axie Infinity.

Larsen selv forklarer det plutselige formueshoppet med at han solgte litt av sin andel i selskapet i fjor.

- Det var et ekstremt år i fjor, så timinga på når jeg solgte meg ut var ganske grei, sier han til Børsen.

RIK: Jørgine Massa Vasstrand, også kjent som «Funkygine», tjente mest av kjendisene i 2021. Ellers er det kvinner som dominerer topplista. Reportere: Maja Walberg Klev / Thea Hope. Video: Dagbladet TV Vis mer

Turbulent 2022

Men selv om 2021 var et bra år for selskapet, har 2022 vært vanskeligere. I starten av mai ble det kjent at det hadde blitt stjålet rundt 5 milliarder kroner i et digitalt angrep mot spillet Axie Infinity.

Ifølge Økokrim er det blant de aller største kryptovalutatyveriene i historien, og bare i Norge skal det være snakk om verdier på rundt 50 millioner kroner.

Samtidig har også verdien av ulike kryptovalutaer falt spektakulært den siste tida. Den mest omtalte av dem er kryptobørsen FTX, som i november kollapset over natta.

- Tenker langsiktig

Aleksander Leonard Larsen tar det likevel tilsynelatende med stoisk ro.

- Når det gjelder verdier så har markedet gått ganske kraftig ned. Generelt er det vel ned mellom 50 og 80 prosent. Det er et «bear marked» (på vei nedover, red. anm.). Det er litt av det gamet man er i, så det må man bare venne seg til, sier han og legger til:

- Vi tenker mer langsiktig på det. Selv om prisen går ned nå, så er det ikke relevant i forhold til det vi ønsker å skape.

- Hvordan tror du kryptomarkedet kommer til å se ut framover?

- Jeg tror kryptomarkedet kommer til å forandre måten vi bruker Internett på. Og hvis man tenker at det er sant, så tenker man at prisen vil gå opp igjen. Men jeg er ingen spåmann. Jeg prøver å ikke uttale meg om hvordan det kommer til å gå, egentlig. Det kan hende det holder seg nede i mange år framover, før det går opp igjen. Jeg prøver å ha et stoisk blikk på markedet, i stedet for å spekulere veldig mye, sier han.

- Hva bruker du alle de nye pengene dine på?

- Jeg har investert litt i eiendom, i fond og i start ups. Og så har jeg gitt litt penger til familie. Jeg prøver å spare mesteparten av dem, sier han, og legger til:

- Men jeg spiser god mat og drikker god vin. Livet er stort sett det samme.

- Det må være en ganske kul følelse å ha økt formuen med nesten én milliard på ett år?

- Ja, men mye av de pengene er ikke mulig å bruke, det er aksjonærverdier. Men det kan kanskje bli realiserbart på lang sikt, hvis man holder seg fokuser og tenker på arbeidet og ikke på pengene. Grunnen til at vi solgte litt av selskapet, var at vi skulle få mulighet til å tenke langsiktig, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer